Kat aangereden; wat te doen?

Je hoopt dat het nooit gebeurt: je hebt een kat aangereden of je eigen kat is aangereden. Toch gebeurt het regelmatig, zeker als je bij een wat drukkere weg woont. Je kunt niet altijd zien of er wat ernstigs aan de hand is. Wat kun jij doen als je de aanrijding hebt veroorzaakt? Of als je een kat op de weg ziet liggen? En wat is de overlevingskans van een aangereden kat?

Overlevingskans aangereden kat

Hoe groot de overlevingskans van een aangereden kat is, is helemaal afhankelijk van hoe ernstig de aanrijding was. Misschien is alleen de achterkant van de kat kort geraakt. Naast dat hij dan vast flink geschrokken is, kan het zijn dat 'ie een pootje gebroken heeft. 

Maar het kan natuurlijk ook ernstiger zijn. Als een kat vol wordt aangereden, heeft dat enorme gevolgen voor zijn lichaam. Soms is er aan de buitenkant niet direct iets te zien, maar kan de kat van binnen bloedingen hebben. Of breuken. Het kan ook zijn dat de kat een open wond heeft. Dan is de schade heel duidelijk te zien.

Kat aangereden; wat te doen?

Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Deze uitdrukking komt ergens vandaan. Als je kat net is aangereden, kan hij van de schrik en in shocktoestand nog naar huis rennen. Of gekke sprongen maken voor hij gaat liggen. Dit komt door de adrenaline. Dit wil niet zeggen dat de aanrijding niet ernstig is!

Als jij zelf een kat hebt aangereden of een kat ziet die net is aangereden, rijd dan nooit door. Stap uit en bel een dierenambulance als de kat blijft liggen. Onderneem de volgende stappen: 

Laat de kat liggen

Laat de kat in dezelfde houding liggen. Er kan vanbinnen iets beschadigd zijn. Met het oppakken kun je het letsel erger maken.

Stel de kat gerust

Probeer de kat gerust te stellen, maar pas wel op! Een kat in shock kan van zich afbijten of krabben.

Bel de dierenambulance

Bel de dierenambulance. Zij kunnen de kat op de jusite manier oppakken en vervoeren.

Of breng de kat zelf naar de dierenarts

Duurt het te lang voordat de dierenambulance komt? Pak dan een handdoek of een jas, leg deze over de kat en probeer hem zo voorzichtig mogelijk, in dezelfde houding, op te pakken en naar de dierenarts te brengen.

Kat komt gewond thuis na aanrijding

Het kan gebeuren dat je eigen kat wordt aangereden. Vermoed je dat je kat is aangereden? Check de volgende symptomen:

  • Je kat is in de war
  • Je kat loopt gek, kreupel of heeft ergens pijn
  • Je kat zijn hartslag is heel snel of heel traag
  • Je kat ademt snel
  • Je gedraagt zich anders dan normaal

Herken je deze symptomen? Aarzel dan niet en neem je kat voor de zekerheid mee naar de dierenarts. Het kan zijn dat je kat van binnen een bloeding heeft, iets gebroken heeft of dat hij ergens anders pijn heeft. Als je de kat snel naar de dierenarts brengt, zijn de overlevingskansen voor je kat aanzienlijk groter.

EHBO als een kat is aangereden

Soms kan een aanrijding zo ernstig zijn dat eerste hulp de overlevingskansen van een kat kunnen vergroten. Denk aan reanimatie of het verzorgen van een open wond. Om dit te goed te doen, moet je wel echt weten waar je mee bezig bent. Anders kun je het letsel van de kat misschien onbedoeld erger maken.

Dierenartspraktijken en dierenspeciaalzaken bieden regelmatig EHBO- cursussen voor dieren aan. Altijd interessant om er één te volgen, toch?

Dierenartskosten bij een aangereden kat

Als je kat is aangereden kunnen de dierenartskosten flink oplopen. Zeker als de kat inwendig iets mankeert en er röntgenfoto’s of scans gemaakt moeten worden. Je hoopt natuurlijk dat jouw kat nooit wordt aangeredem. Maar als je kat regelmatig buiten komt, bestaat de kans wel. Met een OHRA Kattenverzekering worden de dierenartskosten (deels) vergoed. Een fijne geruststelling. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van wat voor soort dierenartskosten je declareert, je eventuele eigen risico en je gekozen pakket voor je kat. Bekijk de precieze vergoedingen in de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht

Goed om te weten

Je kat chippen

Je kat laten chippen is niet verplicht. Wel heel handig. Lees snel hoe het werkt!

Giftige planten voor katten

Wist je dat er veel planten giftig zijn voor je kat? Handig om te weten welke natuurlijk.

Is er een kat aangereden?

Of het nu je eigen kat is of van iemand anders; goed om te weten waar je op moet letten.

Veelvoorkomende klachten bij je kat

Van overgewicht tot artrose; 6 klachten op een rij.