Voorkeursbeleid medicijnen

Sommige medicijnen werken hetzelfde maar verschillen in prijs. Wij vergoeden dan alleen de goedkoopste variant en niet het duurdere merkmedicijn. Dat heet het ‘voorkeursbeleid medicijnen’ (ook wel ‘preferentiebeleid’ genoemd). Zo houden we met zijn allen niet alleen de zorgkosten laag, maar ook jouw premie.

Vraag en antwoord over het voorkeursbeleid

 • Voor welke medicijnen geldt het voorkeursbeleid?

  Alle medicijnen die onder het voorkeursbeleid vallen, staan op de Lijst met voorkeursgeneesmiddelen (pdf). Dit zijn de zogenaamde ‘voorkeursmedicijnen. Deze zijn goedkoper dan dure merkmedicijnen. Vanaf 1 mei 2021 is het aantal voorkeursmedicijnen fors uitgebreid. Ook hebben we afspraken gemaakt voor een langere duur dan voorheen. Daardoor kun je langer hetzelfde medicijn ontvangen en zijn onze kosten lager. Daarom betaal je vanaf 1 mei 2021 geen eigen risico voor de medicijnen die op deze lijst staan.

  Staat jouw medicijn niet op deze lijst dan geldt altijd dat jouw apotheker het medicijn met de laagst mogelijke prijs zal leveren. We noemen dit laagste prijs garantie of prijspreferentie. De kosten vallen dan wel onder het eigen risico.

 • Waarom zijn merkmedicijnen vaak duurder dan merkloze medicijnen?

  Op merkmedicijnen rust vaak patent: de fabrikant heeft als enige het recht om dit geneesmiddel te maken en te verkopen. Dit is nodig om de vaak hoge ontwikkelkosten terug te verdienen. Na een paar jaar vervalt dit patent en kunnen andere producenten het medicijn namaken. Met precies dezelfde werkzame stoffen. Omdat zij geen hoge ontwikkelkosten hebben, zijn deze merkloze medicijnen vaak een stuk goedkoper, terwijl ze precies hetzelfde effect hebben.

 • Hoe check ik of mijn medicijn de goedkoopste variant is?

  Dat hoef je gelukkig niet zelf te doen. Je apotheker weet precies welke medicijnen onder het voorkeursbeleid vallen. En geeft je deze dan ook vanzelf mee.

 • Wat als het voorkeursmedicijn niet geschikt is voor mij?

  Het kan voorkomen dat je niet goed op een medicijn reageert. Bespreek dit met je apotheek als de klachten langer dan 15 dagen aanhouden. Er zitten hulpstoffen in medicijnen waar je lichaam soms aan moet wennen. 
  Blijkt dit voorkeursmedicijn na een gesprek met je apotheker toch medisch onverantwoord voor je? Dan krijg je van de apotheek, afhankelijk van het aantal beschikbare voorkeursmiddelen, andere varianten mee. Hierbij wordt rekening gehouden met je klachten.

  Je kunt bijwerkingen bespreken met de huisarts of apotheker, maar de apotheek bepaalt uiteindelijk welk geneesmiddel je mee krijgt. De apotheker mag een niet-voorkeursmedicijn alleen meegeven als je minstens 2 merkloze varianten hebt geprobeerd én als de apotheker heeft bepaald dat het medisch niet verantwoord is dat je die merkloze medicijnen gebruikt.

  Als het nodig is, bepaalt de apotheek voor welk ander merkloos medicijn je in aanmerking komt. Je krijgt dus niet altijd een duurder geneesmiddel wanneer er ook nog andere goedkopere merkloze geneesmiddelen op de markt zijn. 

  Je medicijn moet natuurlijk wel in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) staan om het vergoed te krijgen. Je checkt dit heel eenvoudig op Medicijnkosten. Vaak zal dit geen enkel probleem zijn. In het GVS staan alle geregistreerde medicijnen en het medicijn dat je huisarts of apotheek voorschrijft zal hier praktisch altijd in staan.

 • En als het voorkeursmedicijn er niet is? Ik heb het wel nodig

  Dit willen we natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. Daarom hebben we met fabrikanten de afspraak dat voorkeursmedicijnen het hele jaar beschikbaar moeten zijn. En als het toch een keer voorkomt, laten we je natuurlijk niet in de kou staan. In dat geval krijg je van je apotheker een medicijn van een ander merk waarvan de werking precies hetzelfde is.

 • Wat als ik niet goed reageer op het medicijn?

  Bijvoorbeeld omdat je klachten krijgt die je eerder niet had? Dat is natuurlijk heel vervelend. Bespreek het in ieder geval éérst met je apotheker. De apotheker gaat vervolgens op zoek naar een oplossing. Bijvoorbeeld door een ander (voorkeurs)medicijn voor te schrijven. Of je wordt doorverwezen naar je huisarts, om je klachten te bespreken. Je apotheker heeft hierin altijd het beslissende woord.

Het voorkeursbeleid: mogelijk gunstig voor jou

Voor medicijnen geldt het eigen risico. Doordat je zorgverzekeraar vaak alleen het goedkopere medicijn vergoedt, valt het eigen risico dat jij zelf moet betalen mogelijk lager uit. Dat is dan mooi meegenomen toch?

Door de apotheek zelf bereide geneesmiddelen

Wordt een geregistreerd geneesmiddel door de hoge kosten niet toegelaten tot het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS)? Of heeft de overheid nog geen besluit genomen om een medicijn op te nemen in het GVS? Dan kan de apotheek dit middel zelf bereiden. Deze kosten worden vergoed vanuit de basisverzekering.