Code oranje en je verzekeringen

Als een land code oranje heeft als gevolg van het aantal coronabesmettingen, dan word je afgeraden om er naartoe te gaan voor vakantie. Alleen noodzakelijke reizen mogen. Maar het kan zelfs zo zijn dat er in een land met reisadvies code oranje een inreisverbod geldt voor reizigers uit Nederland. Je mag dan ook niet afreizen naar dat land voor een noodzakelijke reis. Bekijk voordat je boekt en/of op reis gaat naar een land daarom eerst goed welk reisadvies het heeft. Besluit je toch op reis te gaan naar een land met code oranje reisadvies? Lees dan hieronder wat je wel en niet vergoed krijgt als het gaat om zaken die te maken hebben met corona.

Wil je sowieso nog even nakijken waarvoor je precies verzekerd bent? Bekijk dan de polisvoorwaarden en de verzekeringskaart van je reis- en/of annuleringsverzekering.

Wat vergoedt mijn reisverzekering bij code oranje? 

Met de OHRA Reisverzekering ben je bij een code oranje reisadvies gewoon verzekerd zoals normaal. Hieronder zie je wat de reisverzekering vergoedt:

  • Reisbagage: bepaal zelf de hoogte van je dekking
  • Persoonlijke hulpverlening
  • Schade die je veroorzaakt aan je vakantieverblijf

Krijg je corona tijdens je vakantie en moet je daarom bijvoorbeeld in quarantaine? Dan kan het zijn dat je langer dan gepland op je vakantieadres moet verblijven. Wij vergoeden dan deze extra verblijfskosten.
Let wel op! Heb je zelf géén corona, maar moet je wel in quarantaine omdat er een uitbraak in het hotel is bijvoorbeeld? Dan worden deze extra verblijfskosten niet vergoed. Je hebt namelijk alleen recht op persoonlijke hulpverlening als jij tijdens de reis zelf ziek wordt.

OHRA Hulpdienst

Het is belangrijk om te weten dat de OHRA Hulpdienst altijd de hulp in redelijkheid moet kunnen uitvoeren. Dat geldt dus bij alle reisadviezen (groen, geel, oranje en rood) voor persoonlijke hulp en voor hulpverlening aan je motorrijtuig. Hulp mag niet onmogelijk zijn door bijvoorbeeld oorlogsomstandigheden of een natuurramp. Dat is bijvoorbeeld het geval als hulpverleners door overstromingen het gebied niet kunnen bereiken waar je bent. Maar ook als de coronamaatregelen plotseling veranderen in het vakantieland. Bijvoorbeeld als de autoriteiten in het vakantieland een lockdown of een in- en uitreisverbod invoeren. Op dat moment kan de OHRA Hulpdienst onmogelijk hulp verlenen aan jou. 

En hoe zit het met de extra dekkingen bij reisadvies code oranje?

Als je op vakantie gaat naar een land met een oranje reisadvies, ben je ook met de extra dekkingen gewoon verzekerd zoals normaal. Wil je weten welke extra dekkingen je precies hebt? Check dan je polis in Mijn OHRA.

Goed om te weten!

Bij de dekking ongevallen is er dekking als je blijvend invalide wordt of overlijdt door een ongeval tijdens de reis. Het krijgen van corona is geen ongeval. Je bent dus niet verzekerd als je blijvend invalide wordt of overlijdt door corona.

Heb je een kortlopende reisverzekering afgesloten? Lees meer over de extra dekkingen van de kortlopende reisverzekering.

Geldt mijn annuleringsverzekering bij code oranje?

Als het reisadvies code oranje is op het moment van vertrek, check dan altijd eerst goed bij je reisorganisatie, vliegmaatschappij, hotel of andere geboekte accommodatie of de reis nog wel doorgaat. Als de reis niet doorgaat, dan hoef je de reis ook niet te annuleren. Meestal kun je de reis omboeken of je krijgt een voucher of de reissom wordt terugbetaald.

Als de reis wel doorgaat, ben je met je OHRA Annuleringsverzekering gewoon verzekerd. In veel situaties heb je dan recht op een vergoeding:

  • Jij of je reisgenoot wordt onverwacht ernstig ziek waardoor je niet op reis kunt. Corona valt onder een ernstige, onverwachte ziekte.
  • Je vliegtuig heeft meer dan 8 uur vertraging
  • Je moet eerder terug omdat een van je ouders (bloed- en aanverwant in 1e en 2e graad) ernstig ziek is geworden door corona 
  • Je krijgt corona In het vakantieland en belandt in het ziekenhuis of moet in quarantaine 

Welke landen hebben momenteel code oranje reisadvies?

Bekijk goed op de kleurenkaart welke landen momenteel code oranje hebben. Je vindt de reisadviezen op de site van het Ministerie van Buitenlandse zaken. Check dit ook altijd nog even vlak voordat je gaat, want de reisadviezen kunnen tussentijds veranderen!

Nederland op code rood. Wat nu?

Nederland kleurt code rood op de kaart van Europa. Dit heeft gevolgen voor je reis- en annuleringsverzekering. Bekijk onze Veelgestelde vragen voor antwoorden op de meeste vragen.

Naar veelgestelde vragen

Heb je andere vragen over je vakantie en corona?

Kijk dan bij onze veelgestelde vragen of lees meer wat je van je reisverzekering kunt verwachten bij code geel of code rood.