Border collie kopen

Wat kost een border collie?

Een border collie die afkomstig is van een goede, verantwoorde fokker, kost minimaal tussen de € 1.000,- en € 1.200,-. Naast de aanschafkosten, heb je kosten voor voeding, de dierenarts, hondenbelasting en een puppycursus. Bij een border collie moet je ook rekening houden met het risico op erfelijke aandoeningen. Bovendien kan je border collie ziek worden als hij ouder wordt, of een ongeluk krijgen.

Wat is het karakter van een border collie?

De border collie behoort tot de rasgroep ‘Herdershonden en veedrijvers’ en is in de eerste plaats een echte werkhond. De border collie is slim, actief, enthousiast en goed te trainen.

Dit hondenras is fanatiek en heeft veel beweging nodig, maar is ook erg gevoelig. Deze combinatie is soms lastig en zorgt ervoor dat je kameraadje veel begeleiding nodig heeft. Deze honden houden van aandacht en knuffels.

Met de juiste verzorging wordt een border collie gemiddeld 14 jaar oud. Het ideale baasje van deze hond is sportief, stabiel en houdt ervan om met zijn hond te werken. Veel ervaring met honden is zeker een voordeel. In een gezin met kleine kinderen wil de border collie nog wel eens gaan ‘drijven’.

Hoe houd je een border collie gezond?

Het gezond houden van de border collie ligt voor het grootste deel aan het baasje. Deze viervoeters hebben een dubbele vacht met kort dik onderhaar en middellang bovenhaar. Controleer de vacht bijvoorbeeld regelmatig op grasaren, maar borstel niet te vaak; één keer per week is meer dan genoeg. Border collies hebben veel beweging nodig, maar ook van mentale uitdaging wordt deze werklustige en intelligente hond erg blij. Border collies vinden activiteiten zoals agility/behendigheid en flybal erg leuk. Zoek een hondensportvereniging in de buurt.

Het ras border collie kent veel erfelijke aandoeningen, zoals heupdysplasie, elleboogdysplasie, oogaandoeningen en epilepsie. Bovendien zijn border collies overgevoelig voor bepaalde medicijnen.  

Wanneer moet een border collie naar de dierenarts?

In zijn eerste levensjaar ga je regelmatig naar de dierenarts voor inentingen en gezondheidscontroles. Dit doe je onder andere als de pup 9 en 12 weken oud is. De dierenarts roept je border collie vervolgens minstens één keer per jaar op voor inentingen en een gezondheidscontrole. Twijfel je over de gezondheid van je hond of gedraagt hij zich plotseling vreemd? Wacht dan niet af en plan een afspraak in bij je dierenarts. 

Wat kost een bezoek aan de dierenarts?

De kosten van de dierenarts voor een border collie hangen af van de behandeling. Hieronder een paar veelvoorkomende behandelingen en hun gemiddelde prijskaartje: 

  • Medicatie voor epilepsie: ongeveer € 40,- tot € 60,- euro per maand
  • Een regulier consult bij de dierenarts: ongeveer € 45,-

Wie betaalt de kosten voor de dierenarts?

De kosten van de dierenarts kunnen behoorlijk oplopen. Als je niet verzekerd bent, zijn de kosten voor eigen rekening. Gelukkig zie je dat steeds meer baasjes hun hond verzekeren. Logisch, want je moet er niet aan denken dat je je border collie niet kunt laten behandelen omdat je dit niet kunt betalen. Gelukkig vergoedt de OHRA Hondenverzekering de meeste medisch noodzakelijke kosten. Dat is een fijne geruststelling. Wat je precies vergoedt krijgt, is afhankelijk van het pakket en de dekking die je kiest. Verdiep je goed in de mogelijkheden voor jouw border collie! 

Wat kost een puppytraining voor je border collie? 

Er zijn verschillende soorten puppycursussen en activiteiten mogelijk. Hieronder vind je hondentrainingen die leuk zijn om te doen voor jou en je border collie:

  • Een puppytraining is nodig om een goede en gezonde relatie met de border collie op te bouwen. Kosten: ongeveer € 150,-. De meeste hondenscholen bieden een pakket aan van meerdere lessen
  • Tijdens cursussen en activiteiten zoals agility, frisbee, hoopers en flybal worden jij en je border collie mentaal en lichamelijk uitgedaagd. Het niet alleen goed voor je hond, maar ook nog eens leuk om samen te doen!
  • Gedragstherapie biedt hulp aan jou en je border collie als jullie er samen even niet meer uitkomen en je bepaald gedrag van je hond niet wenselijk vindt. Je leert hoe je hier dan het beste mee om kan gaan Kosten: intake ongeveer € 150,-, daarna ongeveer € 75,- per uur

Vergoedingen

De kosten voor een puppycursus en andere cursussen en activiteiten betaal je zelf. Afhankelijk van je huisdierenverzekering vergoeden wij wel (deels) de kosten voor gedragstherapie of fysiotherapie. Wil je weten welke therapieën we vergoeden en welke extra dekkingen we hebben? Bekijk dan de vergoedingen van de hondenverzekering van OHRA.

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over dit hondenras voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.