Overgewicht kat

Zo’n lekkere luie, net iets te zware kat; dat is toch gezellig! Tja, het is misschien wel gezellig, maar niet zo gezond voor je kat. Overgewicht bij je kat, oftewel obesitas, is heel ongezond. Weet jij of jouw kat netjes op gewicht is of is hij misschien toch net even te zwaar?

Het belang van gezond gewicht voor je kat

Net als voor mensen is het ook voor katten niet gezond om te zwaar te zijn. Overgewicht kan behoorlijk negatieve invloed hebben op de gezondheid van je kat.

Mogelijke gevolgen van overgewicht bij je kat:

Als je kat te zwaar is kan het zijn dat hij last krijgt van andere medische problemen, zoals bijvoorbeeld:

  • hartproblemen;
  • diabetes mellitus (2 tot 4 keer meer kans op suikerziekte);
  • verminderde weerstand, dus grotere kans op ziek worden;
  • verhoogde kans op complicaties bij bevalling (poes);
  • artrose;
  • huidproblemen;
  • een kortere levensverwachting.

Als je kat op een gezond gewicht is, kan hij makkelijker bewegen, blijft je kat fitter en worden zijn botten en gewrichten niet onnodig zwaar belast.

Als je kat te zwaar is, zal hij steeds minder zin hebben om te bewegen, wordt hij luier en verandert hij mogelijk in die 'lekkere, maar niet zo gezonde dikkerd’. De kans is groot dat hij alleen maar meer aan zal komen in gewicht.

Welke katten hebben aanleg om te zwaar te worden?

Er is een aantal raskatten dat aanleg heeft om sneller te zwaar te worden, dat zijn:

Gecastreerde katten en overgewicht

Ook gecastreerde katten (zo heet dit ook voor poezen) hebben sneller kans om obesitas te ontwikkelen. Als je kat geholpen is, verandert de hormoonhuishouding. Je kat heeft dan vaak meer trek in eten en wordt juist minder actief; hét recept voor overgewicht.

Je kunt overgewicht voorkomen door bijvoorbeeld speciale dieetvoeding voor  voor gecastreerde/gesteriliseerde katten te kopen. Deze voeding bevat wat minder energie en geeft je kat snel een vol gevoel.

Hoe zie je of je kat te zwaar is?

Je kunt aan je kat zien en voelen wanneer hij te zwaar is. Je zou bijvoorbeeld kunnen letten op de volgende kenmerken:

Zien of je kat een gezond gewicht heeft:

  • Bekijk je kat van de zijkant. Achter zijn borstkas moet zijn buik oplopen. Als een kuiltje als het ware. Zie je geen ‘kuiltje’, dan is je kat mogelijk te zwaar.
  • Bekijk je kat van boven. Na zijn borstkas moet je een taille zien.

Voelen of je kat overgewicht heeft:

  • Leg je vlakke handen aan beide zijden op de ribben van je kat. Met een lichte druk moet je direct de ribben van je kat kunnen voelen.
  • De ribben horen niet direct zichtbaar te zijn; dan is je kat mogelijk iets te licht.

Om te bepalen wat het ideale gewicht is van je kat, kun je contact opnemen met de fokker of je dierenarts. Zij kunnen een goede inschatting geven van hoe zwaar jouw kat zou mogen wegen.

Je kat regelmatig wegen

Als je kat aankomt, gebeurt dit heel geleidelijk. Omdat jij je kat elke dag ziet, zul je het overgewicht in eerste instantie misschien niet in de gaten hebben. Daarom is het aan te raden je kat elke maand te wegen. Zo kun je snel ingrijpen als je kat zwaarder wordt en is het makkelijker om hem weer af te laten vallen.

Wat als je kat obesitas heeft?

Als je kat te zwaar is, is het belangrijk dat je hier zo snel mogelijk iets aan doet. Geef je kat niet zomaar minder eten. Dit kan gevaarlijk zijn voor je kat. Katten moeten elke dag eten om leververvetting (een aandoening waar je kat heel ziek van kan worden en zelfs aan dood kan gaan) , te voorkomen. Maar goed, wat doe je dan? Hieronder een aantal tips.

  • Bepaal eerst, samen met je dierenarts, hoeveel je kat af moet vallen.
  • Overweeg om je kat speciaal dieetvoer te geven, die hem ondersteunt bij het afvallen. Deze voeding helpt het hongergevoel bij je kat te verminderen en bevat minder vet/calorieën.
  • Weeg de aanbevolen hoeveelheid voeding dagelijks netjes af, zodat je zeker weet dat je je kat niet teveel geeft.
  • Stop met het geven van tussendoortjes of breng het in mindering bij zijn dagelijkse portie eten.
  • Maak afspraken met andere huisgenoten, dat je kat écht niets meer tussendoor krijgt.
  • Daag je kat vaker uit om even te spelen. Sommige katten moeten weer echt leren om te spelen. Beweeg daarom de speelhengel altijd van je kat af; het is de bedoeling dat je het jachtinstinct wakker maakt. Prooien lopen ook nooit naar je kat toe… Probeer 2 á 3 keer per dag vijf minuten met je kat te spelen.

Je kat mag niet te snel afvallen. Overleg met je dierenarts hoeveel gram je kat per week mag afvallen.

Dierenartskosten bij overgewicht bij je kat

Als je kat obesitas heeft, leeft hij minder gezond en is de kans groter dat hij vaker naar de dierenarts moet. Dat is niet fijn voor je kat en ook niet voor jou. Vraag je dierenarts dus altijd advies om obesitas te voorkomen.

Dierenartskosten die te maken hebben met het overgewicht van je kat, worden met een OHRA Huisdierenverzekering niet vergoed. Heeft je kat medicatie nodig voor bijvoorbeeld gewichtsproblemen? Dan worden deze wél (deels) vergoed. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van je eventuele eigen risico en het gekozen ziektekostenpakket voor je kat. Lees hier meer over in de polisvoorwaarden en in het vergoedingenoverzicht.

Je kat in de winter

Winterdepressie bij je kat

Slaapt je kat meer en eet 'ie minder? Misschien ligt er een winterdepressie op de loer.

Help je kat de winter door!

Brr... Koud! Zowel binnen- als buitenkatten verdienen in de winter net een beetje extra aandacht.

Is mijn kat te zwaar?

Een gezond gewicht is een gezonde kat. Maar, wanneer is er sprake van overgewicht?