Zorg voor een waardig afscheid

De laatste levensfase. Met het naderend afscheid breekt een moeilijke periode aan. Natuurlijk wil je het leed voor iemand in deze fase zoveel mogelijk verzachten. Dit kan met terminale zorg. Je kunt hierbij denken aan pijnbestrijding en verzorging of ondersteuning bij het afscheid. Maar misschien heb je zelf ook wel iemand nodig die je bijstaat.

  • Wanneer krijg je deze zorg?

    Als de levensverwachting korter is dan 3 maanden, kun je terminale zorg krijgen. De levensverwachting wordt door de huisarts vastgesteld. De zorg krijg je dan vervolgens tot het moment van overlijden. Het maakt voor de vergoeding niet uit als dit langer dan 3 maanden duurt.

    Soms is het helaas niet mogelijk om tijdens de laatste levensfase thuis te blijven. In dat geval kan de zorg ook buitenshuis verleend worden. Bijvoorbeeld in een hospice.

  • Waar kun je terecht voor vergoeding?

    De basisverzekering vergoedt de kosten voor terminale zorg. Dit valt onder de vergoeding van Thuiszorg / Thuisverpleging. Je kunt bij ons de de vergoeding en voorwaarden eenvoudig opzoeken in de Vergoedingenwijzer. Je kiest zelf of je een vergoeding in natura wilt of een Persoonsgebonden budget (PGB). In ieder geval geldt er geen eigen risico of eigen bijdrage.

    Is de zorgverzekering niet bij ons afgesloten? Dan kun je het beste even contact opnemen met de betreffende zorgverzekeraar. Er kunnen namelijk andere regels gelden.

Hulp nodig?

Vind je het lastig om je weg te vinden? En heb je zelf (of degene waar je voor zorgt) een zorgverzekering bij ons? Dan kun je het Laatste Levensfase Loket van het OHRA Zorgteam bellen. Ze kunnen je informatie geven over bijvoorbeeld euthanasie, rouwverwerking en terminale thuiszorg.

Je kunt ons bellen op telefoonnummer 013 593 80 02 (lokaal tarief). Wij zijn van maandag tot en met vrijdag te bereiken van 13.00 tot 17.30 uur.