Cherry eye hond

Heeft je hond een rode of roze zwelling aan de binnenkant van het oog dat eruit ziet als een kers? En rolt er regelmatig een traan over zijn wang? Dan is de kans groot dat je hond last heeft van een cherry eye. Wij leggen je uit wat een cherry eye is, hoe je het herkent en wat je kunt doen om deze aandoening te voorkomen.

Wat is cherry eye bij honden?

Cherry eye is een aandoening van de traanklier van het derde ooglid van de hond. De oogontsteking komt meestal voor in het eerste levensjaar, vooral bij dogachtigen, zoals de Franse en de Engelse Bulldog. Honden kunnen er veel last van hebben, maar de aandoening is goed te behandelen. De kosten van een behandeling aan cherry eye bestaan uit een oogonderzoek en in de meeste gevallen een operatie aan het derde ooglid.

Wat zijn de kenmerken van een cherry eye bij honden?

Cherry eye noemen we ook wel hyperplasie van de glandula membrana nictitans. Bij deze aandoening werkt de traanklier niet meer goed. Het oog van de hond wordt droog en kan ontsteken. De oogontsteking komt vooral voor bij doggen, zoals de Franse Bulldog en de Engelse Bulldog. De aandoening uit zich meestal in het eerste levensjaar. Het typische rode oog bij honden komt meestal voor aan 1 oog. Maar de kans bestaat dat de traanklier van het andere oog later ook opzwelt.

Wat zijn de eerste symptomen van cherry eye bij honden?

De symptomen van cherry eye zijn goed zichtbaar. De traanklier van het zogenoemde derde oog van de hond puilt uit omdat deze is opgezwollen. De eerste symptomen bij de hond zijn:

  • gezwollen, roze of rode bobbel in de binnenste ooghoek (als een kers, vandaar de naam cherry eye);
  • traanstreep in de ooghoek (door rollende tranen over de wangen);
  • ontsteking met vieze oogafscheiding.

Een oogontsteking bij je hond zorgt er ook vaak voor dat het dier met zijn poot aan zijn oog gaat krabben of met zijn kop langs voorwerpen schuurt.

Behandeling van cherry eye bij honden

Het ziet er akelig uit, zo’n zwelling in de binnenste ooghoek van je hond. Maar gelukkig is deze oogontsteking goed te verhelpen. Hiervoor is een bezoek aan de dierenarts wel noodzakelijk. De behandeling bestaat meestal uit:

  • de zwelling zalven en masseren in de hoop het derde ooglid weer op zijn plek te krijgen.
  • een operatie aan het derde oog van de hond. De opgezwollen traanklier wordt gehecht onder het slijmvlies, in een zakje (de envelop methode).

Wanneer je hond aan een cherry eye geopereerd wordt, gaat de hond onder volledige narcose. Een operatie verloopt meestal zonder problemen. De prognose van deze ingreep is in het algemeen goed. Het voordeel van een ingreep aan het derde ooglid is dat je hond daarna gewoon traanvocht blijft aanmaken. Zo is de kans op complicaties, zoals droge ogen, klein.

Hoe voorkom je cherry eye bij honden?

Een oogontsteking bij een hond, waarbij het derde ooglid opzwelt, komt regelmatig voor bij alle rassen. Maar we zien het vooral bij jonge dogachtigen. Er is niet 1 bepaalde manier om deze aandoening te voorkomen. Je kunt er als baasje natuurlijk wel alles aan doen om je hond gezond te houden en goed te verzorgen. Check bijvoorbeeld de ogen van je huisdier regelmatig. Zie je korstjes in de binnenste ooghoeken van je hond? Haal ze dan weg met een schone vochtige doek. Of verwijder ze voorzichtig met je duim en wijsvinger.

Naar de dierenarts of niet?

Heeft je hond een zichtbare traanstreep op de haren rondom het oog en rollen de tranen over zijn wangen? Dan is er sprake van een verstopte traanbuis. Laat bij de dierenarts onderzoeken wat de oorzaak is. Als je een (rode) zwelling ziet aan de binnenkant van het oog van je hond, is het verstandig om het oog te laten controleren door een dierenarts. Dit kan duiden op symptomen van cherry eye.

Worden de behandelkosten voor cherry eye vergoed?

Als er iets met je hond aan de hand is, kunnen de dierenartskosten behoorlijk oplopen. Met een OHRA Huisdierenverzekering worden de dierenartskosten (deels) vergoed. Een fijne geruststelling. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van wat voor soort dierenartskosten je declareert, je eventuele eigen risico en je gekozen pakket voor je hond. Bekijk de precieze vergoedingen in de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht

Meer weten?

Bekijk de vergoedingen voor de behandelingen voor je hond of bekijk het overzicht met alle aandoeningen.

Naar alle aandoeningen Naar de vergoedingen

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over deze aandoening bij de hond voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.