Mopshond kopen

Een goed opgevoede mopshond is een vrolijk beestje dat goed met mensen, kinderen en dieren overweg kan. Een echte kameraad. Maar let wel op als je een mopshond wilt kopen, dit ras heeft veel gezondheidsproblemen. Daarom zijn er strenge wetten rond het fokken van de mopshond. We vertellen je graag meer.

Wetten en regels voor het fokken van mopshonden 

Mopshonden hebben een korte snuit. Maar als de snuit té kort is, lijdt hij daaronder. Hij is dan altijd benauwd. Vanaf ongeveer 15 gaden is wandelen geen lolletje meer. Je mopshond gaat dan extreem veel hijgen en kan flauwvallen tijdens de wandeling. Is het warm? Zorg dan voor voldoende verkoeling en laat je hondje niet te vaak buiten. Een mopshond met een te korte snuit snurkt. Dat klinkt schattig, maar het is niet de bedoeling. Bovendien kan hij met een korte snuit en zijn kleine hoofd moeilijk eten en heeft hij regelmatig last van ontstekingen in zijn bek en oren. Ook leiden zijn uitpuilende ogen tot allerlei ontstekingen en beschadigingen.  

Om lijden zoveel mogelijk te voorkomen, heeft de overheid wetten en regels opgesteld waaraan fokkers zich moeten houden. Zo moet de lengte van de snuit minimaal een derde van de kop zijn en moeten de neusgaten open zijn. Als hij rustig ademhaalt, mag hij niet snurken. Ondanks de wetten en regels worden er toch nog steeds heel veel mopshonden aangeboden die niet voldoen aan de richtlijn en dus lijden. Wil je toch een mopshond kopen? Let dan dus zelf goed op of de pup aan alle voorwaarden voldoet en vraag een dierenarts om advies. Voorkom dierenleed. 

Wat is het karakter van een mopshond? 

De mopshond is een vrolijke hond die het met bijna iedereen goed kan vinden. Vooral kinderen vindt hij erg leuk. En andersom ook, want een mopshond is een echte clown en houdt van spelletjes. Hij wordt nooit echt volwassen en blijft een beetje ondeugend. Kijk er dus ook niet van op als hij gek gaat doen om jou te amuseren. Mopshonden zijn kleine levendige honden die zich binnen goed kunnen vermaken. Wel vinden ze het leuk om lange wandelingen te maken. Een mopshond is een echt knuffeldier dat graag op schoot zit. Het liefst is hij de hele dag bij zijn gezin en hij vindt het dan ook niet zo leuk om alleen thuis te zijn. Koop dus alleen een mopshond als je hem elke dag volop aandacht kunt geven.   

Hoe houd je een mopshond gezond? 

Een mopshond heeft veel rimpels en plooien. Maak de huid daaronder regelmatig goed schoon met een vochtig doekje en een droog watje. Dat voorkomt ontstekingen en overtollig huidsmeer. Maak ook regelmatig zijn ogen en oren schoon. Gebruik voor de ogen een schoon watje met afgekoeld gekookt water en voor de oren een speciale oorcleaner. Het gebit van een mopshond is kwetsbaar. Poets regelmatig zijn tanden en laat het gebit jaarlijks controleren door je dierenarts. Als je mopshond weinig op een harde ondergrond loopt, worden zijn nagels te lang. Je kunt ze zelf knippen, maar houd dan wel rekening met de bloedadertjes die door zijn nagels lopen. Die wil je niet raken, want dat is pijnlijk. Te spannend? De dierenartsassistent(e) kan het ook voor je doen.
Voorkom dat je mopshond te dik wordt. Verwen je vrolijke vriend met spelletjes en knuffelen en niet met traktaties. Hij wordt snel te zwaar en door overgewicht krijgt hij last van zijn gewrichten en wordt hij nog benauwder. Weeg je mopshond regelmatig om dit goed in de gaten te houden. Een halve kilo aankomen lijkt niet zoveel, maar bedenk je wel dat dat in verhouding heel veel is voor een voor zo'n klein hondje. 

Wanneer moet een mopshond naar de dierenarts?

De gedrongen bouw van de mopshond zorgt regelmatig voor kwalen. Het BOS Syndroom (Brachycefaal Obstructief Syndroom) is een veelvoorkomende aandoening. De neusgaten zijn dan te klein zijn en zijn gehemelte te lang. Je hondje kan daardoor minder goed ademhalen. Heupdysplasie en pijnlijke wervelafwijkingen komen ook regelmatig voor, waardoor je mopshond minder goed kan lopen. Vermoed je dat je mopshond pijn heeft of zie je dat hij veel met zijn kopje schudt of regelmatig aan zijn oortjes krabt? Dan is de kans groot dat hij een pijnlijke oorontsteking heeft. Ga dan altijd naar de dierenarts. Doe dat ook als je ziet dat je mopshond in zijn ogen knijpt, want dat kan duiden op een beschadiging van het oog. Dit komt vaak voor door de bolle ogen en naar binnen gekrulde oogleden (entropion). Stinkt je mopshond uit zijn bekje? Dan is zijn gebit waarschijnlijk vies. Ga ook dan met hem naar de dierenarts.  

Wat kost een bezoek aan de dierenarts? 

De mopshond is onder andere door zijn bouw gevoelig voor allerlei kwalen en ziektes. Ondanks de wetten en regels voor het fokken van deze hondjes worden er nog steeds veel ongezonde hondjes verkocht. Wees kritisch als interesse hebt in een mopshond. De kans is groot dat je regelmatig bij de dierenarts zit en de kosten lopen dan snel op. Hieronder zie je enkele behandelingen die een mopshond vaak nodig heeft en het gemiddelde prijskaartje: 

  • Gebitsbehandeling: € 200, - als er geen tanden of kiezen getrokken hoeven te worden. Is dat wel het geval dan kan het zijn dat de kosten oplopen tot meer dan € 1.000,- 
  • Oogonderzoek bij verdenking van een beschadiging: € 15,- tot € 50,- exclusief consult 
  • Fysiotherapie per behandeling: ongeveer € 40,- tot € 60,- 

Wie betaalt de kosten voor de dierenarts? 

De kosten van de dierenarts kunnen behoorlijk oplopen. Als je niet verzekerd bent, zijn de kosten voor eigen rekening. Gelukkig zie je dat steeds meer baasjes hun hond verzekeren. Logisch, want je moet er niet aan denken dat je je mopshond niet kunt laten behandelen omdat je dit niet kunt betalen. Gelukkig vergoedt de OHRA Hondenverzekering de meeste medisch noodzakelijke kosten. Dat is een fijne geruststelling. Wat je precies vergoedt krijgt, is afhankelijk van het pakket en de dekking die je kiest.

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over dit hondenras voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.