Wijzigingen in de basisverzekering in 2024

De regering bepaalt elk jaar wat er wel en niet in de basisverzekering zit. Wat er in 2024 wijzigt, hebben we voor je op een rij gezet.

  • Verlenging van voorwaardelijke herstelzorg COVID

    De toelating voor het gebruik van voorwaardelijke herstelzorg COVID wordt verlengd tot en met 1 januari 2025. Dit wordt verlengd om mensen die in het voorjaar van 2023 besmet zijn geraakt of nog besmet worden met COVID ook paramedische herstelzorg te bieden.

  • Valpreventie

    Vanaf 2024 wordt valpreventie toegevoegd aan de basisverzekering. Valpreventie bestaat uit een beweegprogramma door een fysiotherapeut. Je komt hiervoor in aanmerking als je een hoog risico heeft op vallen en je bijkomende lichamelijke of psychische problemen hebt. je krijgt maximaal 1 valpreventie-beweegprogramma vergoed per 12 maanden. Je hebt een verwijzing nodig om gebruik te maken van deze vergoeding. Heb je geen bijkomende lichamelijke of psychische problemen, maar heb je wel risico op vallen? Dan kun je een beweegprogramma voor valpreventie volgen via jouw gemeente.

      Vergoeding Eigen risico basisverzekerng
    2023 Geen vergoeding voor valpreventie N.v.t.
    2024 Maximaal 1 valpreventie beweegprogramma per 12 maanden onder de volgende voorwaarden:
    • hoog risico op vallen en
    • bijkomenden lichamelijke of psychische problemen
    Ja
  • Kraamzorg

    De periode van kraamzorg kan in sommige situaties over 6 weken worden verdeeld in plaats van het maximum van 10 dagen direct aaneen gesloten aan de bevalling. Of dit ook voor jou van toepassing is wordt vastgesteld tijdens de intake en na de bevalling. Het maximaal aantal dagen blijft 10 (8 en 2 extra bij een medische indicatie).

      Vergoeding Eigen risico Basisverzekering
    2023 Maximaal 10 (8 en 2 extra bij een medische indicatie) dagen aaneengesloten direct na de bevalling. Nee
    2024 In sommige gevallen kan de periode van kraamzorg verdeeld worden over een periode van 6 weken. Nee
  • Zorg en ondersteuning voor kinderen met overgewicht en obesitas

    Heeft jouw kind coaching nodig bij gezond eten en bewegen?

    Vanaf 2024 wordt dit vergoed voor kinderen (tot en met 17 jaar) met overgewicht of obesitas. Een centrale zorgverlener begeleidt en coördineert de zorg. Een programma Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) is onderdeel van de zorg. Om gebruik te maken van deze vergoeding heb je een verwijzing nodig van een huisarts, kinderarts, jeugdarts of jeugdverpleegkundige. Je betaalt geen eigen risico voor deze zorg.

      Vergoeding Eigen risico basisverzekering
    2023 Geen vergoeding N.v.t.
    2024 Maximaal 3,5 jaar vergoeding voor coaching bij gezond eten en bewegen voor kinderen (tot en met 17 jaar) met overgewicht en obesitas. Nee
  • Wijkverpleging

    Gebruik je voor wijkverpleging een zorgverlener die geen contract heeft met OHRA? Dan verandert in 2024 de aanvraagprocedure voor een vergoeding van deze zorg. De zorgverlener waarmee je het aanvraagformulier invult moet een BIG-geregistreerde hbo-(wijk)verpleegkundige zijn en je indicatie mag maximaal 3 maanden oud zijn op het moment van indienen van de aanvraag. Vraag je wijkverpleging aan voor een kind tot 18 jaar? Dan vul je het formulier samen in met een BIG-geregistreerde hbo-kinderverpleegkundige of verpleegkundig specialist met een opleiding tot kinderverpleegkundige. Ook nu mag de indicatie niet ouder zijn dan 3 maanden.

    Vergoeding wijkverpleging Vergoeding Eigen risico basisverzekering
    2023

    Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Vraag dan met het aanvraagformulier toestemming aan. 

    Vul het formulier in samen met een wijkverpleegkundige.

    Nee
    2024

    Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Vraag dan met het aanvraagformulier toestemming aan. 

    • Vul het formulier in samen met een BIG-geregistreerde hbo-(wijk)verpleegkundige.
    • Is de zorg voor een kind tot 18 jaar? Vul dan het formulier in samen met een BIG-geregistreerde hbo-kinderverpleegkundige of verpleegkundig specialist met een opleiding tot kinderverpleegkundige.
    • De indicatie mag niet ouder zijn dan 3 maanden.
    Nee
  • Bovenkaak implantaten

    Heb je een implantaat voor een bijbehorend klikgebit nodig voor je bovenkaak?

    Dan heb je vanaf 2024 een akkoordverklaring nodig voor gecontracteerde én niet-gecontracteerde zorgverleners. Voor implantologie voor een klikgebit in je onderkaak is een akkoordverklaring alleen nodig bij zorgverleners zonder contract.

      Vergoeding Eigen risico basisverzekering
    2023 Akkoordverklaring is noodzakelijk bij een niet-gecontracteerde zorgverlener bij een implantaat van de boven- en onderkaak. Ja
    2024 Akkoordverklaring is noodzakelijk bij een niet gecontracteerde zorgverlener bij een implantaat van de boven- en onderkaak en bij een gecontracteerde zorgverlener bij een implantaat van de bovenkaak. Ja
  • Logopedie tot 18 jaar

    Voor logopedie tot 18 jaar heb je vanaf 2024 geen verwijzing meer nodig als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Ga je naar een zorgverlener zonder contract? Dan heb je nog wél een verwijzing nodig.

      Vergoeding Eigen risico basisverzekering
    2023 Een verwijzing is altijd nodig. Ja
    2024 Een verwijzing is alleen nodig bij een niet-gecontracteerde zorgverlener. Ja
  • 20-wekenecho

    Vanaf 1 januari 2024 wordt de 20-weken echo niet meer vergoed vanuit de basisverzekering, maar vanuit de overheid (bevolkingsonderzoek).

      Vergoeding Eigen risico basisverzekering
    2023 Vergoeding van de 20-weken echo vanuit de basisverzekering. Nee
    2024 Vergoeding van de 20-weken echo door de overheid. N.v.t.

Heb je nog vragen?

Dan helpen we je natuurlijk graag verder. We hebben een aantal veelgestelde vragen voor jou op een rij gezet.