Europese korthaar kopen

De Europese korthaar is een perfecte kat voor starters. Hij is vriendelijk en rustig en past zich snel aan. Bovendien is hij heel schattig en meestal zijn ze erg knuffelig. Zeg daar maar eens nee tegen! 

Wat kost een Europese korthaar? 

De meeste katten in Nederland stammen af van de Europese korthaar. Voor het gemak noemen we deze afstammelingen ook vaak een Europese korthaar. Ze lijken behoorlijk op hun voorouders, maar zijn mogelijk een of meerdere keren gekruist met andere rassen. De Europese korthaar kun je voor een paar tientjes tot enkele honderden euro's kopen. De prijs wordt vaak bepaald door de inspanningen van de fokker. Zijn de kittens ontwormd en ontvlooid, eventueel al gevaccineerd en nagekeken door de dierenarts

Wat is het karakter van een Europese korthaar?  

De Europese korthaar is een lief beestje. Hij is speels en vriendelijk en een ideale huisgenoot voor kinderen. Ook met honden of andere katten kan hij prima door één deur. Dat geldt natuurlijk niet voor alle Europese kortharen. Het kan zijn dat een je een introvert katje tegenkomt die meer verlegen is en niet zo snel komt spelen. De Europese korthaar is een intelligente kat, die graag wordt uitgedaagd. Dit kan bijvoorbeeld met een kattenvoerspeeltje, waarmee hij zijn best moet doen om een brokje te bemachtigen. 

Hoe houd je een Europese korthaar gezond? 

Als een Europese korthaar in de rui is, is het goed om hem wekelijks borstelen. Verder is het verstandig om op zijn gewicht letten. Hij brengt een groot deel van zijn dag luierend door en overgewicht ligt op de loer. Houd hem lekker bezig met spelletjes om dit te voorkomen. Een simpel touwtje aan een stokje zorgt voor urenlang speelplezier! Net als alle andere katten, kan de Europese korthaar last krijgen van zijn gebit. Misschien nog niet in de eerste jaren, maar wel zodra hij ouder wordt. Begin daarom op jonge leeftijd met het poetsen van de tanden en bespaar je Europese korthaar veel ellende. Tijdens de jaarlijkse gezondheidscontroles zal de dierenarts het gebit en het gewicht van je kat goed in de gaten houden. Hij kan je ook tips geven om overgewicht en een vies gebit te voorkomen. 

Wanneer moet een Europese korthaar naar de dierenarts? 

De Europese korthaar is een gezond en energiek kattenras. Toch zijn er 2 ziektes die je regelmatig ziet: de hartziekte hypertrofische cardiomyopathie en een nierziekte die leidt tot nierfalen. In beide gevallen wordt de diagnose door de dierenarts gesteld en wordt je kat regelmatig opgeroepen voor een controle. Zeker in het geval van nierfalen is een levenslange behandeling met medicatie noodzakelijk. Is je Europese korthaar sloom, lijkt hij benauwd, plast hij vaak en drinkt hij meer dan normaal, ga dan snel naar de dierenarts. Hoe eerder, hoe beter. Uiteraard ga je ook naar de dierenarts voor de jaarlijkse vaccinaties en de chip. 

Wat kost een bezoek aan de dierenarts? 

Gelukkig is de Europese korthaar in de meeste gevallen een gezonde kat. Maar heb je de pech dat je kat ziek wordt, dan kunnen de kosten snel oplopen. Hieronder zie je een paar veelvoorkomende behandelingen en wat de dierenarts ervoor rekent: 

  • Chip en chipregistratie: ongeveer € 30,- tot € 40,- 
  • Echo bij verdenking hartziekte: ongeveer € 200,- 
  • Medicatie nierfalen per maand: ongeveer € 35,- 

Wie betaalt de kosten voor de dierenarts? 

De rekening van de dierenarts betaal je in principe zelf. Maar als je jouw kat verzekerd hebt, dan krijg je gelukkig veel kosten vergoed. Een geruststellend idee. Want als je kat ziek wordt of een ongelukje krijgt, heb je te maken met onverwachtse kosten. Je moet er dan niet aan denken dat je je kat niet kunt laten behandelen, omdat dat onbetaalbaar is. Geen overbodige luxe dus, zo’n huisdierenverzekering! 

Bekijk de verschillende pakketten en dekkingen van de OHRA Huisdierenverzekering

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over dit kattenras voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.