Belasting
Als het om je belastingen gaat, is het niet altijd even helder wat je mogelijkheden zijn om bepaalde kosten af te trekken. Wij nemen je graag mee in de meest voorkomende aftrekposten en mogelijkheden als het gaat om je belastingen.
Algemene informatie over belastingen en heffingskortingen
Als je inkomen hebt uit loondienst, of als je als zelfstandige werkt, dan moet je belasting betalen. Bij de Belastingdienst vind je alle informatie rondom je belastingen en werk en inkomen. Bijvoorbeeld hoeveel belasting je betaalt over je inkomen of wat je moet doen als je inkomen verandert om te voorkomen dat je belasting moet terugbetalen of teveel belasting betaalt. Of welke heffingskortingen er zijn, zodat je minder belasting en premies voor de volksverzekeringen betaalt.
Tip! Soms is het handig om je voorlopige aanslag te wijzigen
Bij je voorlopige aanslag kijkt de Belastingdienst naar de gegevens van het voorgaande jaar. Als er iets verandert in je persoonlijke situatie, dan wordt dat niet meegenomen. Dat kan betekenen dat je teveel of te weinig betaalt. Daarom kan het handig zijn om persoonlijke wijzigingen door te geven aan de Belastingdienst, zodat hier rekening mee wordt gehouden bij je voorlopige aanslag.
Aftrekposten
Door verschillende aftrekposten betaal je minder belasting. Denk bijvoorbeeld aan het aftrekken van ziektekosten. Je trekt deze posten af in je belastingaangifte. Er gelden voorwaarden. Bekijk de meest voorkomende aftrekposten en andere regelingen.
-
Zorgkosten
Maak je veel kosten in verband met invaliditeit, ziekte of ouderdom? Dan kun je een aantal van deze kosten van de belasting aftrekken. Hier is wel een aantal voorwaarden aan verbonden. De Belastingdienst heeft de zorgkosten die je wel en niet kunt aftrekken overzichtelijk voor je op een rij gezet.
Zorgkosten en mantelzorg
Zorg je thuis voor iemand die chronisch ziek of gehandicapt is? Of ben je mantelzorger? Dan mag je soms kosten die je maakt van de belasting aftrekken. Wil je weten of de belastingdienst jou ook een beetje tegemoet komt? We loodsen je graag door de voorwaarden heen in de OHRA Zorg Assistent.
-
Eigen woning
Koop je een eigen woning? Of verhuur je een woning of ga je verbouwen? Bij de Belastingdienst zie je precies wat je van de belasting kunt aftrekken.
-
Reiskosten
In bepaalde gevallen kun je je reiskosten van de belasting aftrekken. Bekijk je mogelijkheden voor:
Reis je met eigen vervoer (bijvoorbeeld met je auto of fiets)?
Dan kun je de reiskosten niet van de belasting aftrekken. Mogelijk krijg je wel een onbelaste reiskostenvergoeding van je werkgever.
-
Belastingvrij schenken
Soms wil je een ander een handje helpen met een financiële bijdrage. Bijvoorbeeld je kind, of broer of zus. In bepaalde gevallen is een schenking tot een maximum bedrag belastingvrij. Is de schenking hoger dan dit maximum bedrag? Dan betaal je schenkbelasting. De Belastingdienst heeft alle informatie, mogelijkheden en voorwaarden voor je op een rij gezet.
Belastingvrij schenken voor de studie van je kind
Wil je een schenking doen voor de studie van je kind? Dan is het bedrag dat je mag schenken een stuk hoger.
-
Alimentatie
Als ouders ben je verplicht om voor je kinderen te zorgen. Ook als je uit elkaar gaat. Daarom wordt in bepaalde gevallen kinderalimentatie betaald aan de ex-partner. Hoe zit het met de belasting:
- Ontvang je kinderalimentatie? Dan hoef je dit niet aan te geven in je belastingaangifte. Je betaalt er geen belasting over
- Betaal je kinderalimentatie? Dan kun je deze niet opgeven in je belastingaangifte. Je kunt deze niet aftrekken van je belasting
Partneralimentatie
Betaal je partneralimentatie? Dan kun je deze aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting (‘Betaalde partneralimentatie en andere onderhoudsverplichtingen’).
Uit elkaar?
Bekijk dan meer informatie over de mogelijke financiële gevolgen.
-
Studiekosten
Met de introductie van het STAP-budget per 1 januari 2022, kun je studiekosten en andere uitgaven voor scholing niet meer van je belasting aftrekken. Mogelijk kom je wel in aanmerking voor dit nieuwe STAP-budget.
En de studie van je kind?
Ook als je de studie van je kind betaalt, zijn de kosten niet aftrekbaar van de belasting. Je kunt wél een schenking doen voor de studie van je kind, die onder voorwaarde afgetrokken kan worden van de belasting.
Tip! Online geldplan ‘Studie (klein)kinderen’
Heb jij een collectieve zorgverzekering bij OHRA? Dan kun je gebruik maken van de online geldplannen van het Nibud. Zoals het geldplan ‘Studie (klein)kinderen’. Lees meer.
-
Persoonsgebonden aftrekposten
Heb je te maken met persoonlijke omstandigheden waardoor je extra kosten maakt? In bepaalde gevallen mag je deze extra kosten van de belasting aftrekken: je persoonsgebonden aftrek. Niet alle extra kosten zijn aftrekbaar en er gelden voorwaarden voor je belastingaftrek.
-
Belastingen en jongeren – Studie en bijbaan
Voor jongeren die studeren en werken, bestaan aparte regels als het gaat om belastingen. We zetten de mogelijkheden op een rij:
-
Zakelijke kosten
In bepaalde gevallen mag je zakelijke kosten van je belasting aftrekken. Maar net als bij andere aftrekposten, zijn hier voorwaarden aan verbonden. Bekijk bij de Belastingdienst welke zakelijke kosten je wel en niet mag aftrekken en privé-kosten die je niet mag aftrekken van je belastingaangifte.
Tip! Online geldplan ‘ZZP’
Heb jij een collectieve zorgverzekering bij OHRA? Dan kun je gebruik maken van de online geldplannen van het Nibud. Zoals het geldplan ‘ZZP’. Lees meer.
-
Lijfrentepremie
Heb je een lijfrente gesloten voor je nabestaanden, een meerjarig invalide (klein)kind of als aanvulling op je pensioen? Dan mag je de premie die je hiervoor betaalt onder bepaalde voorwaarden aftrekken van de belasting.
Tip! Online geldplan ‘Sparen, aflossen of beleggen’
Heb jij een collectieve zorgverzekering bij OHRA? Dan kun je gebruik maken van de online geldplannen van het Nibud. Zoals het geldplan ‘Sparen, aflossen of beleggen’. Lees meer.
Hulp nodig?
Alle ins en outs kunnen we je niet geven helaas, daarvoor zit de Belastingwet te ingewikkeld in elkaar. Maar met deze informatie kom je een heel eind. Voor een totaaladvies kun je tegen betaling terecht bij een belastingadviseur. Maar dat is uiteraard niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig zijn er ook mogelijkheden voor gratis, onafhankelijk advies. Bekijk de mogelijkheden:
Heb je juridisch advies nodig?
Dan zijn er meerdere mogelijkheden. Je moet vaak wel voldoen aan bepaalde voorwaarden. Denk bijvoorbeeld aan gesubsidieerde rechtsbijstand via de overheid als je een advocaat nodig hebt. Of gratis juridisch advies via het Juridisch Loket. En mogelijk biedt je rechtsbijstandverzekering de hulp die je nodig hebt.
Stella-team: voor ingewikkelde en dringende problemen met toeslagen of belasting
Heb je schulden of problemen met je toeslagen of belastingen? Het Stella-team helpt. Bel de Belastingtelefoon. Je krijgt snel hulp. Jouw schuldhulpverlener kan ook contact opnemen.
Naar Stella-team