Labradoodle kopen

Wat kost een labradoodle?

Een labradoodle is een mix van verschillende rassen. De meeste fokkers gaan erg zorgvuldig te werk, daarom kost een labradoodle minimaal zo’n € 1.700,- tot € 2.500,-. Denk naast de aanschafkosten van de hond ook aan kosten voor voeding, de dierenarts en een puppycursus. En houd rekening met het grote risico op erfelijke aandoeningen bij de labradoodle.

Wat zijn de kenmerken van een labradoodle?

Een labradoodle kan verschillende formaten hebben; van klein tot groot. Zijn vacht is meestal gekruld, de textuur is afhankelijk van de kruising. Er zijn maar liefst in 27 kleurvariaties en 3 verschillende maten.

Wat is het karakter van een labradoodle?

De labradoodle heeft een vrolijk en zachtaardig karakter en doet alles om het z’n baasje naar de zin te maken. Bovendien heeft de labradoodle humor, is hij sportief, intelligent en bruist hij van de energie. Allemaal kenmerken die dit ras geschikt maken als gezinshond. Het is natuurlijk wel van belang dat je hem genoeg tijd en aandacht kunt geven.

Hoe houd je een labradoodle gezond?

Een labradoodle heeft een prachtige vacht, die goed moet worden onderhouden. Een paar keer per jaar een goede trimbeurt regelen is zeker geen overbodige luxe. En zelf borstel jij je kameraadje minimaal 1x per week. Controleer ook regelmatig de oren en nagels en zorg dat de haren rondom rond de ogen het oog niet gaan irriteren. Poets regelmatig de tanden van je labradoodle, daarmee voorkom je een vies gebit en alle pijnlijke gevolgen daarvan. 

Labradoodles zijn gek op mensen. Ze zijn het liefst zoveel mogelijk bij je in de buurt, aandacht is dus erg belangrijk. Met een hondentraining leert je je labradoodle goede manieren en dan is hij goed gezelschap. In goede gezondheid wordt deze hond ongeveer 13 tot 15 jaar oud.

Wanneer moet een labradoodle naar de dierenarts?

Een labradoodle pup moet in zijn eerste jaar een aantal keren naar de dierenarts voor inentingen, groeicontroles en bijvoorbeeld een ontwormingskuur. Koop je je Labradoodle bij een betrouwbare fokker? Dan is de hond meestal al ingeënt, ontwormd en uitgebreid gekeurd.

Ondanks de inspanningen van een fokker, kan een labradoodle ziek worden. Bovendien zijn er een aantal erfelijke aandoeningen bekend. Denk aan heupdysplasie, elleboogdysplasie of epilepsie. Ook kan je labradoodle een allergie hebben en kans op oorontstekingen (gehoorgangontstekingen).  

Voorkomen is beter dan genezen. Een goede verzorging, jaarlijkse controles bij de dierenarts en gezonde voeding zijn belangrijk. Net zoals de meeste honden, kan ook de labradoodle last krijgen van overgewicht. Daarom is het belangrijk hem regelmatig beweging te geven en zijn gewicht op peil te houden. 

Wat kost een bezoek aan de dierenarts?

De dierenartskosten voor je labradoodle hangen af van de behandeling die hij nodig heeft. Hieronder vind je enkele veelvoorkomende behandelingen en een indicatie van de kosten:

  • Jaarlijkse gezondheidscontrole en vaccinaties, afhankelijk van de noodzakelijke vaccinaties: ongeveer € 50,- tot € 70,-
  • 'Gewone' sterilisatie: ongeveer € 350,- tot € 500,-.  Laparoscopische sterilisatie, afhankelijk van het gewicht: ongeveer € 500,- tot € 650,-
  • Problemen aan de oren, afhankelijk van het aantal noodzakelijke consulten: ongeveer € 50,- tot € 200,-

Wie betaalt de kosten voor de dierenarts? 

De kosten van de dierenarts kunnen behoorlijk oplopen. Als je niet verzekerd bent, zijn de kosten voor eigen rekening. Gelukkig zie je dat steeds meer baasjes hun hond verzekeren. Logisch, want je moet er niet aan denken dat je je labradoodle niet kunt laten behandelen omdat je dit niet kunt betalen. Gelukkig vergoedt de OHRA Hondenverzekering de meeste medisch noodzakelijke kosten. Dat is een fijne geruststelling. Wat je precies vergoedt krijgt, is afhankelijk van het pakket en de dekking die je kiest.  

Wat kost een puppytraining voor je labradoodle?

Er zijn verschillende soorten puppycursussen en gehoorzaamheidstrainingen voor je labradoodle. Hieronder vind je hondentrainingen en de kosten daarvoor:

  • Een puppytraining is essentieel voor een goede socialisatie en goede relatie met je hond. Kosten: ongeveer € 150,-
  • Gehoorzaamheidstraining leert hem om zijn gedrag, instinct en gehoorzaamheid te verbeteren (niet springen naar bezoek, niet achter fietsers aanrennen, etc). Kosten: ongeveer € 150,-
  • Gedragstherapie biedt hulp aan de labradoodle en zijn baasje als het gedrag ongewenst is (blaffen naar bezoek, bijtgedrag naar kinderen, etc.). Kosten: intake ongeveer € 150,-, daarna ongeveer € 75,- per uur

Vergoedingen

De kosten voor een puppycursus en gehoorzaamheidstraining betaal je zelf. Afhankelijk van je hondenverzekering vergoeden wij wel (deels) gedragstherapie of fysiotherapie. Wil je weten welke therapieën we vergoeden en welke extra dekkingen we hebben? Bekijk dan de vergoedingen van de hondenverzekering van OHRA.

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over dit hondenras voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.