Vergoeding sportarts en sportmedisch advies

Hier vind je alle informatie over de vergoeding voor een sportarts en sportmedisch advies. Sportgeneeskunde is het medisch specialisme dat zich richt op het bevorderen, waarborgen en herstellen van de gezondheid van mensen die (willen gaan) sporten en/of bewegen. Ook richt het zich op het door sport en/of bewegen bevorderen en herstellen van de gezondheid van mensen met chronische aandoeningen. Daarnaast adviseren sportartsen op het gebied van preventie en kunnen zij nadelige gevolgen vroegtijdig onderkennen.

Sportmedisch advies is een medische keuring waarbij je inzicht krijgt in je conditie. Naar aanleiding van de uitkomst van de keuring kan de sportarts een gericht trainingsadvies geven.

De sportarts is ingeschreven als sportarts in het betreffende register bij de Registratiecommissie Geneeskundig Specialismen volgens de Wet BIG en
werkt in een Sportmedisch Adviescentrum(SMA) of sportmedische instelling (SMI), die gecertificeerd is door de Stichting Certificering Actoren in de Sportgezondheidszorg (SCAS). Voor een sportmedische duikkeuring is de zorgverlener een arts, die ECB gecertificeerd is met MED (Medical Examiner of Divers) level 1.

Vergoeding voor sportarts en sportmedisch advies in het kort

 • Basisverzekering: vergoeding voor sportgeneeskunde
 • Aanvullend pakket: vergoeding voor sportmedisch advies, maximaal € 150,-
 • Eigen risico: ja vanaf 18 jaar voor vergoeding uit de basisverzekering
 • Eigen bijdrage: nee
 • Toestemming nodig: nee

Wil je de details weten over de vergoeding voor sportarts en sportmedisch advies? Bekijk dan de veelgestelde vragen.

Veelgestelde vragen over de vergoeding voor een sportarts en sportmedisch advies

 • Wat krijg ik vergoed vanuit de basisverzekering in 2024?

  Sportgeneeskunde krijg je vergoed uit de basisverzekering. Deze kosten vallen onder medisch specialistische zorg.

  Je krijgt uit de basisverzekering geen vergoeding voor de kosten van een sportmedisch advies.

 • Wat krijg ik vergoed vanuit het aanvullend pakket in 2024?

  Met het pakket OHRA Gezond, OHRA Balans of OHRA Energiek heb je recht op een vergoeding van € 150,- per kalenderjaar voor de kosten van sportmedisch advies.

  Heb je de OHRA Zorgverzekering?

  Dan is het pakket OHRA Gezond, OHRA Balans of OHRA Energiek automatisch bij jouw zorgverzekering inbegrepen. Op jouw polis staat bij de basisverzekering welk pakket je hebt. Check direct je polis in Mijn OHRA Zorgverzekering.

  In Mijn OHRA Zorgverzekering zie je ook op hoeveel vergoeding je nog recht hebt. Ook zie je hoeveel je al hebt verbruikt.

  Meer mogelijkheden om fit en gezond te worden en te blijven?

  Of je nu collectief verzekerd bent of niet, er zijn verschillende mogelijkheden om te werken aan je gezondheid. En via de OHRA Klantvoordelen kun je sporten met korting.

 • Heb ik een eigen risico?

  De vergoeding uit de basisverzekering valt onder het eigen risico. Je hebt zelf de hoogte van jouw eigen risico gekozen: het minimum van € 385,- of een hoger bedrag.

  Heb je dit jaar (tot nu toe) minder medische kosten gemaakt dan het eigen risico van je basisverzekering? Dan betaal je maximaal het bedrag dat nog openstaat. Heb je dit jaar al meer kosten gemaakt dan het eigen risico? Dan betaal je niets.

  In Mijn OHRA Zorgverzekering zie je hoeveel eigen risico je nog hebt. Ook zie je hoeveel eigen risico je eventueel al hebt verbruikt.

  Voor de kosten die jouw aanvullend pakket vergoedt, heb je geen eigen risico.

 • Heb ik een eigen bijdrage?

  Nee, je hoeft geen eigen bijdrage te betalen.

 • Waar kan ik terecht?

  Voor een sportmedisch advies kun je terecht bij een sportarts die is aangesloten bij de federatie van Sportmedische Instellingen. Voor sportgeneeskunde kies je zelf je zorgverlener bij jou in de buurt. Je kunt je selectie verfijnen op sportgeneeskunde.

 • Mag ik naar een ander ziekenhuis?

  Je mag ook naar een ziekenhuis waarmee OHRA geen contract heeft. Wij vergoeden de rekening van zorgverleners volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

Declareren. Lekker. Makkelijk

Declareren kan heel eenvoudig via Mijn OHRA Zorgverzekering. Of ga terug naar het vergoedingenoverzicht.

Zorgkosten declareren Terug naar vergoedingen