Code geel en je verzekeringen

Het reisadvies voor je bestemming is code geel. Dit betekent dat je op vakantie kunt naar dat land. Maar let op: code geel reisadvies betekent wel dat er besmettingen zijn met het coronavirus. We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt over het reisadvies code geel en je verzekeringen. Daarom hebben we de vragen op een rij gezet voor je.

Wil je sowieso nog even nakijken waarvoor je precies verzekerd bent? Bekijk dan de polisvoorwaarden en de verzekeringskaart van je reis- en/of annuleringsverzekering.

Verandering van reisadvies code geel naar reisadvies code rood.

Het kan zijn dat het reisadvies van je bestemming ná vertrek van code groen/geel/oranje naar code rood verandert. Belangrijk daarbij is om te weten of dit vooraf al bekend is. Dit heeft namelijk invloed op wat de verzekeringen vergoeden in deze situaties. 

Verandering van reisadvies is vóór vertrek niet bekend

Je gaat op vakantie naar een land met reisadvies code groen/geel/oranje. Tijdens je reis verandert het reisadvies naar code rood. In dit geval ben je gewoon verzekerd zoals normaal. Dus zoals beschreven staat bij code geel. 

Verandering van reisadvies is vóór vertrek wel bekend 

Is vóór vertrek al bekend dat het reisadvies tijdens je vakantie verandert van groen/geel naar code oranje/rood? Dan is het belangrijk om direct contact op te nemen met je reisorganisatie, vliegmaatschappij, hotel of andere geboekte accommodatie om te kijken of de reis nog wel doorgaat of dat je de reis kunt omboeken bijvoorbeeld. Je bent bij code oranje verzekerd zoals beschreven bij code oranje. Bij code rood vergoedt je OHRA Reisverzekering geen kosten, schades of hulp die te maken hebben met of door het coronavirus. Denk aan extra reis- of verblijfkosten en geneeskundige kosten doordat je ziek wordt en in quarantaine moet. Je hebt ook geen recht op hulp van de OHRA Hulpdienst en repatriëringskosten worden niet vergoed. Houd er rekening mee dat je in deze situatie ook niet door de Nederlandse regering terug naar huis gehaald wordt. Code rood betekent niet voor niets dat er niet gereisd mag worden naar deze landen.

Annuleren bij verandering van reisadvies

Een verandering van reisadvies is geen verzekerde reden om de reis te annuleren. We vergoeden dit niet vanuit je annuleringsverzekering. Hiervoor kun je contact opnemen met je reisorganisatie, vliegmaatschappij, hotel of andere geboekte accommodatie.

Wat vergoedt mijn reisverzekering bij code geel? 

Met de OHRA Reisverzekering ben je bij een code geel reisadvies gewoon verzekerd zoals normaal. Hieronder zie je wat de reisverzekering vergoedt:

  • Reisbagage: bepaal zelf de hoogte van je dekking
  • Persoonlijke hulpverlening
  • Schade die je veroorzaakt aan je vakantieverblijf

Krijg je corona tijdens je vakantie en moet je daarom bijvoorbeeld in quarantaine? Dan kan het zijn dat je langer dan gepland op je vakantieadres moet verblijven. Wij vergoeden dan deze extra verblijfskosten.

Let wel op! Heb je zelf géén corona, maar moet je wel in quarantaine omdat er een uitbraak in het hotel is bijvoorbeeld. Dan worden deze extra verblijfskosten niet vergoed. Je hebt namelijk alleen recht op persoonlijke hulpverlening als jij tijdens de reis zelf ziek wordt.

OHRA Hulpdienst

Het is belangrijk om te weten dat de OHRA Hulpdienst altijd de hulp in redelijkheid moet kunnen uitvoeren. Dat geldt dus bij alle reisadviezen (groen, geel, oranje en rood) voor persoonlijke hulp en voor hulpverlening aan je motorrijtuig. Hulp mag niet onmogelijk zijn door bijvoorbeeld oorlogsomstandigheden of een natuurramp. Dat is bijvoorbeeld het geval als hulpverleners door overstromingen het gebied niet kunnen bereiken waar je bent. Maar ook als de coronamaatregelen plotseling veranderen in het vakantieland. Bijvoorbeeld als de autoriteiten in het vakantieland een lockdown of een in- en uitreisverbod invoeren. Op dat moment kan de OHRA Hulpdienst onmogelijk hulp verlenen aan je terwijl je wel recht hebt op hulp. We zullen er alles aan doen om je te helpen, maar bij dit soort maatregelen is de hulp onmogelijk.  

En hoe zit het met de extra dekkingen bij reisadvies code geel? 

Als je op vakantie gaat naar een land met een geel reisadvies, ben je ook met de extra dekkingen gewoon verzekerd zoals normaal. Wil je weten welke extra dekkingen je precies hebt? Check dan je polis in Mijn OHRA.

Goed om te weten!

Bij de dekking ongevallen is er dekking als je blijvend invalide wordt of overlijdt door een ongeval tijdens de reis. Het krijgen van corona is geen ongeval. Je bent dus niet verzekerd als je blijvend invalide wordt of overlijdt door corona.

Heb je een kortlopende reisverzekering afgesloten? Lees meer over de extra dekkingen van de kortlopende reisverzekering.

Geldt mijn annuleringsverzekering bij code geel?

Bij reisadvies code geel ben je met je OHRA Annuleringsverzekering gewoon verzekerd. In veel situaties heb je dan recht op een vergoeding:

  • Jij of je reisgenoot wordt onverwacht ernstig ziek waardoor je niet op reis kunt. Corona valt onder een ernstige, onverwachte ziekte.
  • Je vliegtuig heeft meer dan 8 uur vertraging
  • Je moet eerder terug omdat een van je ouders (bloed- en aanverwant in 1e en 2e graad) ernstig ziek is geworden door corona 
  • Je krijgt corona In het vakantieland en belandt in het ziekenhuis of moet in quarantaine 

Welke landen hebben momenteel code geel reisadvies?

Voordat je vertrekt is het belangrijk om te checken wat het reisadvies is voor het land waar je naartoe wilt gaan. Het reisadvies kan namelijk tussentijds veranderen. Wil je weten welke landen code geel hebben? Bekijk het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse zaken of bekijk de kleurenkaart van de verschillende landen.

Nederland op code rood. Wat nu?

Nederland kleurt code rood op de kaart van Europa. Dit heeft gevolgen voor je reis- en annuleringsverzekering. Bekijk onze Veelgestelde vragen voor antwoorden op de meeste vragen.

Naar veelgestelde vragen

Heb je andere vragen over je vakantie en corona?

Kijk dan bij onze veelgestelde vragen of lees meer wat je van je reisverzekering kunt verwachten bij code oranje of code rood.