Cavalier King Charles spaniël kopen

De Cavalier King Charles spaniël. Een grote naam voor zo’n klein hondje. Maar hij heeft hem meer dan verdiend met zijn lange geschiedenis. Zijn voorouders waren namelijk populair aan het hof van King Charles II en daarom zie je dit ras vaak op oude schilderijen. We vertellen je graag meer over dit mooie hondje met blauw bloed.

Wat is het karakter van een Cavalier King Charles spaniël?

De Cavalier King Charles spaniël is een vriendelijke, rustige hond. Hij is sociaal en kan goed overweg met kinderen en andere huisdieren. Hij hecht zich snel en volgt je overal. Maar let op: als hij een muis of vogel ziet, dan komt zijn jachtinstinct naar boven en gaat hij er meteen achteraan. Als je een paar keer roept, is hij gelukkig wel snel bij je terug. Zoek je een waakhond? Dan is elke andere hond geschikter. De kleine Cavalier King Charles spaniël blaft namelijk nauwelijks.

Hoe houd je een Cavalier King Charles spaniël gezond?

Het begint bij de basis: koop je Cavalier King Charles spaniël bij een goede fokker. Zo verklein je de kans op erfelijke ziektes, want daar heeft dit ras veel last van. Verder wil de Cavalier King Charles spaniël regelmatig een blokje om, maar hij heeft niet veel beweging nodig om gezond te blijven. Wel heeft hij graag mensen om zich heen, dus laat hem niet te lang alleen thuis. De vacht van de Cavalier King Charles spaniël is lang, zacht en zijdeachtig. Om hem mooi te houden, moet je hem regelmatig borstelen. Vooral de borst, staart en oren vragen aandacht. Poets zijn tanden en voorkom overgewicht. Nog een tip: koop een smalle drinkbak met afgeronde randen. Bij een brede bak hangen zijn lange oren in het water en maakt hij een spoor door je huis.

Wanneer moet een Cavalier King Charles spaniël naar de dierenarts?

Met een Cavalier King Charles spaniël is de kans groot dat je regelmatig naar de dierenarts moet. En niet alleen voor zijn jaarlijkse gezondheidscontrole en inentingen. Door zijn korte snuit en kleine hoofd heeft deze hond namelijk sneller klachten dan andere honden. En er zijn ook een aantal erfelijke ziekten en aandoeningen waar je rekening mee moet houden. We zetten de problemen die veel voorkomen op een rij:

  • Syringomyelie door de te kleine schedel
  • Hartproblemen
  • Ademhalingsproblemen door de korte snuit
  • Oorpijnproblemen
  • Oogproblemen

Wat kost een bezoek aan de dierenarts?

Een bezoek aan de dierenarts met je kleine Cavalier King Charles spaniël kan in de papieren lopen. Hij is gevoelig voor een aantal kwalen die langdurige zorg vragen. Hieronder zie je de kosten voor een aantal behandelingen die vaak nodig zijn bij dit ras:

  • MRI scan: ongeveer € 800,- tot € 1.000,-
  • Echo onderzoek: ongeveer € 200,-
  • Medicatie hartproblemen: € 30,- tot € 50,- per maand (levenslang)

Wie betaalt de kosten voor de dierenarts?

Als je je in de Cavalier King Charles spaniël hebt verdiept, weet je dat de kans groot is dat je dierenartskosten gaat maken. De kosten van de dierenarts kunnen behoorlijk oplopen. Als je niet verzekerd bent, zijn de kosten voor eigen rekening. Gelukkig zie je dat steeds meer baasjes hun hond verzekeren. Logisch, want je moet er niet aan denken dat je je Cavalier King Charles spaniël niet kunt laten behandelen omdat je dit niet kunt betalen. Gelukkig vergoedt de OHRA Hondenverzekering de meeste medisch noodzakelijke kosten. Dat is een fijne geruststelling. Wat je precies vergoedt krijgt, is afhankelijk van het pakket en de dekking die je kiest. Verdiep je goed in de mogelijkheden voor jouw Cavalier King Charles spaniël! 

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over dit hondenras voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.