Allergie hond

Als je hond een allergie heeft, betekent dit dat zijn immuunsysteem overgevoelig reageert op een normaal niet schadelijke stof, zoals pollen, huisstofmijt, een bestandsdeel in zijn voeding, een insectenprik of vlooien. Die overgevoelige reactie - de allergie van je hond - kan onder andere leiden tot jeuk, diarree, slechte vacht of oorproblemen.

Hoe werkt een allergie bij een hond?

Om te weten of je hond een allergie heeft, is het handig om te weten hoe een allergie werkt. Het stofje waar je hond allergisch voor is, wordt een allergeen genoemd. Dit kan van alles zijn. Komt dit allergeen in aanraking met je hond, dan reageert het imuunsysteem daar sterk op. Bijvoorbeeld door contact met de huid, bij het inademen of als het opgegeten wordt. Het afweersysteem gaat heel hard aan de slag om het allergeen ‘onschadelijk’ de maken. Het harde werk van het immuunsysteem veroorzaakt de klachten zoals jeuk, diarree, slechte vacht of terugkerende oorproblemen. Denk daarom bij oorproblemen ook altijd aan een allergie.

Waar kan je hond een allergie voor hebben?

Een hond kan allergisch zijn voor de meest uiteenlopende stoffen. De vier meest voorkomende allergieën bij honden zijn:

Je hond heeft een allergie voor vlooien

Elke hond ervaart last als hij vlooien heeft. Maar als je hond een allergie heeft voor vlooien, kan één enkele vlooienbeet voor wekenlange ernstige jeuk zorgen. Hoe vaker je hond door vlooien wordt gebeten, hoe groter de kans dat hij een allergie ontwikkelt voor het speeksel van vlooien. Belangrijk dus om je hond tijdig een vlooienbehandeling te geven. Zo voorkom je vlooienbeten bij je hond.

Je hond heeft een allergie voor voeding

Als je hond een allergie heeft voor een ingrediënt in zijn voeding, kan hij jeuk krijgen of diarree. Honden kunnen een allergie hebben voor veel voedingsstoffen, maar het vaakst voor eiwitten van rund- of kippenvlees.

Hoe weet je dan of je hond een allergie heeft voor bepaalde voedingsstoffen? Je kunt hem op een eliminatiedieet te zetten. Dit betekent dat je je hond een voeding geeft met een eiwitbron die hij nog nooit gegeten heeft of een commercieel voer waarvan de eiwitten zo klein gemaakt zijn dat ze nauwelijks of geen allergische reactie meer kunnen veroorzaken. Dit noemen we hypoallergeen voer. Het is aan te raden zo’n traject te volgen onder begeleiding van een dierenarts.

Het eliminatiedieet moet je minimaal zes weken consequent volhouden. Geef je hond in deze periode dus echt niets anders dan dit voer. Zijn de klachten weg of verminderd? Dan kun je de conclusie trekken dat je hond een allergie heeft is voor iets in zijn oude voeding. Je dierenarts kan helpen bij het vinden van een geschiktere voeding voor je hond.

Je hond is allergisch voor insectenbeten

Als je hond geprikt wordt door een bij of wesp en hij is allergisch voor dat gif, kan dit een heel heftige reactie veroorzaken bij je hond. Dit uit zich vaak in ronde met vocht gevulde verdikkingen. De hond kan ook een ‘opgeblazen’ kop krijgen. Je kan sloom worden, gaan zwalken of zelfs een epileptische aanval krijgen. Als je vermoedt dat je hond een allergische reactie kan krijgen op een insectenbeet, neem dan altijd onmiddellijk contact op met je dierenarts na een insectenbeet.

Je hond heeft atopie

Als je hond aanleg heeft om allergisch te reageren op stoffen die in principe niet schadelijk zouden moeten zijn, noemen we dat atopie. Atopie is vaak erfelijk en uit zich vrijwel altijd in huidproblemen en jeuk: atopische dermatitis.

Allergie bij honden vaststellen

Vermoed je dat je hond een allergie heeft, dan is het niet altijd even makkelijk om te ontdekken waarom dat zo is. Veel onderzoeken, zoals een eliminatiedieet, kosten tijd omdat het lang duurt voor de klachten verminderen of verdwijnen. De dierenarts kan een allergietest bij je hond doen, maar die geeft niet altijd een helder antwoord.

Als je hond voornamelijk een huidprobleem heeft en je eigen dierenarts heeft niet voldoende specialistische kennis, kun je vragen om een doorverwijzing naar een dierenarts die gespecialiseerd is in dermatologie. Hij kan verder onderzoek doen en uiteindelijk achterhalen waar de jeuk bij je hond door veroorzaakt wordt. Welke behandeling geschikt is om de klachten bij jouw hond te verminderen kan enorm verschillen.

Worden de behandelkosten voor een allergie bij honden vergoed?

Als er iets met je hond aan de hand is, kunnen de dierenartskosten behoorlijk oplopen. Met een OHRA Huisdierenverzekering worden de dierenartskosten (deels) vergoed. Een fijne geruststelling. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van wat voor soort dierenartskosten je declareert, je eventuele eigen risico en je gekozen pakket voor je hond. Bekijk de precieze vergoedingen in de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht

Meer weten?

Bekijk de vergoedingen voor de behandelingen voor je hond of bekijk het overzicht met alle aandoeningen.

Naar alle aandoeningen Naar de vergoedingen