Ruwharige teckel kopen

Karakter op korte pootjes, dat is de ruwharige teckel. Dit felle beestje weet wat ie wil, maar is tegelijkertijd erg aanhankelijk en graag bij zijn baasje in de buurt. Als hij je met zijn lieve ogen aankijkt van onder zijn borstelige wenkbrauwen, ben je verkocht. We vertellen je graag meer over deze eigenwijze rashond.

Wat is het karakter van een ruwharige teckel? 

In het kleine lijfje van een ruwharige teckel zit de intelligentie en moed van een grote hond. Die karaktereigenschappen had hij nodig toen hij vroeger werd ingezet voor de ondergrondse jacht op vossen en dassen. Daar was hij erg geschikt voor met zijn korte pootjes en lange, slanke lijf. Dat jagen is hij niet verleerd, ook al is de ruwharige teckel inmiddels een echte gezinshond. Als hij mee op pad gaat, struint hij het liefst door de struiken, op zoek naar geursporen. Houd hem goed in de gaten, want die sporen volgt hij en voor je het weet is ie ervandoor of zit ie vast in een konijnenhol.

Ruwharige teckels houden ook van gezelligheid. Uitgeput van een lange wandeling kruipt hij graag lekker bij je op schoot. Met kinderen kan hij goed overweg, zeker als die al wat ouder zijn. Bij vreemden is hij soms afwachtend. Voor inbrekers hoef je niet bang te zijn, want als hij het niet vertrouwt dan komt de waakhond in je ruwharige teckel naar boven en maakt hij lawaai voor tien. 

Zo houd je een ruwharige teckel gezond

Een ruwharige teckel heeft een snelle stofwisseling en een kleine maag. Geef hem dus hondenvoer dat geschikt is voor kleine rassen en verdeel dat in bescheiden porties over de dag. Zijn korte stekelige, dikke vacht heeft weinig verzorging nodig. Het is voldoende om 2 keer per jaar zijn vacht laten plukken door een professionele trimmer. Haal wel elke week even een kam door zijn borstelige wenkbrauwen en baard. Ruwharige teckels hebben nogal eens last van een slecht gebit, dus geef hem speeltjes om op te kauwen en poets regelmatig zijn tanden. Tot slot heeft de ruwharige teckel veel beweging nodig. Zo voorkom je dat hij te dik wordt. Overgewicht zorgt voor nog meer ziektes en kwaaltjes. De lange rug van een ruwharige teckel is niet sterk genoeg voor een bolle buik. Die lange rug is kwetsbaar, voorkom dat je ruwharige teckel veel trappenloopt of van of op de bank springt. 

Wanneer moet een ruwharige teckel naar de dierenarts?

Door hun lange lijf zijn ruwharige teckels gevoelig voor een hernia. Om die reden komen ze nogal eens bij de dierenarts. Fysiotherapie, een laserbehandeling of een operatie kunnen dan helpen. Ook een niet goed sluitende hartklep is een aandoening die veel bij dit ras voorkomt. Dat heet mitralisklep degeneratie. Je merkt dan dat je teckel snel moe wordt, moeilijk ademhaalt of hoest. Vermoed je dat je viervoeter hartproblemen heeft? Laat dan een echo maken door de dierenarts. Naast rugproblemen en hartproblemen komen oogproblemen ook wel eens bij de ruwharige teckel voor. Glaucoom kan voorkomen in één of beide ogen door een verhoogde druk in het oog. Het is pijnlijk en je ruwharige teckel kan er blind van worden. Tijdens de jaarlijkse gezondheidscontrole zal de dierenarts hier op letten. Bovendien zal een goede fokker zijn best doen om dit erfelijke probleem te voorkomen. Vraag je fokker om meer informatie.

Wat kost een bezoek aan de dierenarts?

Wat een bezoekje aan de dierenarts kost, hangt natuurlijk af van de aandoening en de behandeling. Hieronder zie je de kosten van een aantal veelvoorkomende behandelingen. 

  • Hartecho: ongeveer € 200,-
  • Hernia-operatie: ongeveer € 3.200,- tot € 3.500,-, exclusief CT scan
  • Sterilisatie of castratie: ongeveer € 180,- tot € 650,-

Wie betaalt de kosten voor de dierenarts? 

De kosten van de dierenarts kunnen behoorlijk oplopen. Als je niet verzekerd bent, zijn de kosten voor eigen rekening. Gelukkig zie je dat steeds meer baasjes hun hond verzekeren. Logisch, want je moet er niet aan denken dat je je ruwharige teckel niet kunt laten behandelen omdat je dit niet kunt betalen. Gelukkig vergoedt de OHRA Hondenverzekering de meeste medisch noodzakelijke kosten. Dat is een fijne geruststelling. Wat je precies vergoedt krijgt, is afhankelijk van het pakket en de dekking die je kiest.  

Opvoeding van je ruwharige teckel

Een goede gehoorzaamheidscursus en goede socialisatie is voor dit ras een must. Je zult zien dat jouw ruwharige teckel slim is en snel leert. Je hoort trouwens vaak dat je een teckel niet kunt opvoeden, maar dat is zeker niet het geval. Wel is het zo dat teckels het je niet gemakkelijk zullen maken. Ze zijn vrij fel en vragen om een consequent en geduldig baasje. Maar zeg nou zelf, dat pittige karakter in dat kleine lijfje is toch juist wat dit beestje zo leuk maakt!

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over dit hondenras voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.