Huidproblemen hond

Je ziet je hond steeds krabben of bijten in zijn huid. Dan ontdek je dat hij zelfs haaruitval heeft. Huidproblemen van je hond kunnen verschillende oorzaken hebben. We vertellen je er meer over.

Wat zijn huidproblemen bij honden?

Bijna iedere hond heeft soms last van huidproblemen. Vaak is het een allergische reactie op voeding, grassen en pollen. Of op vlooien, teken en mijten. Een andere oorzaak van huidproblemen kan stress zijn of een immuunsysteem dat minder goed functioneert. Kortom de oorzaak is meestal niet meteen duidelijk. Welke behandeling geschikt is voor jouw hond, kun je alleen bepalen als je de oorzaak kent. Laat die dus vaststellen door de dierenarts.

Wat zijn de symptomen van huidproblemen bij honden?

Een gezonde hond heeft een glanzende en volle vacht zonder kale plekken. Bij een hond met huidproblemen is de vacht vaak dof en dun. Soms heeft hij een droge huid met eczeemachtige of kale plekken. Ook kan je hond korstjes, huidschilfers en bultjes hebben of een rode huid. Bijna alle huidproblemen bij honden zorgen voor jeuk. Of de huidproblemen nou veroorzaakt worden door een allergische reactie op mijten, vlooien of teken, of door een voedselallergie of schimmel. Je ziet je hond flink krabben of bijten in de huid. Soms zelfs tot bloedens toe.

Hoe kan ik huidproblemen bij mijn hond voorkomen?

De meeste huidproblemen kun je niet voorkomen. Je kunt de kans erop wel verkleinen door te zorgen voor goede voeding met voldoende vitaminen en mineralen en door je hond goed te beschermen tegen vlooien, teken en mijten. Zo is de kans het grootst dat de vacht van je grote vriend mooi en glanzend blijft.

Hoe behandel je huidproblemen bij honden?

Het is belangrijk om niet alleen de jeuk aan te pakken, maar juist op zoek te gaan naar de oorzaak van de jeuk. Een aantal vragen helpt bij het achterhalen van de oorzaak:

  • Ontstaat het probleem in een bepaald seizoen of is het er het hele jaar door? 
  • Op welke plek zit de huidaandoening? 
  • Heeft je hond al lang last?
  • Geef je sinds kort ander voer?
  • Is er iets in jullie omgeving veranderd?
  • Is je hond kort geleden gevaccineerd of heeft hij antibiotica gehad?
  • Heeft je hond vlooien, teken of mijten?

Wanneer ga je naar de dierenarts?

Natuurlijk wil je je viervoeter zo snel mogelijk verlossen van de jeuk. Daar zijn allerlei middeltjes voor. Maar als je zeker wil weten dat de jeuk wegblijft, moet je weten wat de oorzaak is van de huidaandoening. Ga daarvoor met je hond naar de dierenarts. Hij kan vaststellen wat er precies aan de hand is en adviseert je hoe je de oorzaak het beste kunt aanpakken en hoe je de jeuk kunt verminderen.

Wie betaalt de kosten?

Als je hond klachten heeft, wil je hem natuurlijk laten onderzoeken en behandelen. Een bezoekje aan de dierenarts brengt kosten met zich mee, waar je vooraf waarschijnlijk geen rekening mee had gehouden. Bij huidproblemen krijg je de medisch noodzakelijke kosten (deels) vergoed als je een OHRA Huisdierenverzekering hebt, afhankelijk van het pakket dat je kiest. Bij huidproblemen veroorzaakt door parasieten, zoals vlooien, teken of mijten is dat niet het geval.

Meer weten?

Bekijk de vergoedingen voor behandelingen voor je hond of bekijk het overzicht van andere aandoeningen.

Naar alle aandoeningen Naar de vergoedingen

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over deze aandoening bij de hond voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.