Huidproblemen kat

Je ziet je kat steeds krabben of ontdekt dat hij zelfs kaal wordt op sommige plekken. Huidproblemen bij je kat kan verschillende oorzaken hebben, zoals een allergie of schimmel bijvoorbeeld. Maar het kan ook komen door stress of parasieten, zoals vlooien, teken of mijten. Zo herken je huidproblemen bij je kat en weet je hoe je kat kunt helpen. 

Hoe ontstaan huidproblemen bij je kat?

Bijna iedere kat heeft weleens last van huidproblemen. Huidproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan een allergie, parasieten, een schildklierprobleem, een probleem met het imuunsysteem of stress. Zelfs artrose bij oudere katten leidt soms tot huidproblemen, omdat een kat door de pijn zijn vacht lastiger kan poetsen. Kortom, de oorzaak is meestal niet gelijk duidelijk. Welke behandeling geschikt is voor de huidproblemen van jouw kat, kun je alleen bepalen als je de oorzaak kent. Laat die dus vaststellen door de dierenarts.

Hoe behandel je huidproblemen bij je kat?

Het is belangrijk om niet de symptomen, maar de oorzaak van huidproblemen bij je kat aan te pakken. Een aantal vragen helpt bij het achterhalen van de oorzaak:

  • Ontstaat het probleem in een bepaald seizoen of is het er het hele jaar door?
  • Op welke plek zit het huidprobleem? 
  • Heeft je kat al lang last? 
  • Geef je sinds kort ander voer?
  • Is er iets in jullie omgeving veranderd?
  • Is je kat kort geleden gevaccineerd of heeft hij antibiotica gehad? 
  • Heeft je kat vlooien, teken of mijten?

Wat zijn de symptomen van huidproblemen bij je kat?

Een gezonde kat heeft een glanzende en volle vacht. Bij een kat met huidproblemen is de vacht vaak dof en dun. Soms heeft hij kale of eczeemachtige plekken. Ook kan je kat korstjes en bultjes hebben of een rode huid. Bijna alle huidproblemen bij katten zorgen voor jeuk. Of de huidproblemen nu veroorzaakt worden door een allergische reactie op vachtmijten, vlooien of teken, of door een voedselallergie of schimmel. Je ziet je kat flink krabben. Soms zelfs tot bloedens toe.

Wanneer ga je naar de dierenarts?

Natuurlijk wil je je kat zo snel mogelijk verlossen van de jeuk. Daar zijn allerlei middeltjes voor. Als je zeker wilt weten dat de jeuk wegblijft, moet je weten wat de oorzaak is van het huidprobleem. Ga daarvoor met je kat naar de dierenarts. Hij kan vaststellen wat er precies aan de hand is en hij adviseert je hoe je de oorzaak het beste kunt aanpakken en hoe je de jeuk kunt verminderen.

Hoe kan ik huidproblemen bij mijn kat voorkomen?

De meeste huidproblemen bij je kat kun je niet voorkomen. Wel kun je de kans erop verkleinen door te zorgen voor goede voeding met voldoende vitaminen en mineralen en door je kat te beschermen tegen vlooien, teken en mijten. Zo is de kans het grootst dat de vacht van je kat mooi en glanzend blijft.

Worden de behandelkosten voor huidproblemen bij je kat vergoed?

Als er iets met je kat aan de hand is, kunnen de dierenartskosten behoorlijk oplopen. Met een OHRA Huisdierenverzekering worden de dierenartskosten (deels) vergoed. Een fijne geruststelling. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van wat voor soort dierenartskosten je declareert, je eventuele eigen risico en je gekozen pakket voor je kat. Bekijk de precieze vergoedingen in de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht

Meer weten?

Bekijk de vergoedingen voor behandelingen voor je kat of bekijk het overzicht van andere aandoeningen.

Naar alle aandoeningen Naar de vergoedingen

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over deze aandoening voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.