Ziekenvervoer. Laat je rijden

Moet iemand voor een behandeling naar de arts, fysiotherapeut of ziekenhuis? Dan is vervoer daarnaartoe nodig. Dat kan bijvoorbeeld met het openbaar vervoer of met de auto. Maar ook met een taxi. Vaak is het mogelijk om een vergoeding te krijgen. We helpen je graag.

Nut en noodzaak van ziekenvervoer

Om in aanmerking te komen voor vergoeding van ziekenvervoer gaan we ervan uit dat je het vervoer zelf regelt. Kies het vervoer dat het beste past bij je situatie. Familie of vrienden kunnen je brengen, maar je kunt ook met het openbaar vervoer of de taxi reizen. Het vervoer moet in ieder geval noodzakelijk zijn vanwege:

 • een nierdialyse
 • blindheid of slechtziendheid
 • bestraling of een chemokuur
 • of vanwege rolstoelgebondenheid

Goed om te weten

Soms is sprake van een wat langere ziekenhuisbehandeling zonder opname. Om te voorkomen dat vaak heen en weer gereisd moet worden voor deze behandeling, kun je in plaats van ziekenvervoer ook logeerkosten vergoed krijgen. Er moet dan wel sprake zijn van minimaal 3 aaneengesloten behandeldagen zonder opname. Er wordt maximaal € 75,- per nacht vergoed. 

 • Vergoeding als je bij ons verzekerd bent

  Wij vergoeden ziekenvervoer. Wel heb je vooraf toestemming van ons nodig. Het maakt hierbij niet uit of het gaat om vervoer met een taxi, eigen vervoer of het openbaar vervoer. Toestemming vraag je eenvoudig aan via het aanvraagformulier Ziekenvervoer.

  Betaal ik een gedeelte zelf?

  Er geldt geen eigen risico voor kinderen onder de 18 jaar. Vanaf 18 jaar geldt er wel een eigen risico. Daarnaast betaal je ook een eigen bijdrage per kalenderjaar. Als je een aanvullende verzekering hebt, kun je nog wel eens geluk hebben. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden namelijk de eigen bijdrage van ziekenvervoer volledig.

  Woon je tijdelijk in een instelling vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) en moet je een bezoek brengen aan het ziekenhuis, therapeut of arts? Dan betaal je geen eigen bijdrage.

 • Heb je geen OHRA Zorgverzekering?

  Dan kunnen er andere vergoedingen en voorwaarden gelden. Je kunt het beste even contact opnemen met je zorgverzekeraar.

Let op

Vervoer met een ambulance valt niet onder Ziekenvervoer. Kijk hiervoor onder 'Ambulancevervoer'