Veelgestelde vragen zorgverzekeringen

Hieronder zie je de meest gestelde vragen over onze Zorgverzekering en ons antwoord daarop. Staat je vraag er niet bij kijk dan ook eens bij de Actuele vragen. Of stel eenvoudig je vraag aan onze virtuele assistent.

Veelgestelde vragen

  • Wanneer krijg ik mijn polis en zorgpas?

    Heb je een zorgverzekering bij OHRA afgesloten? Dan krijg je binnen tien werkdagen je nieuwe polis. Je zorgpas volgt binnen een maand.

    Heb je je OHRA zorgverzekering gewijzigd? Dan krijg je niet altijd een nieuwe polis of zorgpas. Heb je iets gewijzigd waarvoor je wel een nieuwe polis en zorgpas krijgt? Je nieuwe polis sturen we je binnen 10 werkdagen toe. Je zorgpas volgt binnen een maand.

    Let op:

    Vraag je in de laatste twee weken van december je OHRA Zorgverzekering aan of wijzig je dan je zorgverzekering? Dan is het erg druk. Daardoor is het mogelijk dat je niet binnen 10 werkdagen je nieuwe polis in huis hebt. Heb je na drie weken nog niets ontvangen? Neem dan even contact met ons op.

  • Wat zijn de vergoedingen die ik krijg bij een OHRA verzekering (bijv. voor fysiotherapie of orthodontie)?

    In onze vergoedingenwijzer zie je precies op welke vergoedingen je recht hebt en of er een eigen risico of eigen bijdrage geldt. Ook zie je bij welke zorgverleners je terecht kunt en of je vooraf toestemming van ons nodig hebt.

    In Mijn OHRA Zorgverzekering kun je de stand van je maximale vergoedingen bekijken. Zo zie je dus ook direct welke vergoedingen je de rest van het jaar nog hebt.

  • Mag ik zélf kiezen naar welke zorgverlener ik ga?

    Met de OHRA Zorgverzekering heb je een combinatiepolis. Dit betekent dat je zelf je fysio, ziekenhuis of specialistische kliniek kiest en de rekening vergoed wordt.  Er zijn 2 uitzonderingen. Maak je gebruik van een niet gecontracteerde zorgverlener binnen geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en wijkverpleging (thuiszorg)?  Dan wordt 75% van de rekening betaald, waarbij wij rekening houden met het maximum tarief. De rest betaal je zelf. 

    Zoek je een zorgverlener bij jou in de buurt? Check dan onze Zorgvinder. Hier zie je ook direct of wij een contract hebben met een zorgverlener.

  • Het lukt me (even) niet om de premie te betalen. Kunnen jullie me helpen?

    Soms kan het voorkomen dat je deze kosten (even) niet kunt betalen. Dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk contact met ons opneemt, zodat we eventueel een betalingsregeling kunnen treffen. Met een betalingsregeling kun je grotere financiële problemen voorkomen.

  • Ik wil een wijziging doorgeven, hoe doe ik dat?

    Het wijzigen van bijvoorbeeld je persoonlijke gegevens of je betaalgegevens doe je eenvoudig via Mijn OHRA Zorgverzekering.

Vragen?

Dan helpt onze virtuele assistent je graag verder.

Actuele vragen

Misschien ben je op zoek naar een antwoord op één van deze vragen.

  • Kan ik mijn eigen risico gespreid betalen?

    Wij kunnen ons voorstellen dat je het verplicht eigen risico liever niet in één keer betaalt. Daarom is het bij OHRA geen enkel probleem om dit in tien maandelijkse, gelijke termijnen te betalen. Bekijk alle details.

    Goed om te weten: geef het uiterlijk 31 december aan ons door als je je eigen risico in termijnen wilt betalen. Heb je een vrijwillig eigen risico? Dan kun je je eigen risico helaas niet in termijnen betalen.

  • Dit jaar heb ik mijn verplichte eigen risico gespreid betaald. Maar ik heb het niet (helemaal) opgemaakt. Wat nu?

    Uiteraard krijg je dan het bedrag dat je teveel betaald hebt van ons terug. Je hoeft hier niets voor te doen. De eindafrekening volgt in het eerste kwartaal van het volgende jaar. Wij storten het restant dan automatisch op je rekening terug. Dit doen we op het rekeningnummer dat bij ons bekend is. 

    In Mijn OHRA Zorgverzekering zie je de stand van je eigen risico. Zo weet je precies hoeveel je van ons terug krijgt.

  • Waarom geeft de apotheker mij een ander medicijn mee?

    Sommige medicijnen werken hetzelfde maar verschillen in prijs. Wij vergoeden dan alleen de goedkoopste variant en niet het duurdere merkmedicijn. Dat heet het ‘voorkeursbeleid medicijnen’. Ook wel ‘preferentiebeleid’ genoemd.

    Goed om te weten

    Jouw apotheek geeft jou het juiste medicijn. Op het recept dat je van je arts krijgt, staat altijd de werkzame stof van het medicijn. Niet de merknaam. Jouw apotheek zorgt er vervolgens voor dat je het juiste geneesmiddel krijgt. De apotheker controleert ook of het gebruik voor jou veilig is. Het kan voorkomen dat je niet goed op een medicijn reageert. Bijvoorbeeld omdat je een allergie hebt voor een hulpstof. Dit gebeurt gelukkig bijna nooit. Ook niet bij voorkeursmedicijnen. Ook controleert jouw apotheek altijd in jouw persoonlijk dossier of een middel veilig is voor jou.

  • Hoe declareer ik een rekening?

    Een rekening van een zorgverlener kun je op 3 manieren declareren. Je bepaalt zelf hoe je dat doet:

    • Online via Mijn OHRA Zorgverzekering
    • Mobiel met de OHRA App
    • Schriftelijk via het papieren declaratieformulier

    Heb je een OHRA Online Gemak verzekering? Dan declareer je je rekeningen altijd online via Mijn OHRA Zorgverzekering of de OHRA App.

  • Waarom ontvang ik nu ineens zelf de nota voor de tandarts?

    De privacywet is veranderd. Ben je voor bepaalde zorg niet verzekerd? Dan mogen wij volgens de wet de nota’s niet in behandeling nemen. Dit betekent dat je voor die zorg vanaf nu een rekening van de zorgverlener thuisgestuurd krijgt.

    Sommige tandartsen kiezen er nu voor om alle tandartsnota’s direct naar verzekerden te sturen. Ook als je wel een tandartsverzekering hebt. Wij begrijpen dat je hier niet altijd op zit te wachten. Vraag jouw tandarts dan om de nota naar OHRA te sturen. Dat kan via het administratiebureau of via de website van VECOZO.

    Heb je een nota gehad van jouw tandarts en heb je een tandartsverzekering?

    Dan kun je de nota naar ons sturen via Mijn OHRA Zorgverzekering, de OHRA App, of per post.

  • Hoe werkt de Fysio Meeneemservice?

    Met onze Fysio Meeneemservice gooi je geen ongebruikte behandelingen weg. Je neemt tot 9 behandelingen mee naar volgend jaar. Dit kost maximaal € 1,50 per maand extra. De Fysio Meeneemservice kun je alleen afsluiten tot 1 januari in combinatie met de aanvullende verzekeringen OHRA Compact, OHRA Sterk, OHRA Aanvullend en OHRA Extra Aanvullend.

    De meegenomen fysiobehandelingen blijven 1 jaar geldig.

    Aan de Fysio Meeneemservice zijn spelregels verbonden.

  • Ik wil overstappen van zorgverzekeraar. Hoe werkt dat?

    Stap je uiterlijk 31 december over en meld je je direct aan bij je nieuwe zorgverzekeraar? Dan hoef je je huidige zorgverzekering niet zelf op te zeggen. Je nieuwe zorgverzekeraar regelt dit voor je!

    Weet je nog niet wie je nieuwe zorgverzekeraar wordt, maar wil je wel overstappen? Dan moet je zelf je zorgverzekering opzeggen voor 1  januari. Je kan dan nog tot uiterlijk 1 februari je zorgverzekering bij een andere zorgverzekeraar afsluiten. Doe dit wel op tijd, anders kan dit vervelende problemen opleveren.

    Wil je meer weten? Bekijk dan alle ins en outs.

  • Ik ben overgestapt naar OHRA. Maar nu heb ik premie betaald aan OHRA én mijn oude zorgverzekeraar. Wat nu?

    Ben je overgestapt naar OHRA? Of heb je je partner of kinderen meeverzekerd? Dan hebben wij maximaal 10 werkdagen nodig om dit in onze administratie te verwerken. 

    Soms kruisen je opzegging bij je vorige verzekeraar en de afschrijving van je premie elkaar. Hierdoor kan het helaas zo zijn dat je in januari ook nog premie betaalt aan je vorige verzekeraar. Maar dit wordt opgelost! Je vorige verzekeraar stort dit bedrag automatisch terug op je rekening. Heb je hier vragen over? Neem dan even contact op met je vorige verzekeraar.

  • Vorig jaar heb ik mijn verplichte eigen risico gespreid betaald. Maar ik heb het niet (helemaal) opgemaakt. Wat nu?

    Uiteraard krijg je het bedrag dat je te veel betaald hebt van ons terug. Je hoeft hier niets voor te doen. De eindafrekening volgt in het eerste kwartaal van het volgende jaar. Wij storten het restant dan automatisch op je rekening. Dit doen we op het rekeningnummer dat bij ons bekend is.

    In Mijn OHRA Zorgverzekering zie je de stand van je eigen risico. Zo weet je precies hoeveel je van ons terugkrijgt.

  • De premie van januari klopte niet. Wat nu?

    Heb je je zorgverzekering in de laatste twee weken van december gewijzigd? Dan kan het helaas zo zijn dat je wijziging en het afschrijven van de premie elkaar kruisen. Dat betekent dat je in januari nog niet de juiste premie betaalt. Dit lossen we op.

Staat je vraag er niet bij?

Kijk op onze overzichtspagina met onderwerpen over de zorgverzekering, om eenvoudig te vinden wat je zoekt. Of neem contact met ons op.

Bekijk ons overzicht Neem contact op