Zwangerschapsonderzoek

Ben je zwanger? Dan heb je tijdens je zwangerschap recht op onderzoek. Dit heet ook wel prenatale screening.

Vergoeding voor zwangerschapsonderzoek

 • Wat zijn prenatale screenings?

  Voorbeelden van prenatale screening zijn de NIPT en de vlokkentest. Verder bestaat de prenatale screening uit een aantal mogelijke onderzoeken.

  De verloskundige of echoscopist vertelt je wat de onderzoeken inhouden, wat je kunt verwachten aan mogelijke uitslagen en wat de gevolgen zijn als een uitslag niet helemaal goed is. Een gesprek na het onderzoek hoort hier ook bij.

  De onderzoeken zijn:

  • De niet-invasieve prenatale test (NIPT). Deze wordt door de basisverzekering vergoed als er sprake is van een medische indicatie. Met dit onderzoek kunnen eventuele lichamelijke afwijkingen bij het ongeboren kind worden opgespoord, zoals het syndroom van Down, het syndroom van Edwards of het syndroom van Patau 
  • Er is vanuit een subsidieregeling een vergoeding voor de NIPT zonder medische indicatie. Deze subsidieregeling geldt ook in 2024. Er geldt geen eigen bijdrage. Met de NIPT wordt je bloed onderzocht en getest op het syndroom van Down
  • Andere voorbeelden van onderzoeken zijn de vlokkentest en de vruchtwaterpunctie
  • We begrijpen dat je er liever niet aan denkt. Maar bij ernstige afwijkingen bestaat de mogelijkheid om de zwangerschap af te breken. Dit is wettelijk toegestaan tot een zwangerschapsduur van 24 weken
  • De 13 en 20 weken echo krijg je niet vergoed vanuit de basisverzekering maar vanuit de overheid (bevolkingsonderzoek)
 • Wat krijg ik vergoed vanuit de basisverzekering in 2024?

  De basisverzekering vergoedt verschillende onderdelen van prenatale screening:

    Vergoeding
  Voorlichting en advies over de onderzoeken 100%
  Niet-invasieve prenatale test (NIPT) 100% als je een medische indicatie hebt

  Heb je geen medische indicatie? Dan kun je ook een NIPT laten doen. Deze wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering, maar valt onder de subsidieregeling van het ministerie van VWS.

  Meer weten over zorg rondom zwangerschap?

  Bekijk dan het speciale informatieblok Zwanger met uitgebreide informatie rondom zorg tijdens je zwangerschap, je bevalling en als je kindje geboren is.

 • Heb ik een eigen risico?

  Is het tijdens je zwangerschap noodzakelijk om laboratoriumonderzoek zoals een bloedonderzoek, een vlokkentest en of een vruchtwaterpunctie uit te voeren? Dan vergoedt de basisverzekering deze kosten. Hiervoor heb je een eigen risico. Voor de prenatale screenings heb je geen eigen risico.

  Je hebt zelf gekozen wat het eigen risico van jouw basisverzekering is: het minimum van € 385,- of een hoger bedrag. Heb je dit jaar (tot nu toe) minder medische kosten gemaakt dan het eigen risico van jouw basisverzekering? Dan betaal je maximaal het bedrag dat nog openstaat. Heb je dit jaar al meer kosten gemaakt dan het eigen risico? Dan betaal je niets.

  In Mijn OHRA Zorgverzekering zie je hoeveel eigen risico je nog hebt. Ook zie je hoeveel eigen risico je eventueel al hebt verbruikt.

 • Heb ik een eigen bijdrage?

  Nee je hebt geen eigen bijdrage.

 • Waar kan ik terecht?

  Je kunt voor zwangerschapsonderzoek terecht bij door OHRA erkende zorgverleners. Je weet dan zeker dat je goede zorg krijgt en dat OHRA alle kosten vergoed. Met onze Zorgvinder vind je zorgverleners bij jou in de buurt waarmee OHRA een contract heeft. Vul als zoekterm in: 'Prenatale screening'.

 • Mag ik naar een andere zorgaanbieder?

  Kies je voor een zorgverlener of instelling waarmee OHRA geen contract heeft afgesloten? Dan vergoeden wij de rekening van zorgverleners volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

 • Heb ik vooraf toestemming van OHRA nodig?

  Nee, je hebt vooraf geen toestemming nodig van OHRA.

Declareren. Lekker. Makkelijk

Declareren kan heel eenvoudig via Mijn OHRA Zorgverzekering. Of ga terug naar het vergoedingenoverzicht.

Zorgkosten declareren Terug naar vergoedingen