Mijn kind en geld
Bij het opvoeden van je kind, is het belangrijk om ook aandacht te besteden aan de financiële opvoeding. Oftewel: het leren omgaan met geld. Vroeg beginnen met praten over geld, het leren omgaan met zakgeld, sparen of uitgeven: jong geleerd is oud gedaan. Want kinderen die niet vanaf jongere leeftijd geleerd hebben hoe ze met geld moeten omgaan, krijgen als ze volwassen zijn (veel) vaker te maken met betalingsproblemen en –achterstanden. Of ze kunnen moeilijker rondkomen en sparen minder. We wijzen je graag de weg als je je kind al vanaf jonge leeftijd de waarde van geld wilt meegeven. Waarbij we extra aandacht geven aan het moment dat je kind 18 wordt.
Hoe leer ik mijn kind omgaan met geld?
Het Nibud helpt. Met een overzichtelijk financieel opvoedplan voor de belangrijkste leeftijdscategorieën. Zo leert je kind al van jongs af aan met geld omgaan. Met vallen en opstaan: want van fouten maken leer je. Doe er je voordeel mee:
- Je kind is 6: zakgeld
- Je kind is 8: beginnen met sparen
- Je kind is 10: een eigen telefoon en bankrekening
- Je kind is 12: de tijd voor kleedgeld en online shoppen
- Je kind is 13: het eerste bijbaantje
- Je kind is 16: tijd voor grotere uitgaven
- Je kind is 18: en wettelijk volwassen
Je tiener zelf aan de slag
Maar ook als ze al wat ouder zijn, is het zeker geen overbodige luxe om aandacht te besteden aan de omgang met geld. Het is goed als ze zelf aan de slag gaan met (hun) geld. Ook hiervoor biedt het Nibud een antwoord: een speciaal scholierenplatform. Of neem een kijkje op het jongerenplatform MoneyFit: speciaal voor jongeren van 16 tot 26 jaar. Ga er eens samen met je tiener voor zitten.
Online geldplan ‘Rondkomen met kinderen’
Heb jij een collectieve zorgverzekering bij OHRA? Dan kun je gebruik maken van de online geldplannen van het Nibud. Zoals het geldplan ‘Rondkomen met kinderen’.
Lees meerMijn kind wordt 18. Wat betekent dit financieel?
Je kind wordt op de 18e verjaardag voor de wet volwassen en daarmee financieel zelfstandig. Dit betekent dat er letterlijk van de ene op de andere dag veel verandert op onder andere financieel gebied. Gisteren kon jij als ouder nog alles regelen, vandaag moet je volwassen kind zelf aan de slag met allerhande financiële zaken. Het liefst al een tijdje vóór de 18e verjaardag, maar in elk geval zo snel mogelijk daarna. Want het allerbelangrijkste voor jongeren als het gaat om financiën, is inzicht en overzicht. Goed om dan ook tijdig samen met je kind welke financiële verantwoordelijkheden op hem of jaar ze afkomen, door te nemen. We zetten de belangrijkste voor je op een rij.
Verzekeringen en andere zaken
Vanaf de 18e verjaardag is er een aantal belangrijke verzekeringen en andere zaken die je kind moet regelen. Natuurlijk kun je erbij helpen, maar je kind is vanaf nu zelf verantwoordelijk voor:
-
De zorgverzekering (en de eventuele zorgtoeslag)
Tot de 18e verjaardag is je kind gratis meeverzekerd via jouw zorgverzekering. Vanaf de 18e verjaardag zijn er 2 opties voor je kind:
- Niets doen. Dan krijg je kind dezelfde verzekering die het nu heeft via jouw zorgverzekering, maar vanaf dit moment moet er premie betaald worden
- Je kind sluit een eigen zorgverzekering met een eigen dekking af
Ga met je kind in gesprek
Het is goed om met je kind zaken rondom de zorgverzekering te bespreken. Over het feit dat vanaf de 18e verjaardag premie betaald moet worden bijvoorbeeld. Of over de eigen bijdrage en het eigen risico van de zorgverzekering. En op welke vergoedingen je kind recht heeft met een eigen zorgverzekering. Verzekerd bij OHRA? Bekijk dan de OHRA Vergoedingenwijzer. Ben je niet voor zorg verzekerd bij OHRA? Check de vergoedingen dan bij deze zorgverzekeraar.
Tip!
Sluit je kind vanaf zijn of haar 18e verjaardag een eigen zorgverzekering af? Dan is het OHRA Studentencollectief een optie. Dan heeft je kind een goede zorgverzekering met uitgebreide vergoedingen, als je kind onverhoopt zorg nodig heeft. Maar ook als je kind eigenlijk nooit echt ziek is, profiteert hij of zij van de zorgverzekering! Lees meer over het OHRA Studenten collectief.
Zorgtoeslag
Vanaf de 18e verjaardag mag je kind zelf uitkeringen en toeslagen aanvragen. Veel jongeren vergeten bijvoorbeeld om de zorgtoeslag aan te vragen, en dat is zonde. Check waar je recht op hebt en vraag je zorgtoeslag direct aan. Dan heeft je kind er direct profijt van!
-
Andere verzekeringen
Vanaf de 18e verjaardag gaat het niet alleen om de zorgverzekering. Ook andere verzekeringen zijn belangrijk om samen met je kind onder de loep te nemen. Afhankelijk van waar je verzekerd bent, zijn je kinderen soms tot hun 27e jaar meeverzekerd op jouw verzekering, zoals bijvoorbeeld de aansprakelijkheidsverzekering of de reisverzekering. Vaak moet er wel aan bepaalde voorwaarden voldaan worden. Het is verstandig deze even goed door te nemen. Zo voorkom je dat je kind voor bepaalde zaken onverhoopt niet verzekerd is. Denk bijvoorbeeld aan de inboedelverzekering als je kind op kamers gaat: deze moet praktisch altijd apart door je kind worden afgesloten.
-
Bankzaken
Tot het 18e jaar zijn alle kinderspaarrekeningen van je kind in jouw beheer. Vanaf de 18e verjaardag komen al deze rekeningen van je kind in één klap volledig in beheer van je kind: je kind is vanaf dat moment volgens de wet namelijk volwassen en daarmee financieel zelfstandig. Spaarrekeningen waar jij als ouder misschien al jarenlang voor je kind gespaard hebt, worden spaarrekeningen die je kind vanaf nu helemaal zélf moet gaan beheren. Vanaf dit moment heb jij als ouder geen enkele bevoegdheden meer.
Wil je meekijken?
Dan heb je toestemming van je kind nodig. Tegelijkertijd komt er veel op je kind af, dus is het verstandig om al ruim voor de 18e verjaardag samen hierover te praten, waar je de spaarrekening voor bedoeld had en hoe het geld het beste besteed kan worden. Ook is het handig om het over het beheer van de bankrekening te hebben: mobiel bankieren, de gevolgen van rood staan etc.
-
Studiefinanciering
Staat je kind ingeschreven bij het mbo, hbo of de universiteit? Vanaf het 18e jaar heeft je kind recht op studiefinanciering Je kind krijgt dan een studentenreisproduct, aanvullende beurs, collegegeldkrediet en/of een lening. Je vraagt het aan bij het DUO. Het is wel verstandig om dit ruim voor de 18e verjaardag samen met je kind te regelen: Duo heeft gemiddeld 8 weken nodig om een aanvraag te beoordelen.
Ga met je kind in gesprek over het aanvragen van een aanvullende lening. Als het niet nodig is, overweeg dan om het niet te doen. Zo wordt de maximale hypotheek die je kind later kan afsluiten lager door een studieschuld.
Goed om te weten
In september wordt voor het hbo en de universiteit de studiefinanciering weer ingevoerd. Vanaf dat moment geldt geen minimale leeftijd meer en heeft je kind recht op een basisbeurs. Het betreft vanaf dat moment dus géén lening meer, zoals nu.
-
Een bijbaan
De kans is groot dat je kind een bijbaan heeft. In dat geval krijgt je kind te maken met salaris en belastingen. Zaken als bruto-netto, minimumloon, loonheffingskorting, vakantietoeslagen, loonstrook en de belastingaangifte. Goed om dit met je kind door te nemen, zodat je kind weet waar het aan toe is. En er geen geld blijft liggen:
- Neem bijvoorbeeld de belastingaangifte. Vaak krijgen studenten geen brief dat ze aangifte moeten doen, maar het kan wél verstandig zijn: er bestaat namelijk een kans dat je kind met een bijbaan óók geld terug krijgt
- Of de Studenten- en scholierenregeling. Hier kan je kind gebruik van maken als het een bijbaan heeft. In dit geval houdt de werkgever van je kind minder loonbelasting in waardoor je kind dus meer nettoloon overhoudt. Je kind vult hiervoor het formulier voor deze regeling in en levert het in bij de werkgever
Bij deze partijen en instanties lezen jij en je kind er meer over:
Tip!
Bereken het minimumloon met de rekentool van de Rijksoverheid. Je berekent het minimum (jeugd)loon per maand, week, dag of uur. Voor zowel een fulltime baan als parttime baan.
-
Abonnementen
Vanaf de 18e verjaardag is je kind wettelijk gezien financieel zelfstandig. Dit betekent dat je kind zelf abonnementen kan afsluiten. Maar ook dat je kind volledig verantwoordelijk is voor de kosten en eventuele gevolgen die hiermee gepaard gaan. Zo is je kind bijvoorbeeld ook volledig verantwoordelijk voor gemaakte schulden, een uitgestelde betaling (zoals dat nieuwste mobieltje op afbetaling), de (financiële) gevolgen van te laat betalen etc.
Bespreek dit met je kind en geef aan dat bepaalde schulden voor je kind nu misschien minder belangrijk lijken, maar dat dit in de (nabije) toekomst vervelende gevolgen kan hebben. Denk bijvoorbeeld aan tegelijkertijd moeten betalen van meerdere uitgestelde rekeningen of het ‘opstapelen’ van uitgestelde rekeningen. Dit kan tot vervelende situaties leiden zoals aanmaningen en deurwaarders aan de deur. Of, wat later, gevolgen voor het aanvragen van een hypotheek., Want het kan zomaar gebeuren dat een abonnement of lening tot een BKR-registratie kan leiden. Lees er meer over.
Tip! De jongerenpagina van Geldfit
Kijk ook eens bij jongerenpagina van Geldfit van de Stichting NSR (De Nederlands Schuldhulproute). Dé plek voor jongeren en hun geldzaken. Lees meer.
Online geldplan ‘Bijna 18’
Heb jij een collectieve zorgverzekering bij OHRA? Dan kun je gebruik maken van de online geldplannen van het Nibud. Zoals het geldplan ‘Bijna 18’.
Lees meerDe gevolgen voor jou als je kind 18 wordt
Er verandert niet alleen veel voor je kind zodra het 18 wordt. Ook voor jouw persoonlijke financiële situatie kan dit gevolgen hebben. We zetten ze voor je op een rij:
-
Huurtoeslag
De 18e verjaardag van je kind kan gevolgen hebben voor jouw huurtoeslag. Bijvoorbeeld als je kind het huis uit gaat of thuis blijft wonen met een (bij)baan. Mogelijk ontvang je minder huurtoeslag. Het is goed om vooraf te bekijken waar je aan toe bent, zodat je je hierop kunt voorbereiden. Zo kun je samen met je kind bespreken of zak- of kleedgeld nog nodig is als deze studiefinanciering krijgt.
Of misschien is het een idee om je thuiswonende kind met een (bij)baan wat kostgeld te laten betalen: wat meer inkomsten voor jou, terwijl je kind went aan zijn of haar nieuwe situatie als volwassene.
-
Kinderbijslag
Zodra je kind 18 jaar wordt, stopt de kinderbijslag. Wordt je kind halverwege een kwartaal 18? Dan krijg je nog voor dat hele kwartaal de kinderbijslag uitbetaald door de Sociale Verzekeringsbank. Maar daarna stopt dit volledig voor jouw, inmiddels, volwassen kind.
-
Kindgebonden budget
Tot de 18e verjaardag van je kind, wordt het kindgebonden budget elke maand door de Belastingdienst uitbetaald. Maar met ingang van de maand nadat je kind 18 is geworden stopt de uitbetaling van dit kindgebonden budget.
-
Kinderalimentatie
Ben je gescheiden en ontvang je kinderalimentatie van je ex-partner? Dan is het afhankelijk van jouw situatie of je deze na de 18e verjaardag van je kind nog blijft ontvangen:
- Wordt je kind 18 en is het nog niet financieel zelfstandig? Dan loopt de verplichting tot het betalen van kinderalimentatie loopt door tot je kind 21 wordt. De hoogte verandert niet
- Je kind wordt 18 en is financieel zelfstandig. Dan wordt je kind de zogenaamde ‘ontvangstgerechtigde’ van de kinderalimentatie. Dit betekent dat je ex-partner de kinderalimentatie vanaf nu rechtstreeks aan je kind betaalt
In sommige gevallen bestaat ook na de 21e verjaardag van je kind een onderhoudsplicht, bijvoorbeeld als je kind een handicap heeft en daardoor niet zelf in zijn of haar levensonderhoud kan voorzien.
Andere nuttige onderwerpen en instanties voor als je kind 18 wordt
- Geldfit, van de Stichting NSR (De Nederlands Schuldhulproute) is dé plek voor informatie en tips over geld en financiën. En de speciale jongerenpagina richt zich specifiek op jongeren. Je kind vindt hier allerhande informatie over geld. Ga er samen eens rustig voor zitten. Je gebruikt Geldfit helemaal gratis
- Ook het Nibud geef veel informatie over wat er allemaal bij komt kijken als je kind 18 wordt
- Bekijk de informatie van de Rijksoverheid over wat je kind allemaal moet regelen zodra het 18 jaar wordt
- MoneyFit is een speciaal gericht op jongeren van 16 tot 26 en de omgang met geld
Tip: Online Geldplannen
Ben jij voor zorg collectief verzekerd bij OHRA? Bijvoorbeeld via je werkgever of ledenorganisatie? Dan krijg jij standaard het pakket OHRA Gezond bij je collectieve OHRA zorgverzekering. Met onder andere Online Geldplannen van het Nibud.