Medicijnen. Hoe zit dat nu precies?

Fijn dat er medicijnen zijn, maar er hangt wel een prijskaartje aan. Welke medicijnen en tot welk bedrag je vergoed krijgt door de basisverzekering, wordt ieder jaar door de wetgever bepaald. En vastgelegd (geregistreerd) in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Wil je precies weten om welke medicijnen het gaat? Check het bij Medicijnkosten.

Alternatieve geneesmiddelen staan niet in het GVS. Gelukkig worden deze in de meeste gevallen vergoed door de aanvullende verzekeringen van OHRA.

Goed om te weten

Helaas… je moet vaak bijbetalen

Een deel van de medicijnen die je nodig hebt, betaal je zelf omdat ze onder het wettelijk eigen risico vallen. Dat geldt niet als je nog geen 18 jaar bent of als je je eigen risico al hebt opgemaakt.

En kost een medicijn meer dan de maximale vergoeding die in het GVS staat? Dan betaal je ook een eigen bijdrage. Deze geldt altijd en voor iedereen, dus ook als je jonger bent dan 18 jaar. Het goede nieuws is, dat veel van onze aanvullende verzekeringen een vergoeding voor de eigen bijdrage bieden.

Het voorkeursbeleid: je krijgt het goedkoopste medicijn

Misschien heb je het al meegemaakt bij de apotheek: je medicijnen zijn op en bij de apotheek krijg je ineens een heel ander medicijn. Een ander merk, een andere verpakking… Op je vraag of je je oude, vertrouwde medicijn mee kunt krijgen, antwoordt de apotheker dat dit andere medicijn (het zogenaamde voorkeursmedicijn) precies dezelfde werking heeft. En dat deze vergoed wordt door je zorgverzekeraar. Voor de voorkeursmedicijnen op de lijst voorkeursgeneesmiddelen betaal je sinds 1 mei 2021 geen (vrijwillig) eigen risico.

Omdat de wetgever de zorgkosten wil beperken, moet iedere zorgverzekeraar een zogenaamd voorkeursbeleid voor medicijnen voeren. Ook wij. Kort gezegd houdt dat in dat wij voor een aantal medicijnen met dezelfde samenstelling, alleen het goedkoopste medicijn vergoeden: het voorkeursmedicijn. Soms zijn uitzonderingen mogelijk. Meer weten? Lees dan even verder.

Het begeleidingsgesprek: advies van je apotheker

Je apotheker is verplicht om jou advies en informatie te geven over je medicijnen. Dat heet het 'begeleidingsgesprek nieuwe geneesmiddelen'. Dit is bepaald door de wetgever. De kosten voor dit gesprek tellen mee voor je eigen risico. Dit geldt ook als je een voorkeursmedicijn krijgt.

Makkelijk: de online apotheek

Bestel je medicijnen online en laat ze thuisbezorgen. Wel zo makkelijk! Met je persoonlijke pagina bij BENU Apotheken. Bekijk de mogelijkheden!