Chippen en registreren van je kat

Is jouw kat gechipt? En zo ja, staat deze dan ook juist geregistreerd? Helaas is het overgrote deel van de katten in Nederland nog altijd niet gechipt. In tegenstelling tot honden, is het niet verplicht je kat te chippen. En dat is jammer, want katten lopen nog al eens weg van huis en slechts een enkele keer kan het baasje worden teruggevonden. Dat is dan meestal dankzij de chip!

Wat is een chip bij je kat?

Op een chip, die ongeveer zo groot is als een rijstkorrel, staat een uniek identificatienummer. De chip wordt met een naald onder de huid van je kat aangebracht, meestal in de nek. Dit is even vervelend voor je kat, maar het is - net als een prikje - ook zo weer voorbij.

De dierenarts,  het ambulancepersoneel en het asiel kan deze chip uitlezen en de kat terugbrengen bij zijn eigenaar. Áls deze ook op het juiste adres geregistreerd staat tenminste…

Chip registreren

Als je kat een chip heeft, is het ook  heel belangrijk dat deze op het juiste adres geregistreerd staat. Dus als je een kitten krijgt, of je adopteert een kat, dan moet de chip nog worden overgezet op jouw naam en adres. Alleen dan kan je kat bij jou terugbezorgd worden, mocht hij ooit eens weglopen of verdwalen. Via chipjedier.nl kun je een portaal kiezen waarbij je je chip geregistreerd wilt hebben. Een chip registeren of overschrijven kost meestal zo’n €5,-.

Waarom zou je je kat chippen?

Hoewel het niet verplicht is om je kat te chippen, wordt het wel echt aangeraden. Als je je kat wilt verzekeren, stelt de OHRA Huisdierenverzekering het overigens ook als eis dat je je kat zo snel mogelijk laat chippen. Voordeel is dat de verzekering de kosten hiervoor tot 80% vergoed.

Zeker als je kat buiten komt, bestaat er een kans dat hij een keertje wegloopt, verdwaalt of misschien zelfs een keer aangereden wordt. Je kat komt dan terecht bij een asiel, dierenambulance of de dierenarts terecht. Als je kat geen chip heeft, wordt het heel lastig te achterhalen waar je kat vandaan komt. Als je kat een chip heeft, die ook juist geregistreerd is, kunnen deze instanties je met één telefoontje op de hoogte brengen met het nieuws dat jouw kat bij hen is. Dat scheelt jou een paar slapeloze nachten en de instanties hoeven niet op zoek te gaan naar het baasje.

Nog een groot voordeel: er bestaan kattenluikjes en etensbakken die open gaan op basis van de chip. Zo kun je voorkomen dat er vreemde katten in je huis komen. Maar ook als je meerdere katten in huis hebt, en eentje heeft bijvoorbeeld een voedingsdieet, kun je regelen dat het voedingsbakje alleen open gaat als de juist kat ervoor staat. Ideaal toch?

Kosten van het chippen

Het is dus heel belangrijk en veilig om je kat te laten chippen, ook al is het niet verplicht. De kosten hiervoor kunnen nogal uiteen lopen. Bij de dierenarts kan het zomaar tussen de € 40-€ 80 kosten. Voordeel is dat, wanneer je ook besluit je kat te verzekeren, deze kosten tot 80% worden vergoed door de OHRA Huisdierenverzekering.