Persoonsgebonden Budget? Zo declareer je

Je krijgt je Persoonsgebonden Budget (PGB) voor Verpleging en Verzorging niet vooraf tot je beschikking. De kosten die je maakt kun je achteraf bij ons declareren. Hoe het werkt? Dat hangt ervan af. Of je een rekening van je zorgverlener hebt ontvangen of niet.

Je hebt een rekening van je zorgverlener ontvangen

Declareren is in dit geval heel gemakkelijk. Je dient je rekening net als alle andere rekeningen bij ons in. Je kiest zelf op welke manier je dat doet: online, mobiel of via de post. We betalen de kosten binnen 5 werkdagen aan jou als budgethouder. Het is wel afhankelijk van je bank wanneer dit op je rekening bijgeschreven wordt. Je moet dan nog wel zelf je zorgverlener(s) betalen.

Je hebt géén rekening van je zorgverlener ontvangen

Bijvoorbeeld omdat je de zorg van een familielid of kennis krijgt. Of omdat je zorgverlener bij je in loondienst is. In dit geval volg je de volgende stappen:

1. Check het soort zorgverlener

Afhankelijk van het soort zorgverlener kun je een maximaal bedrag per uur declareren. Er zijn formele en informele zorgverleners. Om dit uit te leggen, worden we hieronder even wat technisch, maar het is goed om het verschil te weten.

Informele zorgverleners zijn:

  • partners of een bloed- of aanverwante in de 1e of 2e graad
  • zorgverleners zonder inschrijving als verpleegkundige in het BIG register
  • zorgverleners zonder inschrijving in het Handelsregister of die niet met de SBI-codes 86, 87 of 88 als zorgverlenende organisatie staan ingeschreven bij het Handelsregister

Formele zorgverleners zijn:

Alle andere zorgverleners

Zoals gezegd, het betreft een samenvatting. Het is daarom verstandig om ons 'Reglement PGB voor Verpleging en Verzorging' (pdf) goed door te nemen. Daar staat ook in hoeveel je je zorgverlener per uur maximaal mag uitbetalen. Wil je je zorgverlener meer betalen? Dat kan. Maar je betaalt dan zelf deze extra kosten.

2. Vul het juiste declaratieformulier in

Afhankelijk van het soort zorgverlener, vul je het daarbij behorende PGB-declaratieformulier in:

3. Stuur je declaratie in

Stuur je PGB-declaratieformulier sámen met het ingevulde standaard declaratieformulier bij ons in. Je kiest zelf de manier waarop je dit doet: online, mobiel of via de post. Vergeet niet een foto/scan van je originele rekeningen mee te sturen.

4. Wij keren uit, jij betaalt je zorgverlener

We betalen de kosten binnen 5 werkdagen aan jou als budgethouder uit. Het is wel afhankelijk van je bank wanneer dit op je rekening bijgeschreven wordt. Je moet dan nog wel zélf je zorgverlener(s) betalen.

Vragen?

Heb je nog vragen over je PGB voor Verpleging en Verzorging? Dan helpen we je graag deze te beantwoorden:

Hulp nodig bij je administratie?

De administratie en het beheer van een PGB kan lastig zijn en veel tijd kosten. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) helpt je hier graag bij. Ze betalen je zorgverleners, regelen de belasting en declareren bij ons namens jou.

Hulp bij PGB en administratie