Franse bulldog kopen

Wat kost een Franse bulldog?

Een Franse bulldog met stamboom van een erkende fokker, kost minimaal € 1.750,-. Denk naast het kopen van de hond ook aan kosten voor voeding, de dierenarts, hondenbelasting en een puppycursus.

Maar let wel op als je een Franse bulldog wilt kopen, dit ras heeft veel gezondheidsproblemen. Daarom zijn er strenge wetten rond het fokken van deze rashond. We vertellen je graag meer. 

Wetten en regels voor het fokken van een Franse bulldog  

Een Franse bulldog heeft een korte snuit. Maar als de snuit té kort is, lijdt hij daaronder. Hij heeft het dan altijd benauwd. Vanaf ongeveer 15 gaden is wandelen geen lolletje meer. Je Franse bulldog gaat dan extreem veel hijgen en kan flauwvallen tijdens de wandeling. Is het warm? Zorg dan voor voldoende verkoeling en laat je hondje niet te vaak buiten. Een Franse bulldog met een te korte snuit snurkt. Dat klinkt schattig, maar het is niet de bedoeling.  

Om lijden zoveel mogelijk te voorkomen, heeft de overheid wetten en regels opgesteld waaraan fokkers zich moeten houden. Zo moet de lengte van de snuit minimaal een derde van de kop zijn en moeten de neusgaten open zijn. Als hij rustig ademhaalt, mag hij niet snurken. Ondanks de wetten en regels worden er toch nog steeds heel veel Franse bulldoggen aangeboden die niet voldoen aan de richtlijn en dus lijden. Wil je toch een Franse bulldog kopen? Let dan zelf goed op of de pup aan alle voorwaarden voldoet en vraag een dierenarts om advies. Voorkom dierenleed. 

Wat is het karakter van een Franse bulldog?

De Franse bulldog wordt ook wel een Frenchie genoemd. Hij behoort tot de rasgroep ‘Gezelschapshonden’. Het is een vrolijke, slimme en speelse hond, een echte doorzetter die graag dingen naar zijn hand zet. Van nature wil deze hond overal bij zijn. Hij houdt er niet van om lang alleen te zijn. Hij is enthousiast bij kinderen maar kan iets te druk zijn voor heel jonge kinderen. Zijn ideale baasje is iemand die veel tijd met hem kan doorbrengen en die heel consequent is met regels. 

Hoe houd je een Franse bulldog gezond?

Laat je goed informeren voordat je een Franse bulldog aanschaft. Koop je een Frenchie, doe dat dan bij een fokker die veel aandacht aan het fokken van gezonde honden besteedt. Vraag hem wat hij er aan doet om een zo gezond en sociaal mogelijke pup te fokken. Laat je niet verleiden door advertenties met schattige foto’s, maar stel de fokker vragen over wat hij eraan doet om erfelijke aandoeningen te voorkomen.  

Het gezond houden van een Franse bulldog ligt ook voor een deel aan jezelf. Belangrijk is bijvoorbeeld het regelmatig schoonmaken van de plooien op zijn kop, vanwege het ophopen van bacteriën. Ook het poetsen van de tanden is belangrijk. Naast een goede voeding, zorg je met voldoende beweging voor een gezond gewicht. Maar pas wel op, door de afwijkende vorm van zijn rug is hij gevoelig voor hernia’s. Laat hem dus niet te veel traplopen en springen. 

De Franse bulldog is een gezelschapsdier en niet graag lang alleen thuis. Met een basistraining leer je hem goede manieren, gehoorzaamheid en goed gezelschap aan.

Wanneer moet een Franse bulldog naar de dierenarts?

In het eerste levensjaar moet een pup regelmatig naar de dierenarts voor controles en boostervaccinaties. Dit gebeurt vaak als de pup 9 en 12-14 weken oud is. Ook heeft hij regelmatig een ontwormingskuur van de dierenarts nodig. Zo voorkom je een ernstige worminfectie; jonge pups zijn hier extra vatbaar voor. 

De Franse bulldog heeft een groot risico op erfelijke aandoeningen en ziektes waarvoor je met hem naar de dierenarts moet. De bekendste aandoeningen zijn:

 • Brachycefaal Obstructief Syndroom (BOS): een verzamelnaam voor de benauwdheid en ademhalingsproblemen door zijn te korte snuit
 • Allergieën en huidaandoeningen, zoals Atopische Dermatitis
 • (Rug)hernia 
 • Knieproblemen, patella luxatie 
 • Oogproblemen 

Wat kost een bezoek aan de dierenarts?

De kosten van de dierenarts hangen af van de behandeling die je hond nodig heeft. Hieronder enkele veelvoorkomende behandelingen en hun gemiddelde prijskaartje:

 • Een operatie voor het verhelpen van een patella luxatie. Afhankelijk van de gekozen methode: vanaf ongeveer € 1500,- 
 • Gebitsproblemen: ongeveer € 175,- tot € 1.500,-. Vooral zodra er ook tanden en kiezen getrokken moeten worden, kan de behandeling veel geld kosten. Goed poetsen dus!   
 • Een consult bij de dierenarts: ongeveer € 45,- 

Wie betaalt de kosten voor de dierenarts? 

De kosten van de dierenarts kunnen behoorlijk oplopen. Als je niet verzekerd bent, zijn de kosten voor eigen rekening. Gelukkig zie je dat steeds meer baasjes hun hond verzekeren. Logisch, want je moet er niet aan denken dat je je Franse bulldog niet kunt laten behandelen omdat je dit niet kunt betalen. Gelukkig vergoedt de OHRA Hondenverzekering de meeste medisch noodzakelijke kosten. Dat is een fijne geruststelling. Wat je precies vergoedt krijgt, is afhankelijk van het pakket en de dekking die je kiest.  

Wat kost een puppycursus en gehoorzaamheidstraining?

Er zijn verschillende soorten puppycursussen en gedragstrainingen mogelijk voor je Frenchie. Hieronder vind je hondentrainingen en de kosten daarvoor:

 • Een puppycursus is onmisbaar om een goede en gezonde relatie met je kameraadje op te bouwen. Kosten: ongeveer € 150,-
 • Gehoorzaamheidstraining leert de Franse bulldog om zijn gedrag, instinct en gehoorzaamheid te verbeteren (niet springen naar bezoek, niet achter fietsers aanrennen, etc.). Kosten: ongeveer € 150,-
 • Gedragstherapie biedt hulp aan de hond en zijn baasje als het gedrag van de hond ongewenst is (blaft naar bezoek, bijtgedrag naar kinderen, etc.). Kosten: intake ongeveer € 150,-, daarna ongeveer € 75,- per uur

Vergoedingen

De kosten voor een puppycursus en gehoorzaamheidstraining betaal je zelf. Afhankelijk van je huisdierenverzekering, vergoeden wij wel (deels) gedragstherapie of fysiotherapie. Wil je weten welke therapieën we vergoeden en welke extra dekkingen we hebben, bekijk dan de vergoedingen van de hondenverzekering van OHRA.

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over dit hondenras voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.