Een tumor bij je hond

Hond zielig liggen op bank

Een tumor bij je hond, daar wil je als baasje niet aan denken. En dat is logisch, want vaak flitst meteen het ergste scenario door je hoofd. Gelukkig eindigt niet iedere tumor in een nachtmerrie. We leggen je graag meer uit over tumoren bij honden. 

Wat is een tumor bij je hond?

Een tumor is een gezwel of een knobbel bij je hond. Een tumor ontstaat doordat afwijkende cellen gaan delen. We leggen het uit. Het lichaam van een hond bestaat uit ontzettend veel cellen, net als bij een mens. Die cellen delen continu. Dat is nodig om bijvoorbeeld te groeien of een wond te genezen. Soms ontstaat er een afwijkende cel. Dat kan bijvoorbeeld komen door zon of door straling, maar ook door een foutje in het DNA. Normaal gesproken ruimt een lichaam een afwijkende cel meteen op. Gebeurt dat niet, dan gaat deze cel, net als een gezonde cel, delen en ontstaat er een klompje afwijkende cellen. Dat noemen we tumor.    

Goedaardig of kwaadaardig

Een tumor kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Goedaardige tumoren verspreiden zich meestal niet door het lichaam, kwaadaardige tumoren wel. Een goedaardige tumor is in principe niet gevaarlijk, tenzij hij heel groot wordt of ergens tegenaan drukt. Een kwaadaardige tumor is wel gevaarlijk. We spreken dan van kanker. 

Hoe kun je een tumor bij je hond herkennen?

Een tumor bij je hond herken je vaak aan een bult op of onder de huid die niet verdwijnt. Gelukkig is niet elke plekje dat je voelt een tumor. Het kan bijvoorbeeld ook een wrat zijn. Dat zie je vaak bij oudere honden. Toch is het verstandig om even met je viervoeter langs de dierenarts te gaan als je een bult voelt. Want mocht het wel om een kwaadaardige tumor gaan, dan is het belangrijk om er snel bij te zijn. Het kan ook zijn dat je geen bult voelt, maar wel een verandering ziet in het gedrag van je hond. Bijvoorbeeld dat hij minder eet, zonder reden afvalt, moeite heeft met slikken of piept van de pijn als je hem aanraakt. Ook zo’n gedragsverandering van je hond kan een aanwijzing zijn voor een tumor. 

Welke tumoren bestaan er bij honden?

Er bestaan veel soorten tumoren bij honden, op verschillende plekken in het lijf. We noemen er een paar:

  • Lymfekliertumor
    Een lymfekliertumor is een veelvoorkomende vorm van kanker bij honden. Symptoom is een zwelling in de hals, oksel of lies, die kan duiden op verdikte lymfeklieren. 
  • Tumor in bek of keel 
    Ook een tumor in de bek of keel komt regelmatig voor bij een hond. Denk aan een tumor op het tandvlees of in de keelholte. Symptomen bij een tumor in bek of keel zijn kwijlen, moeilijk eten en een vreemde geur of bloed in de bek. 
  • Huidtumor 
    Er zijn verschillende soorten huidtumoren bij honden. Vaak onschuldig, maar gaat het om een melanoom of mastceltumor, dan is de tumor kwaadaardig. Je herkent zo’n huidtumor aan een bultje op de huid van je hond. Goed om te weten: een bultje is gelukkig lang niet altijd een tumor. Laat de dierenarts het bultje beoordelen. 
  • Tumor op het oog of ooglid
    Een tumor op het oog of ooglid van je hond is meestal goedaardig, maar kwaadaardige varianten bestaan ook. Een knobbeltje of wratje op het ooglid of een verandering in het oog zelf zijn symptomen.
  • Perianaalkliertumor
    Deze tumor zit bij de anus van je hond of bij de anaalklieren. De tumor kan goed- en kwaadaardig zijn en komt vooral voor bij oudere reuen. Symptomen van een perianaalkliertumor zijn dat je hond veel rondom de anus likt of moeite heeft met poepen.
  • Melkkliertumoren
    Een melkkliertumor is een veelvoorkomende vorm van kanker bij teefjes. Een melkkliertumor kan goedaardig of kwaadaardig zijn en komt vaak voor als een teefje nog niet gesteriliseerd is. 

Meer weten?

Lees meer over de kosten van de dierenarts en de vergoedingen?

Dierenartskosten voor je hond Vergoedingenoverzicht

Hoe behandel je een tumor bij een hond?

De dierenarts vertelt je welke behandeling het beste is voor jouw hond. Hoe de dierenarts de tumor behandelt, hangt af van het soort tumor, of het een agressieve tumor is en of er uitzaaiingen zijn. Om de diagnose te bepalen, neemt de dierenarts een biopt. Dat betekent dat hij een paar cellen uit de tumor haalt om ze te onderzoeken. Dat doet hij via een naald of door een klein stukje weefsel weg te snijden. En als het nodig is, onderzoekt hij daarna of er uitzaaiingen zijn. 

De behandeling en de levensverwachting

Is de tumor niet uitgezaaid en zit hij op een plek waar de dierenarts goed bij kan? Dan is een operatie om de tumor te verwijderen vaak de beste behandeling. Kan een operatie niet, dan kan de dierenarts de tumor behandelen met bijvoorbeeld chemotherapie of radiotherapie. Veel mensen willen graag weten wat de levensverwachting van hun hond is als hij een tumor heeft. Logisch, maar helaas is het lastig om daar een simpel antwoord op te geven. Het hangt er namelijk vanaf of de tumor goed- of kwaadaardig is, of hij uitgezaaid is en of hij goed te behandelen is en wegblijft.

Kosten behandeling van een tumor bij een hond 

De kosten voor de behandeling van een tumor bij een hond lopen flink uiteen en hangen af van het soort tumor, de plek waar die zit, de behandelmethode en van de dierenkliniek. Het operatief verwijderen van een tumor kost al gauw een paar honderd tot soms wel duizend euro. Bij chemotherapie of radiotherapie loopt de dierenartsrekening ook al snel in de duizenden euro’s. En daar komen de kosten voor consulten, narcose, bloedonderzoek, scans en nazorg nog bij. Informeer vooraf bij de dierenarts wat de behandeling van jouw hond precies kost.  

Krijg ik de kosten van de behandeling van mijn hond vergoed?

Als je een OHRA Hondenverzekering hebt, krijg je veel kosten voor de behandeling van je hond vergoed. Heeft je hond een tumor aan de voortplantingsorganen? Dan krijg je de kosten vergoed als je de extra dekking Aanvullende therapieën inclusief Sterilisatie/Castratie en Aandoeningen Voortplantingsorganen hebt. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van welke dierenartskosten je declareert, je eventuele eigen risico en het ziektekostenpakket dat je hebt gekozen voor jouw viervoeter. Je vindt meer informatie in de polisvoorwaarden en op de verzekeringskaart

Ontdek het voordeel van onze huisdierenverzekering

Heeft je hond een tumor? Wat naar! Gelukkig worden veel kosten voor de behandeling van je hond vergoed met onze hondenverzekering. Bereken je premie en ontdek de voordelen.

Bereken je premie Aanvullende dekkingen

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over deze aandoening voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.