Veelgestelde vragen over je verzekering en het coronavirus

Door alle maatregelen rondom het coronavirus kunnen we ons voorstellen dat je met vragen zit over je vergoeding vanuit de onze zorgverzekering. Het is goed om te weten dat wij over het algemeen alle medisch noodzakelijke zorg vanuit onze zorgverzekering vergoeden, ook wanneer dit vanwege het coronavirus is. Check de vergoedingenwijzer voor de vergoedingen vanuit de OHRA Zorgverzekering.

We zetten alle veelgestelde vragen over je verzekering en het coronavirus even voor je op een rij:

Ik heb een algemene vraag over het coronavirus en mijn verzekering

  • Wat krijg ik vergoed voor herstelzorg na corona vanuit mijn Zorgverzekering?

    Vanaf 18 juli 2020 tot 1 augustus 2023 geldt er een tijdelijke vergoeding voor paramedische herstelzorg wanneer je corona hebt gehad en daardoor nog ernstige klachten ondervindt. Deze vergoeding komt vanuit de basisverzekering. De vergoeding is zowel voor patiënten die COVID-19 hebben gehad, als voor patiënten die deze herstelzorg als gevolg van COVID-19 nodig gaan hebben.

    Meer weten?

    Lees alles over de vergoeding van paramedische herstelzorg.

  • Ik ben bang om mijn baan te verliezen. Krijg ik hulp via mijn rechtsbijstandverzekering?

    Hoe je verzekerd bent bepaalt of je hulp krijgt. Conflicten met je werkgever vallen onder de module Werk & Inkomen. Wij brengen onze rechtsbijstandverzekering onder bij DAS. Zij beoordelen of je recht hebt op hulp.

    Je kunt een rechtsbijstandverzekering aanvragen of de module Werk en Inkomen toevoegen. Belangrijk om te weten is dat je niet verzekerd bent als het verlies van je baan te verwachten was. Nu met de coronacrisis is baanverlies binnen veel bedrijven te verwachten. Kon je de situatie verwachten op het moment van de aanvraag of wijziging? Dan krijg je geen hulp. DAS beoordeelt dit per situatie. Verlies van je baan door de coronacrisis is dus niet standaard verzekerd.

    Heb je nog andere vragen over situaties op je werk en het coronavirus? Op de website van DAS vind je een pagina met juridische vragen en antwoorden.

  • Kan ik mij preventief laten testen op het coronavirus en vergoedt mijn OHRA Zorgverzekering dit?

    Heb je geen gezondheidsklachten?

    Dan vergoeden wij een test op het coronavirus niet vanuit de zorgverzekering. Dat geldt ook als je de test nodig hebt voor een reis naar het buitenland.

    Heb je gezondheidsklachten en vermoed je dat je besmet bent met het virus? 

    Blijf dan thuis en laat je testen door de GGD. Bel hiervoor 0800 1202 of meld je online aan. Aan deze test zijn geen kosten verbonden. Heb je twijfel? Bel dan je huisarts.

  • Ik heb een niet spoedeisende zorgbehandeling in het buitenland gepland. Wat kan ik doen?

    Het kan zijn dat geplande zorg die niet met corona te maken heeft, (tijdelijk) niet door kan gaan. Sommige landen verplichten zorgverleners en ziekenhuizen om deze afspraken te annuleren. Je buitenlandse zorgverlener of ziekenhuis zal je hierover informeren. Je kunt ook even op de website van de zorgverlener of ziekenhuis kijken wat de laatste stand van zaken is. Of neem contact met ze op.

    Vermoed je dat je besmet bent met het coronavirus? Neem dan zelf contact op met de zorgverlener.

  • Ik gebruik medicijnen, zijn deze nog voldoende verkrijgbaar?

    Op dit moment zijn er in Nederland genoeg medicijnen voor iedereen. Om dit tijdens deze periode ook voor iedereen te kunnen blijven garanderen, krijg je op dit moment medicijnen mee voor een kortere periode dan je gewend bent.

  • Ik ben grensarbeider. Heeft thuiswerken gevolgen voor mijn zorgverzekering?

    Woon je in België of Duitsland, en werk je in Nederland?

    Dan ben je een grensarbeider. Dit betekent dat je verplicht bent in Nederland je zorgverzekering af te sluiten. Dat je momenteel thuiswerkt in verband met het coronavirus verandert hier niets aan. Je bent via je Nederlandse zorgverzekering verzekerd en je blijft dat ook.

  • Ik heb minder inkomsten door de coronacrisis. Kan ik een regeling treffen over de betaling van mijn zorgverzekering?

    Heb je moeite met het betalen van je premie voor de zorgverzekering?

    Dat kan gebeuren. Wij kijken graag samen met jou naar de mogelijkheden. Neem wel altijd contact met ons op. Zo voorkom je  problemen. We vertellen je graag hoe een betalingsregeling werkt en hoe wij dit samen met jou kunnen regelen.

Ik heb een vakantie gepland

  • Kan ik op vakantie?

    Of je op vakantie kunt hangt af van verschillende dingen. De maatregelen en reisadviezen verschillen per land. Via de Rijksoverheid blijf je op de hoogte van alle maatregelen en reisadviezen voor reizen naar het buitenland.

    Ga je op vakantie in Nederland?

    Bekijk dan op de website van het RIVM welke maatregelen er in Nederland gelden.

    Heb je een reisverzekering of annuleringsverzekering bij OHRA?

    Lees dan wat je wel en niet kunt verwachten van je reisverzekering en annuleringsverzekering bij corona.

  • Ik ga op vakantie naar een land waar het coronavirus heerst. Ben ik dan wel verzekerd ?

    Raak je besmet in een gebied waarvan nog niet bekend was dat daar het coronavirus heerst?

    Dan ben je voor zorgkosten verzekerd vanuit je zorgverzekering. Raak je besmet in een gebied waarvan al wel bekend is dat daar het coronavirus heerst (code oranje of rood)? Ook dan ben je voor zorgkosten verzekerd vanuit je zorgverzekering. 

    Geeft de overheid voor je vertrek naar het buitenland een negatief reisadvies (oranje of rood)?

    Vanaf 1 januari 2021 worden in het buitenland gemaakte zorgkosten die verband houden met corona niet meer vergoed vanuit de aanvullende verzekeringen. De vergoeding vanuit de basisverzekering blijft 100% tot het in Nederland geldende tarief.

    Een reisadvies kan snel veranderen, controleer daarom altijd vlak voor vertrek het reisadvies van je bestemming.

    Bij de reisadviezen groen en geel ben je verzekerd voor repatriëring, maar wij kunnen dit in de praktijk niet garanderen. Door alle coronamaatregelen zal dit bijna niet uitvoerbaar zijn, zo zijn er quarantainebepalingen en besmettingsgevaar onderweg. Een hulporganisatie is ook afhankelijk of vluchten toegestaan zijn en hoe overheden samenwerken. Repatriëring vanwege andere aandoeningen kunnen we op dit moment ook niet garanderen omdat een land op slot kan gaan als er sprake is van een corona-uitbraak. 

  • Wat als tijdens mijn vakantie de maatregelen weer strenger worden?

    Ben je op vakantie en worden de coronamaatregelen weer strenger?

    Misschien wil je je vakantie dan vroegtijdig afbreken en terugreizen naar Nederland. De regering heeft aangegeven dat dit een risico is dat vakantiegangers naar het buitenland zelf nemen en dat de overheid in dat geval geen repatriëringsoperatie zal opzetten.

    Word je zelf ziek en is repatriëring medisch noodzakelijk?

    Dit wordt normaal gesproken onder voorwaarden vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekeringen van OHRA. Helaas is medische repatriëring op dit moment niet te garanderen. We zijn namelijk afhankelijk van de tijdelijke protocollen in andere landen rondom COVID-19. Medisch noodzakelijke repatriëring door coronaklachten zal in de praktijk vrijwel onmogelijk uitvoerbaar zijn. Dit door quarantainebepalingen en besmettingsgevaar onderweg. De hulporganisatie is ook afhankelijk of vluchten toegestaan zijn en hoe overheden samenwerken. Medisch noodzakelijke repatriëring door andere aandoeningen kunnen we op dit moment ook niet garanderen omdat een land op slot kan gaan door een corona-uitbraak.

    Let op:

    • Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de (on)mogelijkheden van het land van bestemming. Dit voorkomt teleurstellingen aan de grens
    • Houd je ook op vakantie aan de coronamaatregelen van het betreffende vakantieland. Zorg ervoor dat je hiervan op de hoogte bent en blijft

    Via Nederland wereldwijd en het RIVM blijf je goed op de hoogte.

  • Ik wil op doktersadvies mijn reis annuleren. Ben ik hiervoor verzekerd?

    Je krijgt wel een vergoeding voor het annuleren van je reis als er sprake is van een acuut ernstige ziekte. Is er nog geen sprake van een acuut ernstige ziekte? Dan vergoedt je reis- of annuleringsverzekering een annulering niet. Een annulering uit voorzorg is namelijk niet verzekerd.

Ik ben in het buitenland. Wat moet ik doen?

  • Ik ben in het buitenland, maar kan door alle maatregelen niet terug naar huis. Mijn medicijnen raken op. Wat moet ik doen?

    In de meeste landen kun je medicijnen alleen kopen bij de apotheek. Dit geldt niet alleen voor medicijnen op recept van je arts, maar vaak ook voor medicijnen die in Nederland vrij verkrijgbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan paracetamol. 

    Wat moet je doen als je medicijnen nodig hebt:

    • Zijn de medicijnen voorgeschreven door een arts in het buitenland? Ga dan naar de dichtstbijzijnde apotheek. Je herkent deze aan een uithangbord met een groene kruis
    • Heb je een vervolgrecept nodig van je huisarts of specialist in Nederland? Neem dan contact op en vraag of hij het recept kan mailen of faxen. Ga met dit recept naar de dichtstbijzijnde apotheek
    • Heb je een EHIC-pas? Dan hoef je de kosten voor je medicijnen vaak niet zelf voor te schieten. Moet je de kosten toch eerst zelf betalen? Dan declareer je deze via Mijn OHRA Zorgverzekering of met het ingevulde declaratieformulier buitenlandse zorgkosten (pdf). Stuur het volledig ingevulde declaratieformulier met de originele rekeningen naar:
      OHRA Zorgverzekeringen N.V.
      Postbus 5062
      5004 EB Tilburg

    Goed om te weten:

    Als je de kosten declareert, is het belangrijk dat je ons de volgende informatie meestuurt bij je declaratie:

    • een kopie van het recept van je arts (een buitenlandse arts of je huisarts of specialist in Nederland)
    • een kopie van de rekening van de apotheek. Hierop moeten de volgende gegevens staan:
      - Jouw naam
      - De naam en het adres van de apotheek
      - De datum
      - Het soort medicijn
    • Voeg, waar mogelijk, foto’s toe van de bijsluiter en het verpakkingsdoosje van de medicijnen

    Heb je een reisverzekering of annuleringsverzekering bij OHRA? Lees dan wat je wel en niet kunt verwachten van je reisverzekering en annuleringsverzekering bij corona.

  • Wat moet ik doen als ik ziek word in het buitenland?

    Vermoed je dat je besmet bent met het Coronavirus?

    Dan is het belangrijk om (telefonisch) contact op te nemen met een (huis)arts of een ziekenhuis. Zij bepalen dan of je langs moet komen voor een onderzoek. Zo voorkom je dat je andere mensen besmet. De zorgverzekering vergoedt spoedeisende zorg in het buitenland. ‘Spoedeisende zorg’ betekent in dit geval: zorg die niet kan wachten tot je terug in Nederland bent. Het is altijd verstandig om contact met ons op te nemen als je zorg nodig hebt in het buitenland.

    Kosten in het buitenland kunnen anders zijn dan in Nederland. Ook kunnen we vaak voor je bemiddelen. Onze zorgverzekering heeft een eigen hulpdienst die je helpt in het buitenland.

    Let op

    Word je besmet in een gebied waarvan nog niet bekend was dat daar het coronavirus heerst? Dan ben je voor zorgkosten verzekerd vanuit je zorgverzekering. Raak je besmet in een gebied waarvan al wel bekend is dat daar het coronavirus heerst (code oranje of rood)? Ook dan ben je voor zorgkosten verzekerd vanuit je zorgverzekering. 

    Geeft de overheid voor je vertrek naar het buitenland een negatief reisadvies (oranje of rood)?

    Vanaf 1 januari 2021 worden in het buitenland gemaakte zorgkosten die verband houden met corona niet meer vergoed vanuit de aanvullende verzekeringen. De vergoeding vanuit de basisverzekering blijft 100% tot het in Nederland geldende tarief.

    Heb je een reisverzekering of annuleringsverzekering bij OHRA? Lees dan wat je wel en niet kunt verwachten van je reisverzekering en annuleringsverzekering bij corona.

  • Ik ben in het buitenland en ziek. Vergoedt OHRA mijn extra reis- en/of verblijfkosten?

    Duurt je reis langer omdat je ziek bent?

    Dan vergoeden wij de extra reis- en/of verblijfkosten vanuit onze reisverzekering. Lees wat je wel en niet kunt verwachten van je reisverzekering en annuleringsverzekering bij corona.

  • Ik ben besmet met het Coronavirus tijdens mijn reis. Zijn de medische kosten verzekerd?

    Ben je besmet in een gebied waar nog niet bekend was dat het Coronavirus heerst?

    Dan ben je verzekerd vanuit je zorgverzekering. Zijn er kosten die je zorgverzekering niet vergoedt? Dan vergoeden wij mogelijk deze extra kosten vanuit de module Geneeskundige kosten. Deze module moet je dan wel hebben afgesloten op je reisverzekering.

    Raak je besmet in een gebied waar al wel bekend was dat het Coronavirus heerst (waar code geel, oranje of rood van toepassing is)?

    Ook dan gaat vergoeding via je zorgverzekering.

    Heb je een reisverzekering of annuleringsverzekering bij OHRA?

    Lees dan wat je wel en niet kunt verwachten van je reisverzekering en annuleringsverzekering bij corona.