Kittenvoeding; dit mogen kittens eten

Je kitten speelt veel en gaat constant op ontdekkingstocht. En ondertussen moet hij nog heel hard groeien. Dat kost veel energie en daar heeft je kitten goede voeding voor nodig. Naast goede voeding voor je kitten, is ook de juiste hoeveelheid is erg belangrijk. Wij vertellen je wat je kitten mag eten om hem uit te laten groeien tot een gezonde volwassen kat.

Wat mogen kittens eten?

Kittens moeten de wereld om hen heen nog helemaal ontdekken. Ondertussen gebeurt er in hun lijfje ook een hele hoop. Hun skelet, spijsverteringsstelsel en afweersysteem zijn nog volop in ontwikkeling.

Een kitten heeft andere voedingsbehoeften dan een volwassen kat, daarom bestaat er speciale voeding voor kittens. Deze voeding bevat meer energie in de vorm van eiwitten en koolhydraten. Deze twee voedingsstoffen helpen je kitten om zijn spieren te ontwikkelen zodat hij sterk wordt en goed kan springen. In de voeding zit ook calcium en/of fosfor. Dit helpt je kitten om sterke botten te krijgen.

In kittenvoeding zitten toegevoegde antioxidanten om de afweer van je kitten te ondersteunen. Als hij nog zo klein en kwetsbaar is, is hij namelijk gevoeliger voor ziekteverwekkers uit de omgeving. Samen met zijn vaccinaties help je je kitten zo gezond te houden. Uiteindelijk wordt zijn eigen afweersysteem sterk genoeg om dat zelf te kunnen.

Tot wanneer geef je kittenvoeding?

Als een kitten ongeveer een half jaar oud is, is hij al bijna zo groot als een volwassen kat. Toch is hij dan nog niet uitgegroeid. Hij moet nog sterker worden! Afhankelijk van het ras, groeit je kitten ongeveer door tot hij 1 jaar oud is. Sommige rassen blijven zelfs doorgroeien tot ze 3 of 4 jaar oud zijn. Tot die tijd kun je hem dan ook het beste kittenvoeding blijven geven. Na zijn eerste verjaardag - of later als je kat nog niet uitgegroeid is - stap je dan stapsgewijs over op voeding voor volwassen katten.

Welke voeding geef je je kitten?

Je kunt het beste kittenvoeding geven die speciaal ontwikkeld is voor katten in de groei. Welk merk je kiest is niet zo belangrijk. Kies vooral voor kwalitatief goede kittenvoeding, zo weet je zeker dat alle belangrijke voedingsstoffen voor je kitten erin zitten. Je kunt aan de dierenarts of in een goede dierenspeciaalzaak advies vragen over welke voeding het meest geschikt is voor jouw kitten.

Hoeveel voeding geef je je kitten te eten?

Op elke verpakking van kittenvoeding staat een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Dit kun je goed als richtlijn gebruiken. Geef je je kitten zowel brokjes als natvoer? Zorg dan dat je iets minder brokjes geeft.

Probeer te voorkomen dat je kitten te zwaar wordt. Als hij eenmaal overgewicht krijgt, neemt de kans op ziektes - zoals suikerziekte - enorm toe. 

Hoe vaak voer je je kitten?

Wist je dat katten van nature het liefst tot wel 16 porties per dag eten? Sommige kittens kunnen dat prima zelf reguleren. Je kunt dan bijvoorbeeld zijn dagelijks aanbevolen hoeveelheid in 2 porties geven; je kitten bepaalt dan zelf wanneer hij eet.

Eet jouw kitten in één keer alles op? Dan moet jij de porties voor hem maken. Dit hoeven er geen 16 te zijn, maar 3 tot 4 porties op een dag is wel wenselijk. Of gebruik een voermachine die je instelt met tijdstippen en hoeveelheid voeding voor je kitten. Handig als je overdag niet thuis bent.

Gezondheidsproblemen als je niet de juiste kittenvoeding geeft

Omdat het lijfje van je kitten nog volop in ontwikkeling is, heeft hij bepaalde voedingsstoffen nodig. Als je je kitten te vroeg voeding voor volwassen katten geeft, kan dit betekenen dat hij van een bepaalde voedingsstof te weinig binnenkrijgt. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals overgewicht, spijsverteringsproblemen of ontwikkelingsstoornissen. 

Tips voor voeding voor je kitten

Naast dat je nu weet welke voeding je wanneer moet geven, zijn er nog meer tips:

  • Geef je kitten geen menselijke voeding. Katten hebben namelijk een hele specifieke voedingsbehoefte. Zorg er daarom voor dat je altijd, ook op latere leeftijd, kattenvoer aan je kat geeft. Daarmee voorkom je ook nog eens dat je kat gaat bedelen om jouw eten. 
  • Wissel niet te vaak van voeding en áls je wisselt, doe dit dan geleidelijk. Zo voorkom je overbelasting van de spijsvertering en daarmee diarree of ander ongemak.
  • Stap niet te vroeg over op voeding voor volwassen katten, ook al lijkt je kitten uitgegroeid. Van binnen gebeurt er nog van alles in dat lijfje!

Succes en geniet van de kittentijd! Voor je het weet is je kitten uitgegroeid tot een volwassen kat...

Houd je kat blij en gezond

Houd 't gebit van je kat gezond!

Een gezond gebit is belangrijk voor je kat. Daarom: tips!

Vaccinaties voor je kat

Je kat laten inenten begint al vroeg. Welke vaccinaties er zijn, lees je hier!

Welk voer geef je je kitten?

Kittenvoeding is er in verschillende soorten. Wat geef je precies en hoeveel?

Hoera! Een kattentaart

Is je kat jarig of valt er vat te vieren? Dan is een kattentaart een goed idee! Zo maak je 'm.

Hiep-hiep! Je kat is jarig

Gefeliciteerd! Van cadeaus tot een heuse kattentaart; tips voor een onvergetelijke verjaardag.