Chihuahua kopen

Wat kost een chihuahua?

Een chihuahua van een goede, erkende fokker, kost minimaal € 750,- tot € 1.000,-. Een goede fokker zorgt voor de noodzakelijke inentingen en ontworming. Hij doet er alles aan om gezonde pups te fokken. Zo worden ouderdieren en pups getest op allerlei ziektes. 

Denk naast de aanschafkosten ook aan kosten voor voeding, hondenbelasting, de dierenarts en een puppycursus. En houd  rekening met het grote risico op erfelijke aandoeningen en ziektes op latere leeftijd bij een chihuahua.

Wat is het karakter van een chihuahua?

De chihuahua behoort tot de rasgroep ‘Gezelschapshonden’. Het is een kleine, actieve, dappere en waakse hond. Laat je niet misleiden door zijn grootte: hij blaft snel én hard en is soms overmoedig. De chihuahua hecht zich aan zijn baasje en houdt enorm van aandacht. Het hondje heeft graag andere honden om zich heen maar hij kan wel eenkennig zijn. Gemiddeld wordt dit ras 9 tot 12 jaar oud. Met veel liefde, goede verzorging én de juiste voeding kan hij met een beetje geluk zelfs 15 jaar oud worden.

Het ideale baasje van de chihuahua is iemand die veel tijd met hem kan doorbrengen. Omdat hij zo klein is, is hij populair bij mensen die in de stad wonen, maar hij moet wel de ruimte hebben om uitgelaten te worden.

Je tilt een chihuahua gemakkelijk op en je zou denken dat hij daardoor ook geschikt is als gezinshond. Toch is het niet vanzelfsprekend dat je chihuahua een echte kindervriend is. De chihuahua is beschermend en trouw naar zijn baas. Dat maakt dat ze snel blaffen en soms ook bijten naar mensen en andere honden. 

Hoe houd je een chihuahua gezond?

Het gezond houden van een chihuahua ligt voor een groot deel aan het baasje. Zorg ervoor dat het hondje niet te zwaar wordt. Geef hem goede voeding, niet teveel snacks en weeg dit iedere keer goed af. Je voert eerder te veel dan te weinig. Zorg ook dat zijn gebit goed schoon blijft. De kleine tandjes in zo’n klein mondje zijn lastig te poetsen. Laat het gebit regelmatig controleren bij de dierenarts en zorg tijdig voor goede reiniging. Chihuahua's zijn gevoelig voor ontsteking van het tandvlees door tandplak en tandsteen. Dat is erg pijnlijk. 

Dit gezelschapsdier is niet graag lang alleen thuis en kan dus best wel oud worden. Toch zijn er een aantal ziektes en aandoeningen die veel voorkomen. Naast paradontites zijn dat onder andere hartaandoeningen en blaasaandoeningen, maar ook een patella luxatie (losse knieschijf). Als het kopje te klein is gefokt, kan dat syringomyelie veroorzaken. Er is dan geen plek voor de hersenen en dat kan vage, maar pijnlijke klachten geven. 

Wanneer bezoek je met je chihuahua de dierenarts?

Je gaat met je pup een paar keer naar de dierenarts voor inentingen en gezondheidscontroles. Dat gebeurt sowieso als de pup 9 en 12/14 weken oud is. De dierenarts of paraveterinair zal tijdens deze controles controleren of je hondje gezond is en of hij zijn tandjes goed wisselt. Dit zijn preventieve controles. Als je pup één jaar is geworden, zal de dierenarts hem hiervoor jaarlijks oproepen.

Het kan ook voorkomen dat je je kleine chihuahua een keer over het hoofd ziet. Je gaat bijvoorbeeld op zijn pootje staan met een botbreuk tot gevolg. De dierenarts stelt de diagnose met behulp van röntgenfoto's en zal de breuk mogelijk moeten opereren. Om de pijn te verzachten schrijft hij pijnstillers voor voor een bepaalde periode.

Wat kost een bezoek aan de dierenarts?

De kosten van de dierenarts hangen af van de behandeling die je chihuahua hond nodig heeft. Hieronder enkele veelvoorkomende behandelingen en hun gemiddelde prijskaartje:

  • Noodzakelijke operatie bij een Patella Luxatie (afhankelijk van de gekozen methode): ongeveer € 1.500,- of meer  
  • Orthopedische operatie voor de behandeling botbreuk/fractuur (afhankelijk van de ernst van de fractuur): ongeveer € 1.000,- tot € 2.000,- of zelfs meer
  • Röntgenfoto: ongever € 75,-. Meestal worden er meerdere foto's gemaakt

Wie betaalt de kosten voor de dierenarts?

De kosten van de dierenarts kunnen behoorlijk oplopen. Als je niet verzekerd bent, zijn de kosten voor eigen rekening. Gelukkig zie je dat steeds meer baasjes hun hond verzekeren. Logisch, want je moet er niet aan denken dat je je chihuahua niet kunt laten behandelen omdat je dit niet kunt betalen. Gelukkig vergoedt de OHRA Hondenverzekering de meeste medisch noodzakelijke kosten. Dat is een fijne geruststelling. Wat je precies vergoedt krijgt, is afhankelijk van het pakket en de dekking die je kiest. Verdiep je goed in de mogelijkheden voor jouw chihuahua!

Wat kost een puppytraining voor je chihuahua? 

Er zijn verschillende soorten puppycursussen en gedragstrainingen mogelijk. Hieronder vind je hondentrainingen en de kosten daarvoor:

  • Een puppytraining is onmisbaar om een goede en gezonde relatie met de chihuahua op te bouwen. Kosten: ongeveer € 150,-
  • Gedragstherapie biedt hulp aan de chihuahua en zijn baasje als het gedrag ongewenst is (blaft naar bezoek, bijtgedrag naar kinderen, etc.). Kosten: intake ongeveer € 150,-, daarna ongeveer € 75,- per uur

Vergoedingen

De kosten voor een puppycursus en gehoorzaamheidstraining betaal je zelf. Afhankelijk van de dekking van je hondenverzekering vergoeden wij wel (deels) gedragstherapie of fysiotherapie. Wil je weten welke therapieën we vergoeden en welke extra dekkingen we hebben?  Bekijk dan de vergoedingen van de huisdierenverzekering van OHRA.

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over dit hondenras voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.