Oormijten kat

Je ziet je kat steeds krabben aan zijn oren en schudden met zijn koppie. Niet fijn om te zien. Het kan zomaar zijn dat hij last heeft van oormijt. Dat is niet direct gevaarlijk, maar je kat wordt wel gek van de jeuk. Lees hoe je hem kunt helpen.

Wat is oormijt?

Oormijt is een parasiet die in het oor van je kat zit. Het gaat om kleine spinachtige beestjes die oorsmeer, weefselvocht en huidschilfers eten. Oormijten komen vaak voor bij kittens en zijn erg besmettelijk. De dierenarts kan oormijten vaststellen. Heeft je kat oormijten? Maak de oren dan goed schoon en behandel hem met de juiste medicijnen.

Oormijt herkennen bij je kat

Oormijten komen vaak voor bij jonge katjes, maar oudere katten kunnen er ook last van hebben. Als je kat oormijten heeft dan raken zijn oren geïrriteerd, waardoor ze nog meer oorsmeer produceren. De mijten krijgen zo alleen maar meer voeding en de infectie breidt zich uit. Oormijten komen vaak voor en zijn ongevaarlijk, maar wel heel vervelend voor je kat. Vaak zijn de oormijten al een tijdje aanwezig voor je het ontdekt. De symptomen die lijken op de klachten bij een oorontsteking. Zo kun je oormijten herkennen:

  • je kat krabt vaak aan zijn oren;
  • hij houdt zijn kopje scheef en schudt ermee;
  • er zit zwarte of bruine afscheiding in zijn oren;
  • er komt een nare lucht uit zijn oren.

Hoe voorkom ik oormijten bij mijn kat?

Het is lastig om oormijt te voorkomen. Meestal krijgt je kat het omdat hij met andere dieren gespeeld heeft die oormijt hebben. Als je kat oormijt heeft, behandel dan al je huisdieren, want oormijt is besmettelijk. Maak ook je huis goed schoon. Zo roei je de oormijt snel uit.

Behandeling van oormijten bij katten

Een oormijtinfectie gaat niet vanzelf over. Het is dus belangrijk om je kat te behandelen. Wacht daar niet te lang mee, want als de mijten lang in het oor zitten, kan er een chronische ontsteking ontstaan. Bovendien kan je kat andere dieren besmetten. Als de oortjes van je kat heel vuil zijn, dan is het goed om ze eerst schoon te maken. Daar zijn speciale oorcleaners voor. Krijg je het daarmee niet schoon, dan moeten de oren gespoeld worden. Behandel de oren daarna met een mijtdodend middel. Vraag je dierenarts om advies, ook over het aanbrengen. Meestal moet je de behandeling na een paar weken herhalen.

Moet ik naar de dierenarts als ik oormijten vermoed?

Oormijten kun je aan de buitenkant van het oor niet vaststellen. Als je vermoedt dat je kat er last van heeft, ga dan met hem naar de dierenarts. Die kijkt met een otoscoop in het oor van je kat. Soms is een uitstrijkje van de oren nodig. Alleen op deze manier zijn oormijten vast te stellen. De dierenarts geeft advies over de behandeling en kan de oren van je kat schoonmaken als dat nodig is. Maar je kunt dit ook zelf doen.

Worden de behandelkosten voor oormijt bij je kat vergoed?

Als er iets met je kat aan de hand is, kunnen de dierenartskosten behoorlijk oplopen. Met een OHRA Huisdierenverzekering worden de dierenartskosten (deels) vergoed. Een fijne geruststelling. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van wat voor soort dierenartskosten je declareert, je eventuele eigen risico en je gekozen pakket voor je kat. Bekijk de precieze vergoedingen in de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht

Meer weten?

Bekijk de vergoedingen voor behandelingen voor je kat of bekijk het overzicht van andere aandoeningen.

Naar alle aandoeningen Naar de vergoedingen

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over deze aandoening voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.