Dienstverlening van de apotheek… wat valt daaronder?

De apotheker stelt jouw medicijnen samen en geeft uitleg bij nieuwe geneesmiddelen. Voor deze dienstverlening betaal je kosten: terhandstellingskosten, kosten voor het begeleidingsgesprek en soms extra kosten. Deze kosten krijg je gewoon vergoed als het medicijn voor vergoeding in aanmerking komt.

We geven je graag een uitleg over de 3 verschillende soorten kosten die de apotheek in rekening brengt voor de dienstverlening.

 • Kosten voor het begeleidingsgesprek

  Je apotheker is wettelijk verplicht om jou advies en informatie te geven over je medicijnen. Je kunt er niet voor kiezen om af te zien van dit gesprek, het enige wat je kunt doen is goed luisteren en vragen stellen.

  Krijg je een nieuw of vervangend medicijn of is het vorige gebruik langer dan een jaar geleden? Dan legt jouw apotheker tijdens het begeleidingsgesprek uit hoe je het medicijn moet gebruiken en waar je op moet letten. Ook krijg je uitleg over de werking en mogelijke bijwerkingen. Zo weet je zeker dat je het medicijn op de juiste manier gebruikt en dat je eventuele bijwerkingen herkent. Zelf kun je tijdens dit gesprek natuurlijk ook vragen stellen.

  Ontvang je een vergoeding voor de medicijnen dan krijg je ook de kosten van het begeleidingsgesprek vergoed. Deze kosten tellen mee voor je eigen risico. Dit geldt ook als je een voorkeursmedicijn krijgt.

 •  Terhandstellingskosten

  Dit zijn de kosten voor de dienstverlening van de apotheek. Bijvoorbeeld voor het samenstellen van medicijnen, het controleren of je de juiste medicijnen krijgt en of het medicijn geschikt is voor jou. De apotheker waakt ervoor dat je geen verkeerde combinatie van medicijnen gebruikt. Elke keer als je een medicijn komt afhalen, brengt je apotheek de terhandstellingskosten in rekening.

  Ontvang je een vergoeding voor de medicijnen dan krijg je ook de terhandstellingkosten vergoed. Deze kosten tellen mee voor je eigen risico. Dit geldt ook als je een voorkeursmedicijn krijgt.

 • Extra kosten

  Soms betaal je extra kosten voor de service van de apotheek. Bijvoorbeeld in de avond of in het weekend. Maar ook als jouw apotheker het medicijn zelf maakt. Of wanneer jouw medicijn verpakt is in een weekdoseersysteem. 

  Ontvang je een vergoeding voor de medicijnen dan krijg je ook de extra kosten vergoed. Deze kosten tellen mee voor je eigen risico. Dit geldt ook als je een voorkeursmedicijn krijgt.

De rekening klopt niet

Staat er op je rekening dat je een begeleidingsgesprek hebt gehad, maar is dat niet het geval? Kaart dit dan aan bij je apotheek. Komen jullie er niet uit? Geef dit dan aan ons door. Dan lossen wij het op en betaal jij niet te veel.