Code rood en je verzekeringen

Code rood betekent dat er niet gereisd mag worden naar deze landen. Je kunt door de vergaande coronamaatregelen het land niet in of uit reizen. Daarbij kan de Nederlandse overheid je bij een reisadvies code rood ook niet terughalen naar Nederland. Bekijk voordat je boekt en/of op reis gaat naar een land daarom eerst goed wel reisadvies het heeft. Wil je weten wat code rood betekent voor jou en je verzekeringen als het gaat om zaken die te maken hebben met corona?

Wil je sowieso nog even nakijken waarvoor je precies verzekerd bent? Bekijk dan de polisvoorwaarden en de verzekeringskaart van je reis- en/of annuleringsverzekering.

OHRA Hulpdienst

Voordat we je uitleggen wat je reisverzekering vergoedt bij code rood is het belangrijk om te weten dat de OHRA Hulpdienst altijd de hulp in redelijkheid moet kunnen uitvoeren. Dat geldt dus bij alle reisadviezen (groen, geel, oranje en rood) ) voor persoonlijke hulp en voor hulpverlening aan je motorrijtuig. Hulp mag niet onmogelijk zijn door bijvoorbeeld oorlogsomstandigheden of een natuurramp. Dat is bijvoorbeeld het geval als hulpverleners door overstromingen het gebied niet kunnen bereiken waar je bent. Maar ook als de coronamaatregelen plotseling veranderen in het vakantieland. Bijvoorbeeld als de autoriteiten in het vakantieland een lockdown of een in- en uitreisverbod invoeren. Op dat moment kan de OHRA Hulpdienst onmogelijk hulp verlenen aan je. 

Wat vergoedt mijn reisverzekering bij code rood?

Bij een reisadvies code rood vergoedt je OHRA Reisverzekering geen kosten, schades of hulp die te maken hebben met of door het coronavirus. Hieronder zie je wat de reisverzekering bij code rood reisadvies wel en niet vergoedt als gevolg van corona.

  • Reisbagage: bepaal zelf de hoogte van je dekking
  • Persoonlijke hulpverlening
  • Schade die je veroorzaakt aan je vakantieverblijf

Geen vergoeding persoonlijke hulpverlening

Stel je krijgt corona in het vakantieland met reisadvies code rood. Je reisverzekering vergoedt dan geen kosten die je nodig hebt of maakt voor hulp. Moet je bijvoorbeeld langer blijven omdat je in quarantaine moet? Deze extra verblijfskosten vergoeden we niet.

De coronamaatregelen kunnen ook opeens nog meer aangepast worden in het land met reisadvies code rood. Bijvoorbeeld als de autoriteiten een lockdown of in- en uitreisverbod invoeren. Hierdoor kan de OHRA Hulpdienst onmogelijk hulp verlenen aan je. Daarbij ben je bij het afreizen naar een land met code rood reisadvies niet gedekt voor persoonlijke hulpverlening als gevolg van corona. 

En hoe zit het met de extra dekkingen bij reisadvies code rood?

Ook voor de afgesloten extra dekkingen van je reisverzekering geldt bij het afreizen naar een land met reisadvies code rood dat niet alles wordt vergoed. Weet je niet meer wat je precies hebt? Check dan je polis in Mijn OHRA. Wat wordt er wel en niet vergoed als gevolg van corona:

Geen vergoeding dekking Geneeskundige kosten

Alle geneeskundige kosten die te maken hebben met corona worden niet vergoed in een land met reisadvies code rood. 

Geen vergoeding dekking Ongevallen

Bij de dekking ongevallen is er dekking als je blijvend invalide wordt of overlijdt door een ongeval tijdens de reis. Het krijgen van corona is geen ongeval. Je bent dus niet verzekerd als je blijvend invalide wordt of overlijdt door corona.

Goed om te weten over de extra dekking Hulpverlening motorrijtuig 

Er is bij de extra dekking hulpverlening auto en motor wel een uitzondering waarbij er geen recht is op hulp of vergoeding van de kosten. Dat is als de bestuurder van de auto of motor niet meer kan rijden, omdat hij of zij corona heeft. 

Heb je een kortlopende reisverzekering afgesloten? Lees meer over de extra dekkingen van de kortlopende reisverzekering.   

Geldt mijn annuleringsverzekering bij code rood?

Als het reisadvies code rood is op het moment van vertrek, check dan altijd eerst goed bij je reisorganisatie, vliegmaatschappij, hotel of andere geboekte accommodatie of de reis nog wel doorgaat. Als de reis niet doorgaat, dan hoef je de reis ook niet annuleren. Meestal kun je de reis omboeken, je krijgt een voucher of de reissom wordt terugbetaald.  

Let op!

In deze situaties die te maken hebben met corona heb je geen recht op vergoeding van niet-genoten reisdagen in landen met code rood:

  • Je reis is vertraagd (bij vertrek of aankomst) door coronamaatregelen van autoriteiten waardoor je later of helemaal niet aankomt op je vakantieadres

  • Je moet eerder terug of je wordt in het ziekenhuis opgenomen met Corona waardoor je reisdagen mist 

Welke landen hebben momenteel code rood reisadvies?

 

Bekijk goed op de kleurenkaart welke landen momenteel code rood hebben. Je vindt de reisadviezen op de site van het Ministerie van Buitenlandse zaken. Check dit ook altijd nog even vlak voordat je gaat, want de reisadviezen kunnen tussentijds veranderen!

Nederland op code rood. Wat nu?

Nederland kleurt code rood op de kaart van Europa. Dit heeft gevolgen voor je reis- en annuleringsverzekering. Bekijk onze Veelgestelde vragen voor antwoorden op de meeste vragen.

Naar veelgestelde vragen

Heb je andere vragen over je vakantie en corona?

Kijk dan bij onze veelgestelde vragen of lees meer wat je van je reisverzekering kunt verwachten bij code oranje of code geel.