Border Collie kopen

Wat kost een Border Collie?

Een Border collie afkomstig van een goede, verantwoorde fokker, kost tussen de € 1.000,- en € 1.200,- of meer. Naast de aanschafkosten, heb je kosten voor voeding, de dierenarts, hondenbelasting en een puppycursus. Bij een Border Collie moet je ook rekening houden met het risico op erfelijke aandoeningen. Bovendien kan je Border Collie ziek worden als hij ouder wordt of een ongeluk krijgen. Verzekeren kan dan heel slim zijn!

Wat is het karakter van een Border Collie?

De Border Collie behoort tot de rasgroep ‘Herdershonden en veedrijvers’ en is in de eerste plaats een echte werkhond. De Border Collie is slim, actief, enthousiast en goed te trainen.

Dit hondenras is fanatiek en heeft veel beweging nodig, maar is ook erg gevoelig. Deze combinatie is soms lastig en zorgt ervoor dat je kameraadje veel begeleiding nodig heeft. Deze honden houden van aandacht en knuffels.

De Border Collie wordt gemiddeld 14 jaar oud. Goede zorg is dan van belang. Het ideale baasje van deze hond is sportief, stabiel en houdt ervan om met zijn hond te werken. Veel ervaring met honden is zeker een voordeel. In een gezin met kleine kinderen wil de Border Collie nog wel eens gaan ‘drijven’.

Hoe houd je een Border Collie gezond en blij?

Het gezond houden van de Border Collie, ligt voor het grootste deel aan het baasje. Deze viervoeters hebben een dubbele vacht met kort dik onderhaar en middellang bovenhaar. Controleer de vacht bijvoorbeeld regelmatig op grasaren, maar borstel niet te vaak; één keer per week is meer dan genoeg. Border Collies hebben veel beweging nodig, maar ook van mentale uitdaging wordt deze werklustige en intelligente hond erg blij. Zoek een hondensportvereniging in de buurt. Border Collies vinden activiteiten zoals agility/behendigheid en flybal erg leuk.  

Dit ras kent veel erfelijke aandoeningen, zoals heupdysplasie, elleboogdysplasie, oogaandoeningen en epilepsie. Bovendien zijn Border Collies overgevoelig voor bepaalde medicijnen.  

Wanneer moet je met je Border Collie naar de dierenarts?

In zijn eerste levensjaar ga je regelmatig naar de dierenarts voor inentingen en gezondheidscontroles. Dit doe je onder andere als de pup 9 en 12 weken oud is. De dierenarts roept je Border Collie vervolgens minstens één keer per jaar op voor inentingen en een gezondheidscontrole. Twijfel je over de gezondheid van je hond of gedraagt hij zich plotseling vreemd? Wacht dan niet af en plan een afspraak in bij je dierenarts. 

Wil je weten hoe wij behandelingen vergoeden? Bekijk dan de verschillende pakketten en dekkingen die de huisdierenverzekering van OHRA biedt.

De Border Collie heeft risico op een aantal erfelijke aandoeningen. Bekijk de top 10 erfelijke aandoeningen van de Border Collie.

Wat kost een bezoek aan de dierenarts?

De kosten van de dierenarts voor een Border Collie hangen af van de behandeling. Hieronder enkele veelvoorkomende behandelingen en hun gemiddelde prijskaartje: 

  • Medicatie voor epilepsie: € 40,- tot € 60,- euro per maand 
  • Een regulier consult bij de dierenarts: zo'n € 45,- 

Wil je weten hoe wij deze behandelingen vergoeden, bekijk dan de verschillende pakketten en dekkingen die de huisdierenverzekering van OHRA biedt.

Wie betaalt de kosten voor de dierenarts?

De kosten voor dierenartsbezoek met je Border Collie betaal je zelf, tenzij je een huisdierenverzekering hebt. Dan krijg je (een deel van) de meest voorkomende kosten door de verzekeraar vergoed. De kosten voor de dierenarts kunnen hoog uitvallen. Met een huisdierenverzekering voorkom je dat je honderden, soms zelfs duizenden euro’s aan medische kosten helemaal zelf moet betalen.

Bekijk de pakketten en dekkingen van de OHRA Huisdierenverzekering

Wat kost een puppytraining voor je Border Collie? 

Er zijn verschillende soorten puppycursussen en activiteiten mogelijk. Hieronder vind je hondentrainingen die leuk zijn om te doen voor jou en je Border Collie:

  • Een puppytraining is nodig om een goede en gezonde relatie met de Border Collie op te bouwen. Kosten: ongeveer € 150,-. De meeste hondenscholen bieden een pakket aan van meerdere lessen.
  • Tijdens cursussen en activiteiten zoals agility, frisbee, hoopers en flybal worden jij en je Border Collie mentaal en lichamelijk uitgedaagd. Het niet alleen goed voor je hond, maar ook nog eens leuk om samen te doen!
  • Gedragstherapie biedt hulp aan jou en je Border Collie als jullie er samen even niet meer uitkomen en je bepaald gedrag van je hond niet wenselijk vindt. Je leert hoe je hier dan het beste mee om kan gaan Kosten: intake ongeveer € 150,-, daarna ongeveer € 75,- per uur

Vergoedingen

De kosten voor een puppycursus en andere cursussen en activiteiten betaal je zelf. Afhankelijk van je huisdierenverzekering vergoeden wij wel (deels) gedragstherapie of fysiotherapie. Wil je weten welke therapieën we vergoeden en welke extra dekkingen we hebben, bekijk dan de vergoedingen die de huisdierenverzekering van OHRA biedt.

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over dit hondenras voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.