Is je kat depressief in de winter? Zo help je hem!

Korte dagen, kille temperaturen en minder daglicht. Die combinatie zou wel eens kunnen leiden tot een winterse depressie. Niet alleen bij jou, ook bij je kat! Geef je kat in de winter net een beetje extra aandacht en help hem de winter door. 

Een winterdepressie herkennen

Gedraagt je kat zich ’s winters anders dan normaal? Dan is het goed om symptomen van een winterdepressie te herkennen. Bekende symptomen zijn:

  • je kat heeft minder aandacht voor de eigen verzorging;
  • je kat vraagt meer aandacht van jou;
  • je kat eet meer of juist veel minder;
  • je kat slaapt meer;
  • je kat is agressief;

Dit doe je er tegen

De belangrijkste oorzaak voor een depressie tijdens de winter is te weinig daglicht. Daglicht zorgt ervoor dat het gelukshormoon serotonine wordt aangemaakt. Omdat het in de winter minder lang licht is, moet je de uren goed benutten. Daarom een aantal tips om je kat ’s winters aan zoveel mogelijk serotonine te helpen:  

  1. Zorg dat je kat een lekkere slaapplek krijgt in de vensterbank met veel dag- en zonlicht. Heb je een voortuin? Hang dan een vogelhuisje of vetbollen in de buurt van het raam. Zo komen vogeltjes dichterbij het raam en kan je kat toch een beetje jagen vanuit huis. 
  2. Gaat je kat ’s zomers naar buiten? Sta dit dan ook ’s winters toe. Zolang er geen sneeuw en ijs ligt, kan je kat ongestoord een paar uur per dag naar buiten. Je zult zien dat je er een vrolijke kat voor terugkrijgt. Ligt er wel sneeuw en ijs? Lees dan deze tips (kat in winter linkje) over je kat in de winter. 
  3. Houd je kat in beweging. Dat maakt hem blij en gezond! Verzin kattenspelletjes voor binnen die lekker actief zijn. Ga zelf creatief aan de slag met materialen die je in huis hebt, zoals dozen of touw. Door samen te spelen wordt niet alleen je kat vrolijker, jijzelf ook!

Of toch geen winterdepressie?

Symptomen zoals lusteloosheid en weinig eten betekenen niet altijd dat je kat 's winters depressief is. Dieren zijn namelijk ook erg goed in spiegelen. Als je zelf last hebt van een winterdip, kan het zo zijn dat je kat dit overneemt.

Ook kan je kat echt niet goed in zijn vel zitten. Zo kunnen katten last hebben van artrose. Dit komt het meeste voor bij katten vanaf 6 jaar. Ze vertonen dan symptomen als: minder actief zijn, minder eetlust hebben, minder vaak en hoog springen, moeite hebben met traplopen. Denk je dat je kat last heeft van artrose? Vraag dan advies aan de dierenarts. 

Bij katten kunnen lusteloosheid en een verminderde eetlust ook tekenen zijn van blaasgruis of zelfs nierfalen. Twijfel je over de oorzaak van de symptomen? Ga dan altijd naar de dierenarts. 

Deze informatie is door ons zo zorgvuldig mogelijk verzameld op basis van algemeen toegankelijke openbare informatie.

Je kat in de winter

Winterdepressie bij je kat

Slaapt je kat meer en eet 'ie minder? Misschien ligt er een winterdepressie op de loer.

Help je kat de winter door!

Brr... Koud! Zowel binnen- als buitenkatten verdienen in de winter net een beetje extra aandacht.

Is mijn kat te zwaar?

Een gezond gewicht is een gezonde kat. Maar, wanneer is er sprake van overgewicht?