Ik heb schulden
Geldzorgen kunnen grote impact hebben op je dagelijks leven. Het zit in je hoofd en gaat er niet makkelijk uit. Omdat je er simpelweg iedere dag mee te maken hebt: bij het boodschappen doen, bij het betalen van je rekeningen, als je kinderen nieuwe kleren of schoolspullen nodig hebben. We kunnen je wel een aantal praktische tips geven om er beter mee om te kunnen gaan. Zodat het niet je hele leven behelst én je de stap kunt zetten om uit de schulden te komen. Lees de tips eens door en kijk daarna hoe je de eerste stap zet in jouw hulproute bij schulden.
Het is niet erg om hulp te vragen
De kans is groot dat je anderen niet lastig wilt vallen met je geldproblemen. Mogelijk ook omdat je je ervoor schaamt. Dat is nergens voor nodig. Sterker nog, door met de mensen om je heen te delen wat er in jouw leven speelt lucht vaak erg op. En met wat hulp wordt het ook wat makkelijker: je hoeft er niet meer alleen over de denken, peinzen, wakker liggen en te bedenken hoe je het oplost.
-
De eerste stap: weg uit jouw geldzorgen
Zodra je het gedeeld hebt met de mensen om je heen, is de stap om je geldzorgen te bespreken met een hulpverlener een stuk makkelijker te zetten. Een belangrijke stap: een weg vinden uit je geldzorgen. Er zijn veel stichtingen die gratis hulp bieden voor allerlei financiële situaties. En weet: je bent niet de enige! Dus durf die hulp te vragen:
- Heb je problemen om te budgetteren en komt je vaak niet uit? Dan is schuldhulpmaatje misschien goed om eens mee te praten
- Je kunt ook direct hulp van een schuldhulpmaatje aanvragen
- Bij EHBS (Eerste hulp bij schulden) lees je hoe je goed kunt omgaan met geldzaken en welke valkuilen er zijn
- Bij Geldfit kun je gratis en anoniem praten over je zorgen rondom geld, schulden en krijg je persoonlijk advies. Ook vind je er allerlei tips rondom geld, subsidies en regelingen rondom bijvoorbeeld hoge energiekosten
- Het Nibud geeft advies over hoe je financieel gezond(er) kunt worden. Zoals bijvoorbeeld een aflosplan
- Bekijk de informatie bij de Rijksoverheid over je mogelijkheden rondom financiële problemen
Heb je een collectieve zorgverzekering bij OHRA? Bijvoorbeeld via je werkgever of ledenorganisatie? Dan krijg je standaard het pakket OHRA Gezond met onder andere de geldplannen van het Nibud
En: praat óók met je schuldeisers
Open altijd je rekeningen en neem contact op met je schuldeisers voor een betalingsregeling. Hoe moeilijk je dat ook vindt, je kan hiermee ergere problemen voorkomen. Je spreekt af hoeveel je op welke momenten terugbetaalt. Zo krijg je wat lucht. Zorg er wel voor dat je geen afspraken maakt die je niet kunt nakomen: je moet ook nog kunnen leven. Bereken in dat geval je zogenaamde beslagvrije voet: het bedrag waar schuldeisers en deurwaarders geen beslag op mogen leggen. Om je schuldeisers te vragen om een betalingsregeling kun je de gratis voorbeeldbrief van het Juridisch Loket gebruiken.
En, heel belangrijk: houd je aan de gemaakte afspraken. Als je je niet aan de betalingsregeling houdt, kan je schuldeiser je dwingen om te betalen. Vaak gaat dit gepaard met de inzet van een deurwaarder of de rechter. Dit kost allemaal extra geld.
Even speciale aandacht voor je zorgverzekeringspremie
Ook bij je zorgverzekeraar kun je vragen om een betalingsregeling. Hoe eerder je contact opneemt, hoe sneller je geholpen kunt worden. Want met een betalingsregeling kun je grotere financiële problemen en extra kosten voorkomen. Ben je voor zorg verzekerd bij OHRA? Bekijk hoe je een betalingsregeling met ons regelt.
-
Geef je hoofd ook even rust
Als je geldzorgen hebt, is het logisch dat dit ‘in je hoofd’ zit. Je hebt er immers iedere dag mee te maken. Dat maakt dat het altijd ergens in je hoofd zit en altijd ‘aanwezig’ is. Daardoor beïnvloedt het je hele dag en mogelijk ook (een deel van) je nacht. Dit is niet alleen erg vermoeiend, maar beïnvloedt ook alle andere dagelijkse bezigheden. Het wordt lastig om echt te genieten van mooie momenten. Zo wordt het een cirkel waar je moeilijk uit komt.
Het kan helpen om jezelf toe te staan om alleen op een bepaald moment van je dag even te denken aan je geldzorgen en alles wat dit met je doet. Laat alles waar je last van hebt en waar je je zorgen over maakt door je gedachten gaan. Kijk voor jezelf welk moment van de dag jou goed uitkomt om hier echt even aandacht aan te besteden. Het is goed om het niet te lang te laten duren. En daarna? Is het klaar. De rest van de dag hoef je niet meer te piekeren en te tobben. Dit is in het begin misschien moeilijk, maar naarmate je dit vaker doet, zul je merken dat je geldzorgen niet meer je hele dag beïnvloeden. En dat je weer (meer) kunt genieten van de mooie dingen in het leven.
-
Probeer zo gezond mogelijk te leven
Bij een gezonde levensstijl, waarbij je rekening houdt met ‘Body, Mind en Food’, zit je beter in je vel. Dat maakt het net wat makkelijker om met je geldzorgen om te gaan. Zeker als het gaat om de geest, je ‘mind’. Met bijvoorbeeld mindfulness om veerkrachtiger te worden en meer balans in je leven te krijgen. Heb je een collectieve zorgverzekering bij OHRA? Bijvoorbeeld via je werkgever of ledenorganisatie? Dan krijg je standaard het pakket OHRA Gezond met allerlei tools om zo gezond mogelijk te leven.
-
Blijf je piekeren, malen en tobben? Professionele hulp kan helpen
Als je echt niet kunt stoppen met malen, tobben en piekeren en merkt dat je hier echt last van hebt, is wat extra aandacht voor je geestelijk welzijn welkom. Professionele hulp door bijvoorbeeld een psycholoog kan uitkomst bieden.
Via je huisarts kun je een verwijzing krijgen voor GGZ (Geestelijke Gezondheidszorg). Als je voor zorg verzekerd bent bij OHRA kun je kiezen voor een behandeling op locatie bij de zorgverlener of via een beveiligde online omgeving. Ben je niet voor zorg verzekerd bij OHRA? Informeer dan bij je zorgverzekeraar voor de mogelijkheden.
Wil je liever eerst anoniem een gesprek voeren met een professionele hulpverlener? Dan kun je terecht bij de stichting MIND Korrelatie. Je krijgt eenmalig en gratis een anoniem adviesgesprek van 30 minuten. Met als doel dat je daarna weet welke stappen je zelf kunt zetten of waar je mogelijk terecht kunt voor meer hulp en ondersteuning. Zo krijg je anoniem een professioneel advies op maat.
Goed om te weten: de adempauze bij schulden
Je gemeente kan bij de rechter een zogenaamde ‘adempauze bij schulden’ eisen. Dit betekent dat je schuldeisers maximaal 6 maanden hun schulden niet meer bij jou mogen opeisen. Zo krijg je wat lucht om een oplossing te vinden voor je financiële problemen. Er is wel een vooraarde aan verbonden: je moet tijdens de adempauze wel geld opzij zetten om je schulden (later) af te lossen. Vraag je gemeente om meer informatie.
Tip! Je inkomsten en uitgaven op een rij
Grip op je geldzaken begint met inzicht in je geldzaken. En: kom in actie als je situatie verandert. Alleen, hoe doe je dat? Wij geven je een steuntje in de rug.
- Denk aan: je financiën op een rij zetten
- En ze daarna ook op een rij houden. Met een digitaal huishoudboekje bijvoorbeeld
Schuldhulpverlening – je hulproute bij schulden
Jouw gemeente krijgt geld van de Rijksoverheid om haar inwoners te helpen als ze te maken hebben met schulden. Je gemeente is verplicht om je te helpen als je schulden hebt. Hoe zij dat doen, mag je gemeente zelf bepalen. Er zijn verschillende vormen van hulp als je te maken hebt met schulden.
-
Advies en cursussen
Een gemeente kan advies geven over budgetteren zodat je beter uitkomt met je geld of over het op orde houden van je inkomsten en uitgaven. Een cursus over hoe je kunt omgaan met schulden of deze voorkomt is ook een mogelijkheid die je gemeente kan aanbieden.
-
Het ‘minnelijke traject’ – schuldbemiddeling
Dit traject is vrijwillig. Je probeert er eerst met je schuldeisers uit te komen. Met hulp van je gemeente. Je gemeente maakt in dit geval afspraken met je schuldeisers over de aflossing van je schulden. Soms kan de gemeente een zogenaamd saneringskrediet verlenen: een lening waarmee je alle schulden aflost. Dan blijft er alleen een lening over bij je gemeente: de schuldsanering. Vraag bij jouw gemeente naar de mogelijkheden.
-
Het wettelijke traject (wsnp: wet schuldsanering natuurlijke personen)
Soms willen schuldeisers niet meewerken aan het minnelijke traject. Dan kan dit traject helaas niet worden ingezet om je uit de schulden te helpen. Dan kan het wettelijke traject via de wsnp worden ingezet: de wet schuldsanering natuurlijke personen. In dit geval besluit de rechter of je gebruik mag maken van de wspn en op welke manier de schulden wordt aangepakt. Je moet hiervoor de rechter vragen of je toegelaten mag worden tot deze wettelijke schuldsanering. Dit hoef je niet alleen te doen: je gemeente kan je hierbij helpen.
Hoe vraag je om toelating tot het wettelijk schuldsaneringsproces (wspn):
- Stap 1: Kijk of je voldoet aan de voorwaarden. Vraag advies aan je gemeente als je er niet uit komt. Of iemand in je omgeving
- Stap 2: Dien je verzoek via een verzoekschrift in bij de rechter. Je hoeft niet bang te zijn voor extra kosten: je hebt hiervoor géén advocaat nodig en je betaalt geen ‘griffierechten’
- Stap 3: Er komt een zitting bij de rechter. De uitspraak volgt vaak binnen 2 weken. Je kan een toewijzing krijgen: dan kom je in aanmerking voor de wspn. Of je kan een afwijzing krijgen: dan krijg je geen hulp via de wspn. Ben je het er niet mee eens? Dan kun je altijd in hoger beroep
Hulp nodig?
Vraag je gemeente om hulp als je er niet uit komt. Ook kun je onder bepaalde voorwaarden terecht bij Het Juridisch Loket voor gratis persoonlijk advies.Je mag deelnemen aan de wspn! Wat nu?
Je krijgt een bewindvoerder en een rechter-commissaris toegewezen voor jouw wettelijke schuldtraject. Dit wordt door de rechter bepaald. Kort gezegd zorgt je bewindvoerder ervoor dat zoveel mogelijk van je schulden worden betaald en de rechter-commissaris controleert je bewindvoerder.Het wspn-traject duurt 3 tot 5 jaar. In deze periode probeer je samen met je bewindvoerder zoveel mogelijk van je schulden af te lossen. Je hebt een aantal belangrijke plichten waar je aan moet voldoen. Het is belangrijk dat je je aan deze plichten houdt. Anders kan je bewindvoerder aan de rechter vragen om jouw wspn-traject stop te zetten en blijven je schulden bestaan.
Je wspn-traject loopt 3 tot 5 jaar. Soms kan het eerder stoppen, bijvoorbeeld als al je schulden zijn afgelost of als je niet aan je plichten hebt voldaan. Heb je je aan alle afspraken gehouden? Dan vraagt je bewindvoerder aan de rechter om je een schone lei te geven. Dan stopt je wspn-traject en ben je schuldenvrij. Krijg je geen schone lei? Dan blijven je schulden bestaan en ga je officieel failliet.
-
Je komt niet in aanmerking voor een schuldhulpverleningstraject, wat nu?
Kom je niet in aanmerking voor een minnelijk of wettelijk schuldhulpverleningstraject? Dan kun je mogelijk terecht bij Maatschappelijk werk bij je gemeente. Deze hulp kost je niets. Vraag je gemeente voor meer informatie.
Houd ik bij schuldhulpverlening wel geld over om van te leven?
Je hoeft niet bang te zijn dat je bij het aflossen van je schulden geen geld meer hebt om te kunnen leven. Daar wordt zowel bij het minnelijke schuldhulpverleningstraject als bij het wettelijke wspn-traject rekening mee gehouden met het zogenaamde Vrij te laten bedrag (Vtlb). Dit bedrag houd je altijd over om van te leven: je betaalt er je eten, huur, hypotheek, gas en licht en bijvoorbeeld de kapper mee. Verandert er iets in je persoonlijke situatie? Geef dit dan door aan je schuldhulpverlener of bewindvoerder.
Online geldplan 'Kom uit de geldzorgen'
Heb jij een collectieve zorgverzekering bij OHRA? Dan kun je gebruik maken van de online geldplannen van het Nibud. Zoals de geldplannen ‘Kom uit de geldzorgen’ of ‘Beter rondkomen’.
Lees meer