Vergoeding poliklinische bevalling zonder medische indicatie

Hier vind je alle informatie over de vergoeding voor een poliklinische bevalling zonder medische indicatie. In Nederland ben je vrij in de keuze waar je wilt bevallen, tenzij er dus sprake is van een medische indicatie of andere bijzondere omstandigheden. Beval je in het ziekenhuis, een geboortecentrum of kraamhotel omdat je dit prettig vindt, dan spreken we van een poliklinische bevalling zonder medische noodzaak. Je bevalt dan onder begeleiding van je eigen verloskundige. Als alles goed gaat kan je binnen 24 uur of maximaal 48 uur nadat de baby geboren is weer naar huis. De gynaecoloog is niet bij de bevalling aanwezig.

Je kunt je keuze in principe tot het allerlaatste moment uitstellen. Zou je poliklinisch bevallen, maar gaat het thuis allemaal zo vlot dat je niet meer wilt verkassen? Dan hoeft dat ook niet. En had je je heilig voorgenomen thuis te bevallen, maar wil je tijdens de weeën toch ineens liever naar het ziekenhuis, dan mag dat ook.

Vergoeding voor een poliklinische bevalling zonder medische indicatie in het kort

 • Basisverzekering: ja, tot max bedrag per dag
 • Aanvullende verzekering: vergoeding mogelijk voor de eigen bijdrage
 • Eigen risico: nee
 • Eigen bijdrage: ja
 • Toestemming nodig: nee
 • Verwijzing nodig: nee

Wil je de details weten over de vergoeding voor een poliklinische bevalling zonder medische indicatie? Bekijk dan de veelgestelde vragen.

Veelgestelde vragen over de vergoeding voor een poliklinische bevalling zonder medische indicatie

 • Wat krijg ik vergoed vanuit de basisverzekering in 2024?

  Je krijgt voor een poliklinische bevalling zonder medische indicatie in het ziekenhuis of in een geboortecentrum maximaal € 246,- per dag vergoed. Je betaalt voor een bevalling zonder medische indicatie altijd een eigen bijdrage.

  Goed om te weten: de kosten van de verloskundige krijg je ook vergoed.

  Meer weten over zorg rondom zwangerschap?

  Bekijk dan het speciale informatieblok Zwanger met uitgebreide informatie rondom zorg tijdens je zwangerschap, je bevalling en als je kindje geboren is.

 • Wat krijg ik vergoed vanuit de aanvullende verzekering in 2024?

  Afhankelijk van jouw aanvullende verzekering heb je recht op vergoeding van de eigen bijdrage bij een poliklinische bevalling zonder medische indicatie in een ziekenhuis of in een geboortecentrum.

  Aanvullende verzekering Vergoeding
  Compact / Compact Fysio Meenemen -
  Sterk / Sterk Fysio Meenemen -
  Aanvullend / Aanvullend Fysio Meenemen -
  Extra Aanvullend / Extra Aanvullend Fysio Meenemen € 200,-
  Uitgebreid / uitgebreid Fysio Meenemen 100%

  Onderstaande verzekeringen kun je niet meer afsluiten. Heb je deze verzekering al, dan gelden de volgende vergoedingen:

  Aanvullende verzekering Vergoeding
  Uitgebreid Vitaal -
  Extra Uitgebreid 100%
  Compleet 100%
  Zelfverzekerd Compact -

  Meer weten over zorg rondom zwangerschap?

  Bekijk dan het speciale informatieblok Zwanger met uitgebreide informatie rondom zorg tijdens je zwangerschap, je bevalling en als je kindje geboren is.

 • Heb ik een eigen risico?

  Nee, je hebt geen eigen risico voor een poliklinische bevalling zonder medische noodzaak. Ook de eigen bijdrage wordt niet verrekend met het eigen risico.

 • Heb ik een eigen bijdrage?

  Ja, de hoogte van de eigen bijdrage voor een poliklinische bevalling zonder medische noodzaak in het ziekenhuis is afhankelijk van het tarief dat het ziekenhuis in rekening brengt. De eigen bijdrage is het verschil in het tarief poliklinische bevalling en de maximale vergoeding van € 246,- (voor moeder en kind samen) vanuit de basisverzekering.

  Wil je weten wat een ziekenhuis voor een poliklinische bevalling zonder medische noodzaak rekent? In onze tarieventool kun je eenvoudig de tarieven terugvinden en weet je wat je eigen bijdrage is. Ga naar ‘Zoek op omschrijving’ en vul daar 'bevalling' in. Kies voor ‘Poliklinisch bevallen zonder medische reden met begeleiding tijdens de bevalling’. Kies daarna het ziekenhuis of zoek op jouw ziekenhuis of op plaatsnaam.

  Voor een poliklinische bevalling in een geboortecentrum zonder medische indicatie krijg je maximaal € 246,- vergoed (voor moeder en kind samen) en geldt in 2024 een vaste eigen bijdrage van € 560,90.

  Heb je een aanvullende verzekering, dan is het mogelijk dat je een vergoeding krijgt voor de eigen bijdrage. Onder het kopje 'Wat krijg ik vergoed uit de aanvullende verzekering in 2024?' zie je de vergoeding van de aanvullende verzekering.

 • Waar kan ik terecht?

  Je kiest in overleg met jouw verloskundige het ziekenhuis of geboortecentrum. Vind een ziekenhuis of geboortecentrum bij jou in de buurt.

 • Heb ik vooraf toestemming van OHRA nodig?

  Nee, je hebt vooraf geen toestemming nodig.

Declareren. Lekker. Makkelijk

Declareren kan heel eenvoudig via Mijn OHRA Zorgverzekering. Of ga terug naar het vergoedingenoverzicht.

Zorgkosten declareren Terug naar vergoedingen