Vakantie, corona en de OHRA Reisverzekering. Wat is verzekerd?

Vakantieplannen? Denk dan ook even aan je reisverzekering. Dan sta je niet voor nare verrassingen wanneer het reisadvies voor je bestemming ineens verandert of wanneer je zelf corona krijgt. We geven je wat slimme tips en vertellen je graag wat verzekerd is met de OHRA Reisverzekering. Want van een vakantie zonder onnodige risico’s geniet je altijd net iets meer!

 • OHRA Reisverzekering al vanaf €1,99 p/m
 • Ook bij overnachtingen in Nederland verzekerd
 • 24/7 OHRA Hulpdienst

Welke reisverzekering past bij jou?

Onze reisverzekering sluit je af voor al je vakanties het hele jaar door of per vakantie. Ga je op vakantie in Nederland? Dan ben je met een OHRA Reisverzekering ook gewoon verzekerd. Je moet dan wel minimaal 1 overnachting geboekt hebben. 

Lastig om te kiezen? Onze keuzewijzer helpt je verder.

Kortlopende reisverzekering

Goed verzekerd voor 1 vakantie

 • Last minute af te sluiten
 • Ook voor een dagje of weekendje weg in eigen land
 • Kinderen tot 5 jaar gratis meeverzekerd

Doorlopende reisverzekering

Het hele jaar door goed verzekerd

 • Voordeliger vanaf 14 dagen vakantie
 • Ook voor een dagje of weekendje weg in eigen land
 • Al vanaf € 1,99 per maand

De keuzewijzer helpt je kiezen

Lastig om te kiezen? Met onze keuzehulp kom je er snel achter welke reisverzekering het beste bij je situatie past.

Veelgestelde vragen over vakantie en corona

 • Ik heb al een vakantie geboekt, maar wil deze zelf vanwege het coronavirus annuleren. Vergoedt mijn annuleringsverzekering dit?

  Wij vergoeden dit niet vanuit je reis- of annuleringsverzekering. Hiervoor kun je contact opnemen met je reisorganisatie, vliegmaatschappij, hotel of andere geboekte accommodatie.

 • Ik ga op vakantie naar een land met code rood. Dit betekent dat ik in quarantaine moet als ik het land in wil. Kan ik mijn reis annuleren met een annuleringsverzekering?

  Verplichte quarantaine in het vakantieland is geen geldige annuleringsreden. Je kunt je reis annuleren, maar krijgt geen vergoeding via je annuleringsverzekering.

  Het beste kun je contact opnemen met je reisorganisatie, vliegmaatschappij, hotel of andere geboekte accommodatie. Zij kijken samen met je naar andere mogelijkheden.

 • Mijn reis is geannuleerd vanwege het coronavirus. Vergoedt mijn reis- of annuleringsverzekering dit?

  Wij vergoeden dit niet vanuit je reis- of annuleringsverzekering. Hiervoor kun je contact opnemen met je reisorganisatie, vliegmaatschappij, hotel of andere geboekte accommodatie.

 • Ik ga op vakantie naar een land waar het coronavirus heerst. Ben ik dan wel verzekerd?

  Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft reisadviezen per land, door verschillende kleuren geven zij het verschil in risico aan. Welke kleurcode het land van je bestemming heeft, is bepalend voor je reisverzekering of annuleringsverzekering.

  Ook als je gevaccineerd bent tegen corona, is het reisadvies leidend voor de vergoeding vanuit je reis- of annuleringsverzekering. Dat geldt ook voor vakanties of reizen binnen Nederland.

  Code groen, geel en oranje
  Code groen betekent geen bijzondere veiligheidsrisico’s en je bent dan gewoon verzekerd.

  Bij code geel zijn vakantiereizen mogelijk, maar moet je nog wel op de risico’s letten. Je blijft dan wel verzekerd via je reisverzekering.

  Bij code oranje zijn alleen noodzakelijke vakantiereizen mogelijk. Als je op reis gaat, is het verstandig om je reis zeer goed voor te bereiden. Je blijft dan wel verzekerd via je reisverzekering.

  Was het reisadvies op het moment van vertrek groen, geel of oranje, maar wordt dat tijdens je vakantie rood? Dan ben je verzekerd op je reisverzekering. Je wordt bijvoorbeeld ziek en er zijn daardoor extra reis- of verblijfkosten, maar ook andere normale risico’s zijn gewoon verzekerd.

  Wil je door een wijziging van het reisadvies eerder naar huis? Dan is het goed om te weten dat dit niet is verzekerd met je annuleringsverzekering.

  Code rood
  Is het reisadvies code rood door het coronavirus? Dan heeft een land het coronavirus nog niet voldoende onder controle en worden vakantiereizen afgeraden.
  Ga je toch op vakantie? Dan vergoeden wij vanuit de reisverzekering de kosten die met het coronavirus te maken hebben niet. Denk bijvoorbeeld aan extra reis- of verblijfkosten doordat je ziek wordt. Deze kosten zijn niet onzeker, je kon dit door het verhoogde risico verwachten. Het eerder terug naar huis willen vergoeden wij niet, ook niet via een annuleringsverzekering.

  Ook als je gevaccineerd bent tegen corona, blijft het reisadvies leidend voor de vergoeding vanuit je reis- of annuleringsverzekering. Dat geldt ook voor vakanties of reizen binnen Nederland.

  Andere normale risico’s, die niet met het coronavirus te maken hebben, zijn wel verzekerd via je reisverzekering.

  Let op!
  Bij de reisadviezen groen, geel en oranje ben je verzekerd voor repatriëring, maar wij kunnen dit in de praktijk niet garanderen. Door alle coronamaatregelen zal dit bijna niet uitvoerbaar zijn, zo zijn er quarantainebepalingen en besmettingsgevaar onderweg. Een hulporganisatie is ook afhankelijk of vluchten toegestaan zijn en hoe overheden samenwerken. Repatriëring vanwege andere aandoeningen kunnen we op dit moment ook niet garanderen omdat een land op slot kan gaan als er sprake is van een corona-uitbraak.

  Een reisadvies kan snel veranderen, controleer daarom altijd vlak voor vertrek het reisadvies van je bestemming.

 • Staat je vraag er niet tussen?

  Bekijk dan alle veelgestelde vragen over vakantie en corona

Naar het buitenland? Check het reisadvies en coronaregels

Het reisadvies voor je bestemming

Check voor vertrek het reisadvies voor het land waar je naartoe wilt. Deze worden aangegeven met kleurcodes. Is het reisadvies groen, dan zijn er geen bijzondere risico’s. Bij geel kun je reizen, maar zijn er wel risico’s. Bij een oranje of rood reisadvies worden reizen afgeraden. 

De lokale coronaregels

Check ook even de coronaregels op je bestemming. Bijvoorbeeld op welke plekken je wel of niet een mondkapje moet dragen, de afstand die je moet bewaren van anderen en welke winkels geopend zijn. Wil je bijvoorbeeld naar Spanje of Frankrijk, dan zijn daar weer andere regels rondom corona dan in andere landen. 

Reisadvies en je verzekering

Het reisadvies geeft niet alleen de risico’s voor je bestemming aan, maar het is ook van invloed op wat je kunt verwachten van je reisverzekering als er iets gebeurt. Dat geldt ook voor de reisverzekering van OHRA. We zetten het even voor je op een rij:

Geel/groen reisadvies (bij vertrek)

Groen reisadvies

Geen verhoogd risico

Geel reisadvies

Verhoogd risico; let op de risico’s 

Wat dekt de OHRA Reisverzekering?

Je bent gewoon zoals normaal verzekerd als je op reis gaat. Wil je nog even nakijken waar je precies voor verzekerd bent? Bekijk dan je polisvoorwaarden en de verzekeringskaart van je reis-en of annuleringsverzekering.

Lees meer over code geel reisadvies en je verzekeringen.

Oranje/rood reisadvies (bij vertrek)


Neem direct contact op met je reisorganisatie, vliegmaatschappij, hotel of andere geboekte accommodatie om te kijken of de reis nog wel doorgaat of dat je de reis kunt omboeken bijvoorbeeld.

Oranje reisadvies

Alleen noodzakelijke reizen (een vakantie is geen noodzakelijke reis)

Rood reisadvies

Niet reizen

Wat dekt de OHRA Reisverzekering?

Bij een oranje reisadvies blijf je verzekerd via je reisverzekering. Bij een rood reisadvies worden kosten die te maken hebben met het coronavirus niet vergoed. Ook heb je geen recht op hulp van de OHRA Hulpdienst. Denk aan extra reis- of verblijfkosten en geneeskundige kosten doordat je ziek wordt of en in quarantaine moet. Ook repatriëringskosten worden bij code rood niet vergoed.

Houd er rekening mee dat je in deze situatie ook niet door de Nederlandse regering terug naar huis gehaald wordt.

Wil je nog even nakijken waar je precies voor verzekerd bent? Bekijk dan je polisvoorwaarden en de verzekeringskaart van je reis-en of annuleringsverzekering.

Geel/groen/oranje reisadvies wordt rood (tijdens verblijf)

Was het voordat je vertrok niet bekend dat het reisadvies tijdens je vakantie zou veranderen naar code rood? Dan blijf je verzekerd op je reisverzekering zoals staat bij ‘Geel/groen reisadvies (bij vertrek)’.

Was het voordat je vertrok wel bekend dat het reisadvies tijdens je vakantie zou veranderen naar code rood? Dan ben je verzekerd op je reisverzekering zoals staat bij ‘Oranje/rood reisadvies (bij vertrek)’. Neem dan direct contact op met je reisorganisatie, vliegmaatschappij, hotel of andere geboekte accommodatie om te kijken of de reis nog wel doorgaat of dat je de reis kunt omboeken bijvoorbeeld.

Wil je nog even nakijken waar je precies voor verzekerd bent? Bekijk dan je polisvoorwaarden en de verzekeringskaart van je reis-en of annuleringsverzekering. 

Vakantie in eigen land? Dit dekt de OHRA Reisverzekering óók

Boek je voor minimaal 1 nacht een weekend of weekje weg in Nederland? Dan ben je via de OHRA Reisverzekering gedekt bij schade, verlies of diefstal van je spullen bijvoorbeeld. Maar er zijn nog meer situaties waarin je op de reisverzekering van OHRA kunt rekenen:

Schade aan je accommodatie

Heb je een vakantiewoning, hotel of andere accommodatie geboekt? Dan kan er natuurlijk altijd iets kapot gaan, hoe voorzichtig je ook bent. Dan is het goed te weten dat je met de reisverzekering van OHRA voor onopzettelijke schade aan je verblijf verzekerd bent tot maximaal € 1.250,- per gebeurtenis. Ga je met je tent kamperen? Schade aan je tent is óók gedekt.

Schade aan je fiets

Met de fiets op vakantie? Dan is het wel zo fijn als je weet dat je dure fietsbril of fietscomputer verzekerd is via de reisverzekering als er iets mee gebeurt. Ook schade aan je fiets zelf is verzekerd als je voor de Plus of Topdekking van de OHRA Reisverzekering kiest. 

Handig om bij je te hebben op vakantie

Je wilt maximaal genieten van je vakantie. Maar gebeurt er toch iets, met jou of met de situatie op je bestemming? Dan wil je daar natuurlijk direct van op de hoogte zijn of de juiste informatie bij de hand hebben:

Reisapp van Buitenlandse Zaken

Via de reisapp van het Ministerie van Buitenlandse Zaken word je op de hoogte gehouden van de actuele situatie op je bestemming. Verandert er iets? Dan krijg je daar op tijd een melding van en kun je op tijd een oplossing zoeken. 

App van je reis- of zorgverzekeraar

Ook handig; de app van je reis- of zorgverzekeraar op je smartphone. Zo heb je met Mijn OHRA App altijd het nummer van onze alarmcentrale bij de hand. Maar natuurlijk ook je dekking en polis kun je snel even inkijken. En mocht het nodig zijn; je kunt direct schade melden of rekeningen declareren.

EHIC pas

De EHIC pas gebruik je voor spoedeisende zorg tijdens je vakantie in het buitenland. Hiermee toon je bij de zorgverlener aan dat je verzekerd bent voor medische zorg. In Europa hoef je dan vaak geen kosten voor te schieten. Heb je een zorgverzekering bij OHRA? Vraag de pas dan gratis aan via Mijn OHRA Zorgverzekering.