Het begeleidingsgesprek… wat is dat precies?

Krijg je nieuwe medicijnen? Dan krijg je altijd het zogenaamde ‘begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel’. Je apotheker is namelijk wettelijk verplicht om jou informatie te geven over je medicijnen. Zo weet je zeker dat je het medicijn op de juiste manier gebruikt en dat je eventuele bijwerkingen herkent.

Krijg ik altijd het begeleidingsgesprek?

Je apotheker is in de volgende gevallen wettelijk verplicht om het begeleidingsgesprek met je te voeren. Je kunt er niet voor kiezen om af te zien van dit gesprek, het enige wat je kunt doen is goed luisteren:

  • Je krijgt een nieuw medicijn
  • Je krijgt een medicijn dat je al langer dan 12 maanden niet hebt opgehaald bij je apotheek
  • Je krijgt een vervangend medicijn, bijvoorbeeld met een andere werkzame stof of een andere sterkte

Extra kosten

Op de rekening van je apotheek zie je of je het begeleidingsgesprek gehad hebt. Er staat dan: ‘terhandstelling met begeleidingsgesprek’. Dit is duurder dan zonder gesprek. Naast het begeleidingsgesprek heb je ook nog zogenaamde uitgiftekosten. Dit zijn kosten die je apotheek in rekening brengt, elke keer als je een medicijn komt afhalen. Deze kosten tellen mee voor je eigen risico.

De rekening klopt niet

Staat er op je rekening dat je een begeleidingsgesprek hebt gehad, maar is dat niet het geval? Kaart dit dan aan bij je apotheek. Komen jullie er niet uit? Geef dit dan aan ons door. Dan lossen wij het op en betaal jij niet te veel.