Wonen. Zonder. Gedoe.

 • Je bent nooit onderverzekerd.
 • Zonnepanelen standaard meeverzekerd.
 • Je kunt altijd rekenen op direct schadeherstel.

Opstalverzekering

Brand. Storm. Je huis kan op allerlei manieren beschadigd raken. Vreselijk, en aan de emotionele kant kunnen wij niet veel doen. Maar we kunnen wel de schade vergoeden. En we helpen je graag bij de afhandeling. Met onze opstalverzekering kan je zo snel mogelijk weer genieten van je woning.

Opstalverzekering afsluiten

Je hebt met onze opstalverzekering de keuze uit de dekking Basis en All Risk. Hier lees je wat is verzekerd. Kies je voor de dekking Basis, dan kun je deze uitbreiden met de extra dekking Glas voor je ramen.

Basisdekking

Met de basisdekking is je woning goed verzekerd voor de meest voorkomende schade. Een brandje in de keuken, een boom die op het dak valt of de schuur die instort door een omgevallen boom. Allemaal geen probleem.

Bereken je premieofMeer informatie

All Risk dekking

Een All Risk dekking vergoedt de kosten als je per ongeluk zelf schade veroorzaakt aan je huis. Of als 1 van je gezinsleden dat doet. Denk aan een zwaar beeld dat je op je vloer laat vallen. Ook schade door andere plotselinge en onverwachte gebeurtenissen van buitenaf dekken we. Zelfs gebroken ruiten.

Bereken je premieofMeer informatie

Extra dekking Glas

Onze extra dekking Glas verzekert je voor schade aan ruiten, glazen deuren en glazen koepels, ook als ze van kunststof zijn. Deze dekking kun je alleen afsluiten in combinatie met onze inboedelverzekering of opstalverzekering. Heb je een opstalverzekering met All Risk dekking, dan heb je al een dekking Glas.

Bereken je premieofMeer informatie

Wat dekt de opstalverzekering?

Wat is er standaard verzekerd met je OHRA Opstalverzekering? En wanneer krijg je geen vergoeding? Hieronder een paar voorbeelden.

Wel verzekerd

 • kosten om schade te voorkomen of te beperken
 • kosten om schade op te ruimen
 • hotelkosten als je huis onbewoonbaar is geworden
 • herstelkosten van de tuin bij brand

Niet verzekerd

 • constructie- of bouwfouten
 • onvoldoende onderhoud
 • neerslag die je woning binnenkomt via openstaande ramen of deuren
 • natuurgeweld, zoals een overstroming of aardbeving

Wat is een opstalverzekering?

Een opstalverzekering dekt schade aan je woning. Dat geldt ook voor schade aan je garage, schutting, zonnepanelen en tuin. Hoe dat precies zit leggen we je graag uit in deze video.

 • Je bent nooit onderverzekerd
 • Zonnepanelen standaard meeverzekerd
 • Je kunt rekenen op de Direct Schade Herstel Hulp

Schade aan je huis voorkomen?

Zonnepanelen goed geïnstalleerd?

Zonnepanelen waaien niet zomaar van je dak, daar is echte stormkracht voor nodig. Zijn je zonnepanelen niet goed bevestigd, dan kan het misgaan bij een minder harde storm. Vreselijk, want behalve schade aan je panelen en het dak kan het leiden tot gevaarlijke situaties. Daarnaast kan een verkeerde installatie ook brand veroorzaken. Wil je problemen voorkomen? Schakel een erkend installateur in met het Keurmerk Zonnekeur.

Meer info over zonnepanelen

Ramen binnen 24 uur gerepareerd

Als je de extra dekking Glas hebt en er gaat een ruit kapot, dan helpen we je binnen 24 uur. Onze service Direct Schade Herstel verzorgt alle reparaties. De ruit wordt goed en snel hersteld, uiteraard op een moment dat het je uitkomt. 

Heb je al een opstalverzekering met All Risk dekking? Dan zit daar de dekking Glas al in.

Meer info over glasdekking

Veelgestelde vragen opstalverzekering

Een opstalverzekering is een verzekering waarmee je schade door onder andere brand, storm of inbraak aan je woning kunt verzekeren. Maar met een opstalverzekering verzeker je meer dan alleen je huis. Alle zaken die aan je huis vastzitten zoals je aangebouwde garage, serre, schuttingen of zonnepanelen vallen onder de opstalverzekering. Schade aan je spullen kun je verzekeren met een inboedelverzekering (link naar inboedel). Ben je woningeigenaar en heb je een hypotheek voor je woning? Dan verplicht de hypotheekverstrekker je vaak dat je een opstalverzekering afsluit.

De kosten voor een opstalverzekering hangen af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld in welke plaats je woont, welk soort woning je wilt verzekeren (tussenwoning of vrijstaande woning), maar ook de herbouwwaarde van je woning. De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is om je huis op dezelfde plek opnieuw te bouwen. Al deze factoren hebben een bepaalde premie en gezamenlijk bepalen deze factoren de kosten van de opstalverzekering.

Een opstalverzekering dekt schade aan je huis en zaken die vastzitten in en aan je huis. bijvoorbeeld je aangebouwde garage, serre, schuttingen of zonnepanelen vallen onder de opstalverzekering. Maar ook je centrale verwarming, keuken en badkamer of je vastgelijmde pvc vloer. Een veel gebruikte regel is dat als je in je woning iets verwijderd er schade zou ontstaan, dit object onder de opstalverzekering valt. Aandachtspuntje is de fundering. Voor je fundering geldt dat je deze soms extra moet meeverzekeren. Bij OHRA is je fundering gewoon standaard meeverzekerd, wel zo makkelijk.

Een opstalverzekering is niet wettelijk verplicht, maar vaak eist de hypotheekverstrekker dat je opstalverzekering afsluit. Je huis geldt namelijk als onderpand voor de hypotheek. Op het moment dat je huis door een brand enorm beschadigd, is je huis en dus het onderpand van de hypotheekverstrekker niet zoveel meer waard. Maar ook als de hypotheekverstrekker je niet verplicht een opstalverzekering af te sluiten is het verstandig er over na te denken. Je woning heeft een grote waarde en brand of waterschade kan flink in de papieren lopen.

Ja, woonhuisverzekering is een andere naam voor de opstalverzekering. Met deze verzekering verzeker je je huis en alles wat vastzit aan je huis, zoals bijvoorbeeld je aangebouwde serre, zonnepanelen of keuken tegen schade door onder andere storm, brand en inbraak.

Als woningeigenaar is het verstandig om een opstalverzekering af te sluiten, ook als de hypotheekverstrekker dit niet verplicht. 

 • Ben je huurder? Dan komt de zorg voor de woning en dus de verzekering voor rekening van de verhuurder. Breng je als huurder bijvoorbeeld veranderingen aan in de woning; je laat bijvoorbeeld een luxere keuken of badkamer plaatsen? Dan valt dit onder het eigenaarsbelang van je inboedelverzekering. 
 • Ben je eigenaar van een appartement dat deel uitmaakt van een VVE? Dan sluiten de bewoners de opstalverzekering gezamenlijk af via de vereniging, omdat alle bewoners ook gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor het hele gebouw. Vaak is er sprake van 1 verzekering waar iedere appartementseigenaar naar rato aan meebetaalt en bepaalt de appartementsgrootte hoe groot het deel is dat de eigenaar betaalt.

Bij OHRA kies je zelf de hoogte van het eigen risico: 

 • € 0,-
 • € 250,-
 • € 500,-

Kies je een eigen risico, dan betaal je het bedrag van het eigen risico zelf bij schade. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie van je opstalverzekering.

Altijd een eigen risico bij stormschade
Kies je voor € 0,- eigen risico? Dan heb je alleen bij stormschade een eigen risico van € 225,- Kies je voor € 250,- of € 500,- eigen risico? Dan is het eigen risico bij stormschade ook € 250,- of € 500,-.

Maak je gebruik van onze Direct Schade Herstel service? Dan betaal je maar de helft van het eigen risico.

Bij onze opstalverzekering heb je waardegarantie. Dit bekent dat wij altijd het hele schadebedrag vergoeden bij een verzekerde schade. Zo ben je nooit onderverzekerd. Dat is zorgeloos genieten van je woning.

Ja. Met onze opstalverzekering zijn zonnepanelen standaard meeverzekerd. Lees hoe het precies zit bij schade aan je zonnepanelen.

De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is om je woning op dezelfde locatie, met dezelfde afmetingen en met dezelfde bestemming opnieuw te bouwen.

Stormschade valt onder de dekking van de OHRA Woonhuisverzekering (opstalverzekering). Er is sprake van storm wanneer de windsnelheid minimaal 14 meter per seconde is. Dit komt neer op windkracht 7. Bij stormschade geldt een standaard eigen risico van € 225,- per gebeurtenis. Heeft u een hoger eigen risico gekozen toen u de verzekering afsloot? Dan geldt dat hogere eigen risico. De opstalverzekering vergoedt stormschade aan uw eigen huis.

U bent onder andere verzekerd voor schade door storm bij:

 • Schade aan schuttingen
 • Waterschade/lekkage aan uw huis door storm
 • Schade aan uw huis door omvallende bomen
 • Stormschade aan zonnepanelen

Meer weten? Lees de polisvoorwaarden.

Staat je vraag er niet bij?

Kijk dan bij onze overige veel gestelde vragen. Of stel je vraag aan de virtuele assistent, die helpt je graag verder.

Overige veel gestelde vragenStel hier je vraag

Handige tips voor je huis