Huidproblemen hond

Je ziet je hond steeds krabben of bijten in zijn huid. Dan ontdek je dat hij zelfs haaruitval heeft. Huidproblemen bij honden kunnen verschillende oorzaken hebben. We vertellen je er meer over.

Wat zijn huidproblemen bij honden?

Bijna iedere hond heeft soms last van huidproblemen. Een huidprobleem bij je hond heeft verschillende oorzaken. Soms is het een allergische reactie op voeding, grassen en pollen. Of juist op vlooien, teken en mijten. Ook stress, een verminderd immuunsysteem, hormoonprobleem of onderliggende ziekte kan een oorzaak zijn. De oorzaak is niet altijd gelijk duidelijk. De behandeling van huidproblemen is afhankelijk van de oorzaak. Laat die dus zo snel mogelijk vaststellen door de dierenarts.  

Wat zijn de symptomen van huidproblemen bij honden?

Een gezonde hond heeft een glanzende en volle vacht zonder kale plekken. Bij een hond met huidproblemen is de vacht vaak dof en dun. Soms heeft hij een droge huid met eczeemachtige of kale plekken. Ook kan je hond korstjes, huidschilfers en bultjes hebben of een rode huid. Vaak heeft de hond ook jeuk door het huidprobleem. Of de huidproblemen nu veroorzaakt worden door een beet van mijten, vlooien of teken, of door een allergie daarvan. Jeuk ontstaat soms ook door een voedselallergie. Je ziet je hond flink krabben of bijten in de huid. Soms zelfs tot bloedens toe. Heeft je hond een schimmel? Dan heeft een hond geen jeuk, maar vooral kale plekken en schilfering.

Hoe kan ik huidproblemen bij mijn hond voorkomen?

De meeste huidproblemen bij honden kun je niet voorkomen. Je kunt de kans erop wel verkleinen door te zorgen voor goede voeding met voldoende vitaminen en mineralen en door je hond goed te beschermen tegen vlooien, teken en mijten. Zo is de kans het grootst dat de vacht van je grote vriend mooi en glanzend blijft.

Hoe behandel je huidproblemen bij honden?

Het is belangrijk om niet alleen de jeuk aan te pakken, maar juist op zoek te gaan naar de oorzaak van de jeuk. Een aantal vragen helpt bij het achterhalen van de oorzaak:

  • Heeft je hond vlooien, teken of mijten?
  • Ontstaat het probleem in een bepaald seizoen of is het er het hele jaar door? 
  • Op welke plek zit de huidaandoening? 
  • Heeft je hond al lang last?
  • Geef je sinds kort ander voer?
  • Is er iets in jullie omgeving veranderd?
  • Is je hond kort geleden gevaccineerd of heeft hij antibiotica gehad?

Wanneer ga je naar de dierenarts?

Natuurlijk wil je je viervoeter zo snel mogelijk verlossen van de huidproblemen en eventuele jeuk. Daarom is het belangrijk om te weten wat de oorzaak is van de huidaandoening. Ga daarvoor met je hond naar de dierenarts. Hij kan vaststellen wat er precies aan de hand is en adviseert je hoe je de oorzaak het beste kunt aanpakken.

Worden de behandelkosten voor huidproblemen vergoed?

Als er iets met je hond aan de hand is, kunnen de dierenartskosten behoorlijk oplopen. Met een OHRA Huisdierenverzekering worden de dierenartskosten (deels) vergoed. Een fijne geruststelling. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van wat voor soort dierenartskosten je declareert, je eventuele eigen risico en je gekozen pakket voor je hond. Bekijk de precieze vergoedingen in de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht

Meer weten?

Bekijk de vergoedingen voor de behandelingen voor je hond of bekijk het overzicht met alle aandoeningen.

Naar alle aandoeningen Naar de vergoedingen

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over deze aandoening bij de hond voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.