Chippen en registreren van je kat

Is jouw kat gechipt? En zo ja, staat deze dan ook juist geregistreerd? Helaas is het overgrote deel van de katten in Nederland nog altijd niet gechipt. Je kat chippen was namelijk niet verplicht. Begin 2023 werd bekend gemaakt dat chippen binnenkort wél verplicht wordt. En dat is goed nieuws, want katten lopen nog al eens weg van huis en slechts een enkele keer kan het baasje worden teruggevonden. Dat is dan meestal dankzij de chip! Wanneer het chippen van je kat verplicht wordt, is nog niet bekend. 

Wat is een chip bij je kat?

Op een chip, die ongeveer zo groot is als een rijstkorrel, staat een uniek identificatienummer. De chip wordt met een naald onder de huid van je kat aangebracht, meestal voor het linker schouderblad. Dit is even vervelend voor je kat, maar het is - net als een prikje - ook zo weer voorbij.

Dierenartsen en medewerkers van de dierenambulance of het asiel kunnen deze chip uitlezen en contact opnemen met de eigenaar. Áls de juiste gegevens geregistreerd staan tenminste…

Chip registreren

Is je kat gechipt? Dan is het niet alleen belangrijk dat het doorgegeven telefoonnummer en e-mailadres klopt, maar ook dat de chip op het juiste adres geregistreerd staat. Dus als je een kitten krijgt, of je adopteert een kat, dan moet de chip nog worden overgezet op jouw naam en contactgegevens. Alleen dan kan er contact met jou worden gezocht als je kat verdwaald is of weggelopen. Via chipjedier.nl kun je een portaal kiezen waarbij je je chip geregistreerd wilt hebben. Een chip registeren of overschrijven kost meestal zo’n € 6,50.

Waarom zou je je kat chippen?

Een gechipte kat is wel zo handig. Als je je kat wilt verzekeren, stelt de OHRA Huisdierenverzekering het overigens ook als eis dat je je kat zo snel mogelijk laat chippen. Voordeel is dat de verzekering de kosten hiervoor tot 80% vergoed.

Zeker als je kat buiten komt, bestaat er een kans dat hij een keertje wegloopt, verdwaalt of misschien zelfs een keer aangereden wordt. Je kat komt dan terecht bij een asiel, dierenambulance of de dierenarts terecht. Als je kat geen chip heeft, wordt het heel lastig te achterhalen waar je kat vandaan komt. Als je kat een chip heeft, die ook juist geregistreerd is, kunnen deze instanties je met één telefoontje op de hoogte brengen met het nieuws dat jouw kat bij hen is. Dat scheelt jou een paar slapeloze nachten en de instanties hoeven niet op zoek te gaan naar het baasje.

Nog een groot voordeel: er bestaan kattenluikjes en etensbakken die open gaan op basis van de chip. Zo kun je voorkomen dat er vreemde katten in je huis komen. Maar ook als je meerdere katten in huis hebt, en eentje heeft bijvoorbeeld een voedingsdieet, kun je regelen dat het voedingsbakje alleen open gaat als de juiste kat ervoor staat. Ideaal toch?

Kosten van het chippen

Het is dus heel belangrijk en veilig om je kat nu al te laten chippen bij de dierenarts, ook al wordt het pas binnenkort verplicht. De kosten hiervoor kunnen nogal uiteen lopen, maar liggen tussen de € 40,- en € 80,-. Voordeel is dat, wanneer je ook besluit je kat te verzekeren, deze kosten tot 80% worden vergoed door de OHRA Huisdierenverzekering.  

Goed om te weten

Je kat chippen

Je kat laten chippen is niet verplicht. Wel heel handig. Lees snel hoe het werkt!

Giftige planten voor katten

Wist je dat er veel planten giftig zijn voor je kat? Handig om te weten welke natuurlijk.

Is er een kat aangereden?

Of het nu je eigen kat is of van iemand anders; goed om te weten waar je op moet letten.

Veelvoorkomende klachten bij je kat

Van overgewicht tot artrose; 6 klachten op een rij.