Overgeven hond
Heb je een hond? Dan is de kans groot dat je hem wel eens ziet overgeven. Overgeven (of braken) is dan ook niet zeldzaam bij honden. Wel is het goed om te achterhalen waarom je hond moet overgeven. Waarom braakt een hond en wat kun je ertegen doen?
Wat is overgeven?
Geeft een hond over, dan braakt hij het eten of drinken dat in zijn maag zit weer uit. Voordat je hond overgeeft, zie je hem vaak een aantal keer kokhalzen. Is je hond na het overgeven nog vrolijk en actief? Dan is er vaak niet zoveel aan de hand. Wees alert als je hond sloom wordt.
Verwar overgeven niet met regurgiteren. Waarschijnlijk komt dat woord je niet gelijk bekend voor. Regurgiteren lijkt op overgeven, maar gebeurt vóórdat voedsel of drinken de maag heeft bereikt en zonder dat de hond eerst kokhalst. Je kunt het vergelijken met baby’s die de fles drinken. Vaak komt een deel van de inhoud van de fles weer naar buiten, zodra ze hun mond open doen. Ook een hond kan vlak na een maaltijd regurgiteren. Gebeurt dit vaker, maak dan altijd een afspraak bij de dierenarts.
Waarom moet een hond (veel) overgeven?
Honden geven over om dezelfde reden als mensen. Eén van die redenen is om het lichaam te beschermen tegen vervelende stoffen, voordat deze schade aanbrengen. Soms moet je hond acuut en heftig braken, soms is het overgeven chronisch. Braken wordt chronisch genoemd als je hond regelmatig braakt, al dan niet met lange tussenposes. Overgeven bij je hond heeft verschillende oorzaken. Hieronder vind je de meest voorkomende.
- Eten van verkeerd voedsel (voedselvergiftiging)
- Eten van giftige planten
- Eten van een vreemd voorwerp
- Infectie door virus, bacterie of parasiet
- Intolerantie of allergie
- Maagontsteking (gastritis)
- Maagdarmtumor
- Lever- en nierfalen
- Maagzweer
- Ziekte van Weil
- Ziekte van Addison
- Obstructie of obstipatie (verstopping van de darm)
Maagtorsie
Je hond kan ook overgeven als hij een maagtorsie heeft, oftewel een kanteling van de maag. Het gebeurt vaker bij grote honden met een diepe borstkas. Een maagtorsie klinkt eng en dat is het ook. Zonder behandeling overlijdt je hond eraan. Het is dus belangrijk om alert te zijn op de symptomen van een maagtorsie. Een maagtorsie kun je herkennen aan onophoudelijk loos overgeven: tijdens het braken komt er niets of alleen wat slijm uit de bek van je hond. Ook is zijn buik aan de linkerkant achter de ribboog – de onderkant van de borstkas - opgezet. Heeft je hond een maagtorsie, dan is dat altijd een spoedgeval. Een operatie is dan snel nodig.
Kun je overgeven bij je hond voorkomen en behandelen?
Overgeven bij je hond voorkomen is lastig. Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat hij iets verkeerds eet of ziek wordt. Wel is het goed om je hond zo gezond mogelijk te houden. Zo verminder je de kans op eventuele aandoeningen, tumoren of infectieziekten.
Braken is een signaal van een onderliggend probleem. Overgeven kan daarom wel behandeld worden, maar het is verstandiger om achter de oorzaak ervan te komen. Houdt je hond niet meer op met overgeven? Dan kan de dierenarts onderzoeken doen om de oorzaak te achterhalen. Denk aan bloedonderzoek, het maken van een röntgenfoto of echo en het uitvoeren van endoscopie. Pas als de oorzaak bekend is, kan de dierenarts een goed advies geven voor een eventuele behandeling.
Worden de behandelkosten voor overgeven vergoed?
Als er iets met je hond aan de hand is, kunnen de dierenartskosten behoorlijk oplopen. Met een OHRA Huisdierenverzekering worden de dierenartskosten (deels) vergoed. Een fijne geruststelling. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van wat voor soort dierenartskosten je declareert, je eventuele eigen risico en je gekozen pakket voor je hond. Bekijk de precieze vergoedingen in de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht.
Meer weten?
Bekijk de vergoedingen voor de behandelingen voor je hond of bekijk het overzicht met alle aandoeningen.
Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over deze aandoening voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.