Vergoeding logeerkosten

Hier vind je alle informatie over de vergoeding voor logeerkosten. Je kunt overnachten in een logeerhuis als jouw partner of kind is opgenomen in een ziekenhuis. Een logeerhuis is bijvoorbeeld een Ronald McDonald huis of een overblijfhuis bij een ziekenhuis.

Overnachten in een logeerhuis is ook mogelijk als je in korte tijd meerdere behandelingen nodig hebt waarvoor je niet in het ziekenhuis hoeft te blijven. Of als je CAR-T celtherapie hebt gehad en de laatste 2 weken na de behandeling in de buurt van een expertziekenhuis moet verblijven.

Vergoeding voor logeerkosten in het kort

 • Basisverzekering: ja vergoeding mogelijk, max € 89,- per nacht
 • Aanvullende verzekering: vergoeding mogelijk, max bedrag per jaar
 • Eigen risico: ja vanaf 18 jaar voor vergoeding uit de basisverzekering
 • Eigen bijdrage:nee
 • Toestemming nodig: ja, voor de logeerkosten vanuit de basisverzekering

Wil je de details weten over de vergoeding voor logeerkosten? Bekijk dan de veelgestelde vragen.

Veelgestelde vragen over de vergoeding voor logeerkosten

 • Wat krijg ik vergoed vanuit de basisverzekering in 2024?

  De basisverzekering vergoedt logeerkosten alleen wanneer je:

  • CAR-T-celtherapie hebt gekregen en je op meer dan 1 uur reizen van het expertziekenhuis woont. Dan kun je de laatste 2 weken van je behandeling in bijvoorbeeld een hotel of vakantiewoning verblijven. Je krijgt deze logeerkosten vergoed, tot een maximum van € 89,- per nacht
  • minimaal 3 opeenvolgende dagen naar een ziekenhuis moet voor een behandeling zonder opname. Dan kun je in plaats van een vergoeding voor ziekenvervoer een vergoeding krijgen voor logeerkosten als reizen te vermoeiend is. Je krijgt dan maximaal € 89,- per nacht vergoed

  Je hebt in beide gevallen toestemming voor ziekenvervoer nodig.

 • Wat krijg ik vergoed vanuit de aanvullende verzekering in 2024?

  Afhankelijk van jouw aanvullende verzekering heb je recht op vergoeding van logeerkosten. Je kunt de logeerkosten declareren voor jezelf en jouw logé. De logé hoeft geen familie van jou te zijn. De vergoeding krijg je voor:

  • De overnachting in een logeerhuis van jou of jouw kind
  • Het verblijf van jouw kind jonger dan 18 jaar in een ExpertCare villa
  Aanvullende verzekering Vergoeding
  Compact / Compact Fysio Meenemen -
  Sterk / Sterk Fysio Meenemen -
  Aanvullend / Aanvullend Fysio Meenemen -
  Extra Aanvullend / Extra Aanvullend Fysio Meenemen -
  Uitgebreid / Uitgebreid Fysio Meenemen Maximaal € 200,- per jaar

  Onderstaande verzekeringen kun je niet meer afsluiten. Heb je deze verzekering al, dan gelden de volgende vergoedingen:

  Aanvullende verzekering Vergoeding
  Uitgebreid Vitaal -
  Extra Uitgebreid Maximaal € 200,- per jaar
  Compleet Maximaal € 200,- per jaar
  Zelfverzekerd Compact -

  In Mijn OHRA Zorgverzekering zie je op hoeveel vergoeding je nog recht hebt. Ook zie je hoeveel je al hebt verbruikt.

 • Wat krijg ik niet vergoed vanuit de aanvullende verzekering in 2024?

  Je krijgt geen vergoeding voor:

  • De kosten die vergoed worden vanuit de Wmo of Wlz in verband met samenwerking met thuiszorg of kosten die vallen onder een Persoonsgebonden budget (PGB)
  • De logeerkosten die gemaakt worden in verband met een bezoek aan een verzekerde in het Nederlands Astma centrum te Davos (N.A.D.)
 • Goed om te weten

  Is de persoon die behandeld wordt aanvullend verzekerd voor logeerkosten? Dan worden de logeerkosten uit deze aanvullende verzekering vergoed. De logé hoeft dus niet verzekerd te zijn.

 • Heb ik een eigen risico?

  De vergoeding vanuit de basisverzekering valt onder het eigen risico als je 18 jaar of ouder bent. Je hebt zelf het bedrag aan eigen risico gekozen: het minimum van € 385,- of een hoger bedrag.

  Voor de vergoedingen vanuit de aanvullende verzekeringen geldt geen eigen risico.

  In Mijn OHRA Zorgverzekering zie je hoeveel eigen risico je nog hebt. Ook zie je hoeveel eigen risico je eventueel al hebt verbruikt.

 • Heb ik een eigen bijdrage?

  Nee, je hoeft geen eigen bijdrage te betalen. Zijn de logeerkosten hoger dan het bedrag dat jouw verzekering vergoedt? Dan moet je deze extra kosten wel zelf betalen.

 • Waar kan ik terecht?

  Je kunt terecht bij een niet-commerciële instelling zoals het Ronald Mc Donald huis, gasthuis Antoni van Leeuwenhoek of familiehuis Daniël den Hoed. Deze instellingen zijn aangesloten bij een ziekenhuis in Nederland of een gecontracteerd ziekenhuis in het buitenland. Jouw kind jonger dan 18 jaar kan in een ExpertCare villa verblijven.

  Is er geen plaats meer is in het logeerhuis of ExpertCare villa? Dan mag je overnachten in een pension of hotel in de buurt. Je hebt dan een bewijs nodig dat het logeerhuis vol is. Je krijgt dan de kosten vergoed die je had moeten betalen als je in een logeerhuis had kunnen overnachten, tot het maximale bedrag uit jouw aanvullende verzekering.

 • Heb ik vooraf toestemming van OHRA nodig?

  Is er geen plaats meer in het logeerhuis of ExpertCare villa? Dan heb je een bewijs nodig dat het logeerhuis vol is. Dit bewijs stuur je mee met jouw declaratie voor de logeerkosten.

  Voor de logeerkosten die wij vanuit de basisverzekering vergoeden, heb je altijd toestemming nodig. Lees meer daarover bij de vergoeding van ziekenvervoer.

Declareren. Lekker. Makkelijk

Declareren kan heel eenvoudig via Mijn OHRA Zorgverzekering. Of ga terug naar het vergoedingenoverzicht.

Zorgkosten declareren Terug naar vergoedingen