Rottweiler kopen

Ben je op zoek naar een sterke familiehond of waakhond? Dan is een Rottweiler absoluut het overwegen waard. Hij heeft een beschermend karakter en wordt vaak ingezet als speur-, reddings- of politiehond. Een hond met pit dus. Het is verstandig om je vooraf goed te oriënteren. We vertellen je graag meer over dit loyale ras.

Wat is het karakter van een Rottweiler? 

Een Rottweiler heeft een goed hart. Het is een trouwe en vrolijke hond die beschermend is naar zijn baasje. Tegenover vreemden is hij argwanend. Ook dieren die hij niet kent, wantrouwt hij. Door zijn krachtige lijf kan de Rottweiler intimiderend overkomen, maar in zijn hart is het een vrolijk beest. Met kinderen kan hij goed omgaan, maar blijf er wel bij staan, want het is en blijft een sterk beest. Het is een stoere hond en als baasje moet je daarom zelfverzekerd en consequent zijn. Vroeger werd de Rottweiler vooral gebruikt als waakhond en om vee te drijven. Buiten zijn en bewegen is belangrijk voor een Rottweiler, dus een tuin is een must als je voor dit ras kiest. De Rottweiler is ontzettend intelligent en ook heel loyaal. Train hem goed en maak regelmatig een lange wandeling.  

Hoe houd je een Rottweiler gezond? 

De Rottweiler heeft een korte en glanzende vacht. Hij is grotendeels zwart, maar de benen, onderbuik en snuit zijn roestkleurig. Verzorg de vacht regelmatig met een stevige borstel.  Ook goede voeding is belangrijk. Een Rottweiler is, zoals veel honden, gevoelig voor overgewicht. Een Rottweiler is binnen niet zo actief, maar hij heeft wel veel beweging nodig. Gelukkig houdt hij van lange wandelingen. Neem hem dus lekker vaak en lang mee naar buiten; minimaal 2 uur per dag. Zijn gespierde kaken moet hij ook trainen. Geef hem daarom veel botten en speeltjes. Je voorkomt daarmee dat hij zich gaat uitleven op je bank. Die laat hij namelijk niet heel. Net als de meeste honden, kunnen Rottweilers ook vieze tanden krijgen. Poets regelmatig zijn tanden om pijnlijk ontstoken tandvlees en rotte tanden en kiezen te voorkomen. Een gezond gewicht en schoon gebit zijn belangrijk voor een goede gezondheid.

Wanneer moet een Rottweiler naar de dierenarts? 

Met een Rottweilerpuppy ga je een aantal keer naar de dierenarts voor inentingen, puppy groeicontroles, chippen en een ontwormingskuur. Een Rottweiler heeft in vergelijking met andere honden relatief vaak last van botkanker en gewrichtsklachten als heupdysplasie. Een goede fokker zal er alles aan doen om een gezonde pup te fokken. De dierenarts zal de pup ook controleren op deze aandoening en bij twijfel een röntgenfoto maken. Ook op latere leeftijd kunnen gewrichtsklachten optreden, zoals artrose. Zie je dat je hond kreupel loopt of moeilijk opstaat? Neem dan altijd contact op met de dierenarts.  

Wat kost een bezoek aan de dierenarts? 

Volgens onderzoek zijn de dierenartskosten voor een Rottweiler gemiddeld € 640,- per jaar. Krijgt je viervoeter last van zijn gewrichten of botten? Dan kunnen de kosten flink oplopen. Realiseer je dat dierenartskosten voor grote honden vaak hoger zijn dan voor kleine rassen. Een goede huisdierenverzekering is dus een aanrader als je voor een Rottweiler kiest. De OHRA Huisdierenverzekering vergoedt de meeste kosten voor de behandeling van heup- en elleboogdysplasie. Aandoeningen en klachten die al bestaan vóór de ingangsdatum van de verzekering worden niet gedekt. Verzeker je pup daarom zo snel mogelijk.

Wie betaalt de kosten voor de dierenarts? 

De rekeningen van de dierenarts betaal je in principe zelf. Gelukkig kun je je huisdier wel verzekeren, want dierenartskosten lopen soms flink op. Afhankelijk van het verzekeringspakket, vergoedt de verzekeraar dan (een deel van) de kosten. Een geruststellend idee, want je wilt er toch niet aan denken dat je jouw hond niet de zorg kan bieden die hij nodig heeft.  
 
Bekijk de pakketten en dekkingen van de OHRA Huisdierenverzekering

Gedragstherapie voor je Rottweiler 

Een gehoorzaamheidscursus is voor een Rottweiler een must. Net als een training socialisatie, waarbij hij leert wennen aan de wereld en ontdekt waarvoor hij wel of niet bang hoeft te zijn. Een Rottweiler is intelligent, maar kan ook koppig zijn. Sommige Rottweilers zijn aanhankelijk, anderen zijn juist pestkoppen. Het is dus cruciaal dat hij op jonge leeftijd al op cursus gaat. Gelukkig reageren Rottweilers lekker enthousiast op beloningen en doen ze erg hun best om uit te blinken. Om een stabiel karakter bij je Rottweiler te ontwikkelen heb je als baasje wel een stevige hand nodig en moet je je Rottweiler veel aandacht geven. 

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over dit hondenras voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.