Amerikaanse stafford kopen

De Amerikaanse stafford is een stoer beest. Over het karakter van de Amerikaanse stafford zijn de meningen verdeeld. Sommigen vinden het een fijne gezinshond, anderen noemen hem een vechtersbaas. Eén ding is zeker: het is een hond voor gevorderden. 

Wat is het karakter van een Amerikaanse stafford? 

De Amerikaanse stafford heeft niet zo’n goed imago. Dat komt onder andere omdat hij in het verleden als vechthond werd gefokt. Spelen met andere honden zit er daarom vaak niet in. Baasjes van andere honden vinden dit namelijk niet een fijn idee. Door zijn imago is hij in sommige pensions en in sommige landen ook niet welkom.
Maar ondanks zijn imago, is de Amerikaanse stafford een sociale hond die makkelijk aan je gehecht raakt. Hij is slim, speels en is een loyaal gezinslid. Ook naar kinderen is hij vriendelijk. Bovendien is de Amerikaanse stafford sterk en moedig. Veel mensen hem de ideale gezinshond, maar een goede opvoeding is dan wel cruciaal! 

Hoe houd je een Amerikaanse stafford gezond? 

In tegenstelling tot de opvoeding, is de verzorging van de Amerikaanse stafford een koud kunstje. Als je zijn korte vacht 1 keer per week borstelt, is dat meer dan voldoende. Poets regelmatig de tanden van je Amerikaanse stafford. Daarmee voorkom je pijnlijke gebitsproblemen op latere leeftijd. Qua voeding geldt hetzelfde als voor de meeste honden: voorkom overgewicht en geef hem goed uitgebalanceerde voeding. Je kunt je dierenarts vragen welke brokken geschikt zijn voor jouw hond en hoeveel hij mag hebben. De geschikte hoeveelheid vind je, als het goed is, ook terug op de verpakking. 

Overdag wil je Amerikaanse stafford graag wat te doen hebben. Hij wordt bijvoorbeeld blij van een balspelletje of een lange wandeling. Na een actieve dag heb je er ’s avonds geen kind aan. Nog één knuffel en dan kruipt hij tevreden in zijn mand. 

Wanneer moet een Amerikaanse stafford naar de dierenarts? 

Amerikaanse staffords zijn meestal gezond. Ze kunnen huidproblemen krijgen als allergische reactie op brokken. De dierenarts kan een allergietest voorstellen en helpen om het juiste voer te vinden. Afhankelijk van het soort allergie kan medicatie helpen bij het onder controle houden van de klachten. 

Wat kost een bezoek aan de dierenarts? 

 Een Amerikaanse stafford is een middelgrote hond. Sommige tarieven bij de dierenarts worden bepaald door het gewicht van de hond. Houd daar rekening mee. We zetten de kosten van de meest voorkomende behandelingen voor je op een rij.  

  • Sterilisatie: ongeveer € 350,- voor een 'gewone' sterilisatie en € 500,- tot € 650,- voor een laparoscopische sterilisatie. De prijs is afhankelijk van het gewicht.  
  • Pijnstillers voor een levenslange behandeling: € 40,- per maand 
  • Echo hartproblemen: ongeveer € 200,- 

Wie betaalt de kosten voor de dierenarts? 

De kosten van de dierenarts kunnen behoorlijk oplopen. Als je niet verzekerd bent, zijn de kosten voor eigen rekening. Gelukkig zie je dat steeds meer baasjes hun hond verzekeren. Logisch, want je moet er niet aan denken dat je je Amerikaanse stafford niet kunt laten behandelen omdat je dit niet kunt betalen. Gelukkig vergoedt de OHRA Hondenverzekering de meeste medisch noodzakelijke kosten. Dat is een fijne geruststelling. Wat je precies vergoedt krijgt, is afhankelijk van het pakket en de dekking die je kiest. Verdiep je goed in de mogelijkheden voor jouw Amerikaanse stafford! 

Opvoeding van je Amerikaanse stafford  

De Amerikaanse stafford is geen hond voor beginners. Hij heeft een consequente opvoeding nodig en moet goed gesocialiseerd worden. Dat geldt voor iedere hond, maar als eigenaar van dit sterke en moedige ras moet je extra stevig in je schoenen staan. Aan de andere kant wil de Amerikaanse stafford het graag goed doen voor zijn baasje. Hij wil graag pleasen. Dus blijf consequent en leid je hond met vaste hand. Dan heb je een trouwe vriend voor het leven! Schakel op tijd hulp in van een hondenschool, hondentrainer of gedragstherapeut als je er zelf niet uit komt.  

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over dit hondenras voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.