8 x feiten en fabels over je zorgverzekering

Je zorgverzekering: een terugkerende post om te zorgen dat jij verzekerd bent van zorg, je hele leven lang. Een goed moment om je eens te verdiepen in je zorgverzekering. Wat weet jij allemaal van je zorgverzekering? We zetten 8 feiten en fabels voor je op een rij! 

1. Een bezoek aan je huisarts kost je niks

Feit. Ga je naar de huisarts, dan worden de kosten daarvoor volledig vergoed. Zowel voor een bezoek aan je huisarts of een telefonisch consult betaal je geen eigen risico. En zorg op de huisartsenpost dan? Ook hier hoef je niks aan bij te dragen. Da’s fijn. Let wel: als je huisarts je doorstuurt voor een behandeling of een laboratoriumonderzoek (zoals bloedprikken) valt deze zorg wel onder je eigen risico. Meer informatie over het verschil tussen je eigen risico en eigen bijdrage vind je hier. Want wat is nou eigenlijk het verschil?  

2. Bij OHRA kan je bij elke medisch specialist terecht

Feit. Met de OHRA Zorgverzekering heb je een combinatiepolis. Dit betekent dat je zelf kiest naar welke zorgverlener je gaat. Je hebt altijd een verwijsbrief nodig voor medisch-specialistische zorg. Bijvoorbeeld van je huisarts, tandarts of verloskundige. Als de kosten verzekerd zijn, vergoeden wij in de meeste gevallen 100% van de rekening. Keuzevrijheid noemen we dat. Dit geeft je veel vrijheid. Handig als er lange wachttijden zijn, want zo word je toch snel geholpen. Maar denk ook aan de medisch specialist waar jij stiekem toch het liefst geholpen wordt. Of het best, omdat je via via goede verhalen hebt gehoord van een vriend. Er zijn 2 uitzonderingen. Maak je gebruik van een niet gecontracteerde zorgverlener binnen geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en wijkverpleging (thuiszorg)?  Dan wordt 75% van de rekening betaald, waarbij rekening wordt gehouden met het maximum tarief. De rest betaal je zelf.

3. De keuzevrijheid bij OHRA behoud je, als je een OHRA Zorgverzekering hebt

Feit. Die behoud je! En keuzevrijheid is een breed begrip. Want naast dat je zelf kiest naar welke medisch specialist jij gaat, kun je ook gebruik maken van de Fysio Meeneemservice. Wat betekent dat je een aantal niet gebruikte behandelingen meeneemt naar volgend jaar. Ook dat is keuzevrijheid.

4. Een declaratie indienen bij OHRA is gedoe

Fabel. Vroeger was het nog weleens omslachtig. Denk aan altijd eerst het kopiëren van je factuur om ‘m vervolgens met de post naar je zorgverzekeraar te sturen. Dat hoeft gelukkig niet meer. Als je de OHRA App hebt, dan declareer je supersnel en gemakkelijk. Met één druk op de knop. En goed nieuws: binnen 5 dagen krijg jij je geld terug. Ja, dat is OHRA. 

5. Met een OHRA Aanvullende verzekering krijg je spoedzorg in het buitenland

Feit. Wist je dat je al voor € 1,95 per maand verzekerd bent voor 100% spoedzorg in het buitenland? Dat is minder dan de prijs van een cappuccino, terwijl je je verzekert tegen torenhoge kosten waar je echt niet op zit te wachten. 

6. De OHRA Meegroeiservice is er alleen voor gezinnen met jonge kinderen

Fabel. Want als je leven verandert, in welk opzicht dan ook, wil je dat je zorgverzekering met je meegroeit. Of krimpt. Logisch, toch? Met de OHRA Meegroeiservice verander je je aanvullende verzekering 1 keer per jaar tussentijds. Zo kun je je aanvullende verzekering uitbreiden én inkrimpen. Tussentijds een aanvullende verzekering afsluiten is niet mogelijk, dus het gaat alleen om de aanvullende verzekering die je al had. Goed om te weten: de gebeurtenis in je leven en de wijziging van je aanvullende verzekering moeten in hetzelfde kalenderjaar plaatsvinden. Aan welke gebeurtenissen kun je denken?

  • Je bent zwanger
  • Je kindje is geboren
  • Je adopteert een kindje
  • Je gaat samenwonen of trouwen
  • Je gaat verhuizen
  • Je gaat scheiden
  • Je kinderen gaan het huis uit
  • Je gaat met pensioen
  • Je verliest je baan
  • In geval van een overlijden

7. Hoera een nieuwe baan! En ik kan bij OHRA verzekerd blijven

Feit. Dat kan zeker. Ook als je nieuwe werkgever geen collectief contract met OHRA heeft. Je behoudt, tot aan het einde van het jaar,  je huidige collectieve zorgverzekering van je oude werkgever inclusief korting. In november ontvang je van ons een nieuw aanbod voor het volgende jaar. Wil je kijken of je het volgende jaar misschien recht hebt op andere kortingen? Of wil je het volgende jaar wat anders? Wijzig dan je zorgverzekering vóór 1 januari. Stap je over naar de collectieve verzekering van je nieuwe werkgever? Ook dat kan. Jij hoeft je alleen maar aan te melden voor deze collectieve verzekering bij je nieuwe zorgverzekeraar en alles wordt voor je geregeld. Wel zo fijn. 

8. Bij elke OHRA Zorgverzekering krijg je toegang tot online gezondheidsdiensten

Feit. Absoluut! Wij vinden het belangrijk dat je blijft werken aan je (mentale) gezondheid en vitaliteit. Daarom hebben we bij OHRA verschillende (eHealth) diensten. Denk bijvoorbeeld aan Online GGZ of de SkinVision app bij een verdacht plekje op je huid. En wat dacht je van de app Vraag de dokter? Hiermee kun je altijd een medische vraag stellen. Als je bijvoorbeeld in glas hebt gestaan of een ontstoken oog hebt. Ook handig voor op vakantie. De Budget Assistent is ook een uitkomst, voor als je even geen overzicht hebt op je financiën. En wat denk je van de Zorg Assistent voor mantelzorgers? Zo heb je altijd toegang tot handige informatie. 

Ben je collectief verzekerd? Dan heb je met het standaard pakket OHRA Gezond ook toegang tot bijvoorbeeld vitaliteitsdiensten om (nóg) vitaler te worden, Online Mindfulness en Geldplannen van Nibud. Alle extra’s en voordelen bekijken die jij als collectief verzekerde krijgt? Dat kan hier