Oorontsteking hond
Heb je het idee dat je hond een oorontsteking heeft? Misschien mag je zijn oren niet aanraken of is hij veel aan het krabben. In dat geval is er meestal iets aan de hand. Wanneer heeft je hond oorontsteking en hoe kun je de symptomen herkennen?
Wat is oorontsteking?
Veel honden hebben af en toe oorpijn. Meestal is een oorontsteking de boosdoener. Oorontsteking bij honden is dan ook niet zeldzaam en komt regelmatig voor. Gaat de oorontsteking niet over? Door de ontsteking kan je hond erg gaan schudden met zijn kop, waardoor er een bloedoor ontstaat. Bij een bloedoor zwellen de oren van je hond op door een bloeding in de oorschelp.
Mogelijke oorzaken van oorontsteking
- Je hond heeft een allergie. Een allergie is de meest voorkomende oorzaak van oorontsteking bij honden. In sommige gevallen zorgt een combinatie van gisten en bacteriën in het oorsmeer ervoor dat de oorontsteking verergert.
- Je hond heeft lange oren. Honden met lange oren hebben een grotere kans op oorontsteking, doordat ze vaak meer oorsmeer aanmaken en veel haar bij de gehoorgang hebben.
- Je hond heeft last van oormijt, een besmettelijke parasiet. Oormijten komen vooral veel voor bij puppy’s.
- Je hond heeft een grasaar in zijn oor. Springt jouw hond ’s zomers vrolijk door velden met hoog gras? Dan is de kans op een grasaar in zijn vacht, bek of oor vrij groot. Een grasaar in het oor, veroorzaakt vaak oorontsteking bij je hond. Aan de buitenkant is een grasaar zelden zichtbaar. Doordat deze zich steeds verder naar binnen werkt, wordt behandelen steeds lastiger. Vermoed je dat je hond een grasaar in zijn oor heeft? Wacht dan niet te lang met een dierenartsbezoek.
- Oorontsteking kan ook een uiting zijn van een onderliggende aandoening. Misschien heeft je hond een tumor of chronische huidproblemen.
Hoe herken je oorontsteking bij je hond?
Ken je je hond goed, dan zie je snel verandering in gedrag als hij een oorontsteking heeft. Je hond klappert vaker met zijn oren en zijn oorsmeer is bruin en stinkt. Ook een scheve kop of krabben aan het oor is vaak een teken dat je hond pijn of jeuk heeft.
Hoe voorkom je oorontsteking bij je hond?
Een oorontsteking bij je hond voorkomen is nog niet zo makkelijk. Toch kun je een aantal dingen doen om de kans op ontsteking te verminderen.
- Zorg dat de oren van je hond droog zijn. Droog je hond dus goed af na een zwempartij of een regenbui.
- Heeft je hond hangende oren, houd dan de haren in het oor zo kort mogelijk.
- Vermijd ’s zomers velden met hoge grassen.
- Wordt de oorontsteking veroorzaakt door een allergie? Overleg met je dierenarts welke onderzoek nodig zijn om erachter te komen waar je hond allergisch voor is. Houd er rekening mee dat dit een lang traject kan zijn.
Wat doet de dierenarts bij oorontsteking?
Heeft je hond oorontsteking? Dan beoordeelt de dierenarts het oor met een otoscoop, een apparaat waarmee je goed in het oor kunt kijken. Is het lastig te zien, dan beslist de dierenarts soms om het oor te spoelen terwijl je hond onder narcose is. Aanwezig oorsmeer zal de dierenarts onder een microscoop bekijken. Soms is er een CT scan nodig om te bepalen wat de oorontsteking veroorzaakt. Heeft je hond vaker last van oorontsteking? Dan volgt een uitgebreid onderzoek naar een potentiële allergie.
Afhankelijk van de oorzaak, kiest de dierenarts een behandeling. Een oorontsteking zonder onderliggende aandoening of allergie kan vaak goed behandeld worden met oorzalf. Soms besluit de dierenarts om ook antibiotica te geven. Wordt de oorontsteking wel veroorzaakt door een aandoening of allergie? Dan stelt de dierenarts een behandelplan op om de oorzaak aan te pakken.
Worden de behandelkosten voor oorontsteking bij je hond vergoed?
Als er iets met je hond aan de hand is, kunnen de dierenartskosten behoorlijk oplopen. Met een OHRA Huisdierenverzekering worden de dierenartskosten (deels) vergoed. Een fijne geruststelling. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van wat voor soort dierenartskosten je declareert, je eventuele eigen risico en je gekozen pakket voor je hond. Bekijk de precieze vergoedingen in de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht.
Meer weten?
Bekijk de vergoedingen voor de behandelingen voor je hond of bekijk het overzicht met alle aandoeningen.
Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over deze aandoening voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.