Zwanger. Zorg. Tuurlijk.

Nu je zwanger bent krijg je van alle kanten zorg. Omdat het nogal overweldigend kan zijn, zetten we graag de belangrijkste zorg tijdens je zwangerschap voor je op een rij.

 • Zorg door een deskundige

  Tijdens je zwangerschap word je omringd door deskundigen. Je krijgt advies en de zorg die je nodig hebt. Zorg die vergoed wordt: door je verloskundige, je huisarts of je gynaecoloog.

  Je kunt contact opnemen met een verloskundige zodra je weet dat je zwanger bent. Vaak is dat rond de achtste week. Met de OHRA Zorgvinder vind je eenvoudig een verloskundige bij jou in de buurt. Gebruik bij het zoeken de zoekterm ‘verloskundige’. Zo vind je direct wat je zoekt.

  Tip!

  Vergeet niet om op tijd je kraamzorg te regelen! Doe dit uiterlijk in de 4e maand van je zwangerschap. Je regelt het heel eenvoudig via je kraamcentrum.

 • Zwangerschapsonderzoek

  Tijdens je zwangerschap krijg je verschillende zwangerschapsonderzoeken aangeboden. Deze worden meestal vergoed vanuit de basisverzekering of vanuit de overheid. Je kunt bijvoorbeeld denken aan de volgende punten:

  • De 13-weken echo, bepaalt hoe lang je zwanger bent en vertelt ook de uitgerekende datum
  • De NIPT staat voor Niet-Invasieve Prenatale Test en spoort chromosoomafwijkingen op. Zoals het syndroom van Down
  • Bij de 20-weken echo onderzoekt de verloskundige of je kindje aangeboren afwijkingen heeft. Zoals een open ruggetje
 • Zwangerschapscursus

  Je wilt je natuurlijk goed voorbereiden op je bevalling. Daarom kun je een zwangerschapscursus volgen. Je krijgt dan informatie en advies over de bevalling en de herstelperiode.

 • OHRA Kraampakket

  Zodra je kraamzorg is geregeld via het kraamcentrum, kun je het OHRA Kraampakket bij ons aanvragen via telefoonnummer +31 (0)13 593 80 02 (keuze 1) of via het online formulier. Je krijgt het OHRA Kraampakket binnen 7 werkdagen na je aanvraag. Helemaal gratis.

  Let op

  Je kunt jouw kraampakket het beste na de 4e maand van de zwangerschap aanvragen. Dan weet je zeker dat je het op tijd in huis hebt.

  Wat zit er in?

  Allerlei medische en verzorgingsproducten voor jou en je kindje. Voor de bevalling en de eerste dagen daarna. Het OHRA Kraampakket is in samenwerking met verloskundigen en huisartsen samengesteld. In het kraampakket vind je ook een lijst met de inhoud van je pakket. Het is verstandig om zo snel mogelijk met deze inhoudslijst te checken of je pakket compleet is. Zorg er wel voor dat alles in de doos blijft. Dan hebben de verloskundige en kraamverzorgende op het moment dat je gaat bevallen direct alles bij de hand.

  Krijg je meer dan 1 kindje? Dan krijg je een aangepast OHRA Kraampakket. Hier zitten geen medische artikelen in, omdat een meerling altijd in het ziekenhuis geboren wordt.

  Let op!

  Regel je kraamzorg uiterlijk in de 4e maand van je zwangerschap. Dan weet je zeker dat het goed geregeld is.

Handig: tussentijds je verzekering aanpassen

Zeker weten dat je goed verzekerd bent tijdens je zwangerschap en bevalling? In bepaalde gevallen kun je tussentijds eenvoudig je verzekering aanpassen!

Snel al je vergoedingen scannen!

Je krijgt veel vergoed als je een kindje krijgt. Vanuit je basisverzekering of je aanvullende verzekering. Zoveel dat we hier niet alles een plekje kunnen geven. Geen probleem! In onze Vergoedingenwijzer zie je precies wat je vergoed krijgt en welke voorwaarden er gelden. En of je zelf ook wat moet betalen.

Fijn om te weten

Je betaalt geen eigen risico voor verloskundige zorg en kraamzorg. Soms wel een eigen bijdrage, maar als je een aanvullende verzekering hebt kan het zijn dat je de eigen bijdrage vergoed krijgt.