Welke autoverzekering past bij mij? Vergelijk de verschillende soorten

Wil je een autoverzekering afsluiten? Grote kans dat je je afvraagt: welke autoverzekering past bij mij? Er bestaan namelijk drie soorten verzekeringen: WA, WA Plus (beperkt casco) en All-Risk (volledig casco). Welke autoverzekering kun je dan het beste kiezen? Om een keuze te kunnen maken is het belangrijk om uit te zoeken welke dekking bij jouw auto past. Met de juiste autoverzekering voorkom je dat je teveel premie betaalt in verhouding tot de vergoeding die je van de verzekeraar krijgt bij schade. 

Autoverzekering verplicht in Nederland

Allereerst is het goed om te weten dat je volgens de wet als autobezitter minimaal WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) verzekerd moet zijn. Ook als je niet in de auto rijdt en hem bijvoorbeeld een jaar in de garage laat staan. Gebruik je je auto tijdelijk helemaal niet? Je kunt er soms ook voor kiezen om je verzekering op te schorten. Je schadevrije jaren zijn bij de meeste verzekeraars dan nog 3 jaar geldig en je betaalt in die periode geen premie.

Rijd je toch onverzekerd rond? Dan betaal je niet alleen een flinke boete voor onverzekerd rijden. Je moet ook de schade die je met je auto veroorzaakt zelf betalen. En dat kan flink oplopen. Verzeker je auto dus!

Soort autoverzekeringen: welke autoverzekering past bij mij?

Welke autoverzekering je het beste kunt kiezen, hangt vooral af van de leeftijd en de waarde van je auto. Rijd je je nieuwe auto bijvoorbeeld total loss, dan is het fijn als je de dagwaarde vergoed krijgt. Datzelfde geldt voor een duurdere auto. Ook het risico dat je wilt nemen om eventuele schade zelf te betalen, is van invloed op de soort verzekering die je kiest. Heb je een oudere, goedkopere auto? Dan vind je het misschien geen probleem om met een deukje of wat krassen rond te rijden of om de eventuele reparatiekosten zelf te betalen. 

Welke dekking heeft een WA autoverzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid)?

De WA autoverzekering is de minst uitgebreide en dus goedkoopste autoverzekering. Met een WA verzekering ben je alleen verzekerd voor schade die jij als bestuurder aan de auto of spullen van een ander veroorzaakt. Schade aan je eigen auto is met een WA verzekering niet gedekt. Die zul je dus zelf moeten betalen. Omdat de WA verzekering verplicht is, sluit je bij een WA Plus of All-Risk autoverzekering ook altijd een WA verzekering af.

Een WA verzekering, zonder andere aanvullende dekkingen, wordt meestal door autobezitters van auto's ouder dan 10 jaar gekozen. De extra premie die je betaalt voor een uitgebreidere autoverzekering, weegt vaak niet op tegen de uitkering die je nog ontvangt bij schade. De waarde van je auto én je bereidheid en financiële mogelijkheden om bij eventuele schade zelf de kosten te betalen, spelen een belangrijke rol. Je beslist zelf wat het beste is voor jou en je auto. 

Welke dekking heeft een WA Plus (beperkt casco) autoverzekering?

De WA Plus - of beperkt casco - autoverzekering wordt vaak afgesloten voor auto's van 6 tot 10 jaar oud. Met een WA Plus verzekering is niet alleen de schade die jij bij een ander veroorzaakt gedekt, maar ook bepaalde schades aan je eigen auto. Denk aan brand- of stormschade of diefstal van je auto. Een WA Plus verzekering is altijd inclusief WA. 

Welke dekking heeft een All-Risk (volledig casco) autoverzekering?

Heb je een nieuwe(re) auto? Dan is een All-Risk (volledig casco) verzekering voor veel mensen de beste autoverzekering. Dit is de meest uitgebreide verzekering voor je auto. Met een All-Risk autoverzekering krijg je zowel de schade die je zelf als bestuurder aan je eigen auto veroorzaakt vergoed, als schade die je veroorzaakt aan de auto of eigendommen van een ander. Bij deze autoverzekering ben je altijd ook WA verzekerd.

Wanneer welke autoverzekering: WA Plus of All-Risk?

Wanneer kies je voor WA Plus en wanneer voor All-Risk? Het verschil zit ‘m met name in de dekking voor schade aan je eigen auto. Met een WA Plus verzekering ben je soms verzekerd voor schade aan je eigen auto. Denk aan schade door storm of brand, ruitschade en inbraak of diefstal. Mocht je een aanrijding krijgen, dan is schade aan je eigen auto met een WA Plus verzekering schade niet gedekt. Kies je voor een All-Risk verzekering, dan is zelf veroorzaakte schade aan je auto – door bijvoorbeeld een aanrijding - wel gedekt. 

Goed om te weten

Bij een WA Plus en All-Risk autoverzekering wordt schade aan je eigen auto in sommige gevallen vergoed. Afhankelijk van de schade kan dit wel invloed hebben op je schadevrije jaren en dus de premie die je betaalt. Check dit altijd goed in je polis. 

Nieuwe of tweedehands auto verzekeren? Check de nieuwwaarde- en aanschafwaarderegeling

Wil je een nieuwe of tweedehands auto verzekeren? Check bij een All-Risk verzekering altijd of je standaard een nieuwwaarderegeling of aanschafwaarde regeling hebt. Lees meer over het verschil tussen aanschafwaarde, nieuwwaarde en dagwaarde.

Belangrijke aanvullende verzekering: Schadeverzekering voor Inzittenden

Bij je autoverzekering kun je vaak nog aanvullende verzekeringen kiezen. Kijk altijd goed wat het beste bij jouw situatie past. Een aanvullende verzekering die vaak wordt afgesloten, is de Schade inzittendenverzekering. Hiermee ontvangen de bestuurder en de inzittenden van je auto bij een ongeval een vergoeding bij persoonlijk letsel en schade aan spullen. Je kunt deze aanvullende verzekering bij elk type autoverzekering afsluiten.

Conclusie

Neem even de tijd om te bepalen welke autoverzekering en dekking het beste bij jouw auto past. In de praktijk blijkt vaak:

Leeftijd auto Autoverzekering
0-5 jaar All-Risk (volledig casco)
6-10 jaar WA Plus (beperkt casco)
12+ jaar WA (Wettelijke Aansprakelijkheid)
  • Naast de leeftijd van je auto en waarde van je auto, is ook het financiële risico dat je wilt lopen van invloed op de keuze voor een autoverzekering. 
  • Heb je een nieuwe auto en wil je een All-Risk autoverzekering? Check dan ook of er een nieuwwaarderegeling is. Kies je een All-Risk autoverzekering voor je tweedehans auto (occasion), check dan of er een aankoopwaarderegeling is.
  • Bij een autoverzekering kun je meestal aanvullende dekkingen kiezen. Kijk goed wat bij jouw situatie past.  
  • Bekijk om de paar jaar of je autoverzekering nog wel bij je auto past. Je wilt niet voor verrassingen komen te staan wanneer je schade hebt en onderverzekerd blijkt te zijn. Of teveel premie betalen voor een autoverzekering die weinig vergoedt in geval van schade aan je auto. Neem dus even de tijd om te bepalen welke autoverzekering de beste is voor jouw auto. 

Heb je al een autoverzekering bij OHRA en past een andere dekking beter bij jouw situatie? Dan kun je je autoverzekering heel makkelijk aanpassen via Mijn OHRA

Ook interessant voor jou

Schadevrije jaren en no-claim korting

Zo werkt het.

Tweedehands auto kopen?

10 slimme tips.

Inzittendenverzekering. Nodig of niet?

Lees er alles over.