Ruitschade

Een klein steentje kan voor een grote ster in je ruit zorgen. Of erger nog, je ruit breekt. Hierdoor kan het interieur van je auto onder de scherven komen. En wat dan? Hoe ben je hiervoor verzekerd met je autoverzekering?

Wat verstaan we precies onder ruitschade?

Je autoruit kan door veel oorzaken beschadigd of gebroken zijn. Bijvoorbeeld door een steentje of vandalisme. Het kan gaan om je voorruit, achterruit of zijruit, maar ook om een gebroken of gebarsten zonnedak. Als een van deze ruiten gebroken is, kunnen de scherven je interieur beschadigen. Krassen of vuil op je ruiten zien we niet als schade en je autoverzekering vergoedt dit niet.  

Basisdekking WA Plus of All-Risk

Als je een WA Plus of All-Risk autoverzekering hebt afgesloten, is deze schade verzekerd. Maar als je WA Plus verzekerd bent, is er alleen dekking als er bij dezelfde gebeurtenis geen andere schade aan je auto is ontstaan. Als dat wel zo is, moet je kijken of je verzekerd bent voor die andere gebeurtenis. Als bijvoorbeeld een vandaal je ruit inslaat en een ruit bekrast, krijg je dit alleen vergoed als je de dekking Aanrijding hebt. Of als je All-Risk verzekerd bent. Want bij een All-Risk autoverzekering ben je altijd voor ruitschade verzekerd.

Ruit repareren of vervangen

Bij de vergoeding van de schade maken we onderscheid tussen het repareren van een ruit en het vervangen van een ruit.

Reparatie van ruit

Als je je ruit laat repareren door een van de glasherstelbedrijven waarmee we samen werken, krijg je alles vergoed. Laat je je ruit repareren door een glasherstelbedrijf waarmee we niet samenwerken? Dan betaal je het eigen risico waarvoor jezelf hebt gekozen. 

Vervangen van ruit

Is de ruit niet meer te repareren en moet er een nieuwe in? Dan heb je wel een eigen risico. Als je de ruit laat vervangen door een glasherstelbedrijf waarmee we samenwerken, dan betaal je maar de helft van het eigen risico waarvoor je gekozen hebt. Natuurlijk mag je de autoruit ook laten repareren of vervangen door een ander bedrijf. In dat geval betaal je je totale eigen risico.

Lees de polisvoorwaarden voor een volledig overzicht van wat wel en niet verzekerd is.