Vergoeding verloskundige zorg rondom de bevalling

Verloskundige zorg is de zorg voor, tijdens en na de bevalling. Je krijgt de verloskundige hulp van een verloskundige, specialist of huisarts. Op deze pagina lees je meer over de vergoeding van de verloskundige zorg rondom de bevalling vanuit de basisverzekering.

Onder verloskundige zorg valt ook prenatale screening. Dit zijn onderzoeken tijdens de zwangerschap. Lees hier meer over de vergoeding van zwangerschapsonderzoeken vanuit de basisverzekering.

Vergoeding voor verloskundige zorg rondom de bevalling in het kort

 • Basisverzekering: ja
 • Eigen risico: nee niet voor verloskundige hulp. Maar wel voor geneesmiddelen, bloedonderzoek en ziekenvervoer (vanaf 18 jaar)
 • Eigen bijdrage: nee
 • Toestemming nodig: nee
 • Verwijzing nodig: nee

Wil je de details weten over de vergoeding voor verloskundige zorg rondom de bevalling? Bekijk dan de veelgestelde vragen.

Veelgestelde vragen over de vergoeding voor verloskundige zorg rondom de bevalling

 • Wat krijg ik vergoed vanuit de basisverzekering in 2024?

  De basisverzekering vergoedt verloskundige zorg volledig. De vergoeding van verloskundige zorg geldt voor bevallingen die thuis, in het ziekenhuis, een geboortecentrum of geboortehotel plaatsvinden.

  Goed om te weten

  Voor een poliklinische bevalling zonder medische indicatie geldt een eigen bijdrage.

  Voor kraamzorg na de bevalling gelden aparte voorwaarden. Lees meer over de vergoeding van kraamzorg.

  Meer weten over zorg rondom zwangerschap?

  Bekijk dan het speciale informatieblok Zwanger met uitgebreide informatie rondom zorg tijdens je zwangerschap, je bevalling en als je kindje geboren is.

 • Heb ik een eigen risico?

  Nee, je hebt geen eigen risico voor verloskundige zorg.

  Voor de kosten van andere zorg rondom de bevalling, zoals geneesmiddelen, laboratoriumonderzoek of ambulancevervoer in verband met de bevalling geldt wel het eigen risico. Je hebt zelf het bedrag aan eigen risico gekozen: het minimum van € 385,- of een hoger bedrag. De basisverzekering vergoedt de kosten van medische zorg boven dit eigen risico.

  In Mijn OHRA Zorgverzekering zie je hoeveel eigen risico je nog hebt. Ook zie je hoeveel eigen risico je eventueel al hebt verbruikt.

 • Heb ik een eigen bijdrage?

  Nee, voor verloskundige zorg betaal je geen eigen bijdrage tenzij er sprake is van een poliklinische bevalling in het ziekenhuis zonder medische indicatie. Voor een bevalling met medische noodzaak geldt geen eigen bijdrage.

  De hoogte van de eigen bijdrage voor een poliklinische bevalling zonder medische noodzaak in het ziekenhuis, is afhankelijk van het tarief dat het ziekenhuis in rekening brengt. De eigen bijdrage is het verschil in het tarief poliklinische bevalling en de maximale vergoeding van € 246,- vanuit de basisverzekering.

  Voor een poliklinische bevalling in een geboortecentrum zonder medische indicatie geldt in 2024 een vaste eigen bijdrage van € 560,90.

 • Waar kan ik terecht?

  Je kunt voor verloskundige hulp terecht bij verloskundigen. OHRA vergoedt alle kosten. Met onze Zorgvinder vind je verloskundigen bij jou in de buurt. Gebruik als zoekterm: 'Verloskundige'.

 • Mag ik naar een andere zorgaanbieder?

  Ja. Kies je voor een verloskundige of instelling waarmee OHRA geen contract heeft afgesloten? Wij vergoeden de rekening van zorgverleners volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

 • Heb ik vooraf toestemming van OHRA nodig?

  Nee, je hebt vooraf geen toestemming nodig van OHRA.

Declareren. Lekker. Makkelijk

Declareren kan heel eenvoudig via Mijn OHRA Zorgverzekering. Of ga terug naar het vergoedingenoverzicht.

Zorgkosten declareren Terug naar vergoedingen